fbpx
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

S KARLOVAČKE ŠKOLE SKIDA SE 29 DIMNJAKA OŠTEĆENIH U POTRESU: Područje je to zaštićene kulturno-povijesne cjeline pa urgirati moraju i konzervatori

Autor: Matea Vidić

Ranije smo izvještavali kako je potres koji je 29. prosinca 2020. godine razorio područje Petrinje, Siska i Gline, oštetio i objekte u Karlovačkoj županiji. Oštećena je naime, osim stambenih objekata i Osnovna škola “Dragojla Jarnević” čijih je 29 dimnjaka narušeno. U tijeku je njihova nužna sanacija, koja košta, kako javlja Jutarnji list, 149.526,75 kuna.

Djeca su zbog navedenog upućena na online nastavu, no čini se kako bi na istoj mogla ostati neko vrijeme. Naime, škola spada pod područje zaštićene kulturno-povijesne cjeline i kao takva, ne smije mijenjati izgled. Ipak, skidanje svih 29 dimnjaka to će svakako učiniti.

“Nakon potresa utvrđena su dodatna jača i konstruktivna oštećenja većeg broja dimnjaka, zbog čega u ovom trenutku postoji velika opasnost od urušavanja. U takvom slučaju izdaju se posebni uvjeti za uklanjanje i razgradnju svih dimnjaka koji su izgubili nosivost ili ipak sanaciju nekih manje oštećenih, a tipološki specifičnih za samu školu”, govore iz Ministarstva kulture. 

Kako navode iz samog grada, oštećenja su ipak znatnija.

“Tijekom zahvata uočeni su dodatni nedostaci, odnosno dimnjaci će morati biti uklonjeni skroz do poda tavana, a ne samo do dva metra visine iznad poda tavana, jer su u lošem stanju, te je potrebno i dodatno popraviti i ojačati krovnu konstrukciju na više mjesta. Troškovi se planiraju pokriti interventnim sredstvima koje je Vlada RH doznačila Karlovačkoj županiji zbog štete nastale uslijed elementarne nepogode”, tvrde.
To pak u pitanje dovodi sam izgled škole, a ministarstvo ne odbacuje ni moguću gradnju dimnjaka koji dakako ne bi služili svrsi, nego bi očuvali izgled škole, no to ovisi o službenom odgovoru konzervatora koji isti još nisu uputili.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.