Foto: Damjan Tadic / CROPIX

RUKAVICA JE BAČENA U SABORU! ‘Neka naš Bruce Lee kaže za koga je glasao, jesi za Komšića kako ti je srce željelo?’

Autor: M.P.

Nastavila se 12. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će zastupnici raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Izmjenama Zakona omogućit će se korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika ili partnera. Korisnici će zadržati i pravo rada do polovice radnog vremena, a predviđeno je i povećanje mirovinskog faktora za izračun obiteljske mirovine.

Po običaju, sjednica je počela iznošenjem stajališta po klubovima zastupnika.

Prvi je na redu bio Hrvoje Zekanović koji se obrušio na saborske kolege iz Mosta zbog izbora u BiH.

“Čestitam kolegi Barbariću koji dolazi iz BiH na, po meni, dobrim izbornim rezultatima u okolnostima koje nisu bile povoljne za Hrvate. Najveći tragičar je Babo Bakir, igrao je ‘all in’, sve je stavio na kocku, riskirao je da nije član Predsjedništva, a Hrvatima nametno svog, uspio je nažalost u tome. Ljudi ne znaju kakve su poruke kružile obiteljima: tri za babu, dva za Ivu. Babo nije član Predsjedništva. Čestitam Mostovcima što je Željko Komšić postao član predsjedništva. Bitno je naglasiti, kada je vrijeme rata, nemira i krize, svi se trebamo držati za isti štap. Sve hrvatske stranke u BiH su se udružile oko Krišto, jedino nije Hrvatska republikanska zajednica koju podržava Most. Taj isti Most ima najveću spregu s Milanovićem koji je jučer probao napasti Schmidta i Vladu, govoreći o neuspjehu hrvatske politike. Jedini je poražen upravo on jer je izborni zakon promijenjen. Moram komentirati populistički pokušaj kolega koji s nama sjede, da se Komšić proglasi persona non grata, to je pravo licemjerje, nikada nisu javno ni oni ni njihovi puleni iz BiH, pozvali hrvatski narod da glasa za Krišto. Mogu pitati našeg Bruce Leeja, Raspudića, za koga si ti glasao? Jesi li zaokružio Komšića kako ti je srce željelo ili si bio dovoljno velik da kažeš da je u interesu da Krišto dobije. To je i izazov našem Bruce Leeju”, poručio je Zekanović s govornice.

Darko Klasić govorio je o hrvatskom zdravstvu, rekavši da smo sve bolesnija nacija te da je vrijeme za politički antibiotik.

“Svi znamo da su reforme nepopularne, nitko nema hrabrosti javno ih poduzeti je se povezuju s gubitkom izbora, no ako zatvaramo oči, pitanje je vremena kada će nam sustav postati neodrživ”.

Mostovac Božo Petrov također je govorio o izborima u BiH.




“Zadnjih danas svjedočimo PR ofenzivi Vlade ne bi li se prikazala glavnim za ekstreman diplomatski uspjeh u BiH. Taj enorman uspjeh sastoji se u tome da je u izbornoj noći Schmidt dodijelio malo mrvica hrvatskom narodu povećavajući broj zastupnika u Domu naroda. Nama treba da svaki konstitutivni narod ima pravo birati svog zastupnika. 20 godina slušamo obećanja, stotine tisuća Hrvata iz BiH od tamo je otišlo, bez hrvatskog naroda tamo Hrvatska je geostrateški neodrživa. Ako se tako hvalite svojim vezama, sve što je Schmidt trebao napraviti je da se član Predsjedništva može birati po ukupnom broju glasova. Kada bi Komšić bio ispred hrvatskog naroda član Predsjedništva? Nikada! Fulali ste”, rekao je Petrov.

Katarina Peović iz Radničke fronte govorila je o slučaju Ine.

“Škugor, optužen da je izvukao milijardu kuna iz Ine, ima i poduzetnu mamu. trebali bismo vjerovati da je riječ o poštenoj nagodbi i da je sve po zakonu. Možda i jest, ali ne bismo trebali povjerovati. Mito i korupcija u vezi s gubitkom energentske sigurnosti. Batinaši ulaze na prosvjede pred HDZ-om. Grlić Radman je ljubavno recitirao Lavrovu, HDZ želi ušutkati sve koji žele upozoriti na gubitak energetske sigurnosti. Na upozorenje, mi dobivamo nekog batinaša u HDZ-u, očito nekoga svrbi, da ne padnemo na štosove da Škugorova mama koja radi s tekstilom toliko zarađuje. Da odustanemo od prozivanja HDZ-a i prosvjeda od kojih nećemo odustati i da je HDZ kvislinška organizacija”, rekla je Peović, na što joj je predsjedavajući sjednicom Gordan Jandroković poručio da nastavi ponavljati dio s ‘kvislinškom organizacijom’ ako želi.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.