Sabor: Odbor za medije raspisao poziv za imenovanje tri člana Vijeća HRT-a

Autor: hina

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (HDZ) odbio je prijedlog vladajućih da se poziv raspiše i za 11. člana Vijeća, a protumačio je da je na to mjesto već imenovana Vera Robić Škarica, 'sukladno zakonu, iako ju vladajući odbijaju potvrditi'.

Saborski Odbor za medije jednoglasno je danas odlučio raspisati javni poziv za imenovanje tri člana Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT), nakon što su Sanja Modrić, Marina Škrabalo i Damir Grubiša podnijeli ostavke, nezadovoljni imenovanjem Hloverke Novak Srzić vršiteljicom dužnosti direktorice programa HRT-a.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić (HDZ) odbio je prijedlog vladajućih da se poziv raspiše i za 11. člana Vijeća, a protumačio je da je na to mjesto već imenovana Vera Robić Škarica, ‘sukladno zakonu, iako ju vladajući odbijaju potvrditi’.

Suzana Bilić Vardić (HDZ) kazala je, pak, da je razočarana dopisom Damira Grubiše, koji je obrazlažući ostavku ustvrdio da vlada novim zakonom o HRT-u želi uspostaviti političku kontrolu nad javnom televizijom.

HDZ-ova zastupnica takvu je ocjenu nazvala dezinformacijom.

Odbor je jednoglasno odbio izvješća Programskog vijeća i Ravnateljstva HRT-a za dio 2008. i 2009. godine, pri čemu je Stazić Vijeću spočitnuo ‘impotentnost’, jer nije uspjelo izabrati glavnog ravnatelja HRT-a.

– Programsko vijeće misli da je iznad zakona, ali ono je impotentno, jer ne može izabrati glavnog ravnatelja – rekao je Stazić, na što mu je predsjednik Vijeća Zvonko Milas uzvratio da ni Odbor nije učinio ništa da bi osigurao puni sastav Vijeća.

HTV-ov program ‘nije tako strašan’




Želimir Mesarić reagirao je na negativne medijske napise o Hloverki Novak Srzić, ustvrdivši da ju je s mjesta direktorice Informativnog programa Vijeće razriješilo ‘radi mira u kući’, nakon što su se na cenzuru požalili novinari ‘koji Vijeću nisu znali odgovoriti tko ih je cenzurirao i tko se miješa u program’.

Dodao je da je sada nastala nova situacija te da je Novak Srzić izabrana nakon što je bivši direktor podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Kazao je da program HTV-a ‘nije tako strašan’, da je Hloverka Novak Srzić profesionalka, čiji je izbor legalan i legitiman te ga ‘nitko nema pravo osporavati, što je rekao i predsjednik Ivo Josipović’.




Krunoslav Markovinović (HDZ) prosvjedovao je, pak, jer je Stazić na sjednicu pozvao i bivšeg ravnatelja Vanju Sutlića, s objašnjenjem da je Sutlić bio ravnatelj u razdoblju na koje se odnosi financijsko izvješće.

– Ovo je prvi slučaj da smo za neko izvješće zvali bivšeg ravnatelja – kazao je Markovinović i odmah dodao da nije iznenađen ‘jer Stazić ima običaj svjedoke zvati unaprijed na razgovor, kao što je svojedobno učinio s generalom Milićevićem’.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.