Ruža Tomašić: ‘Konzervativce u Karlovcu opstruira izborno povjerenstvo, tužit ćemo odgovorne!’

Autor: Hina

Tomašić se pita kako je HKS mogao sudjelovati na nedavnim izborima u Bapskoj, gdje imaju vijećnika, i kako su mogli izaći na izbore u Dubrovniku.

Pošto karlovačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) nije prihvatilo listu kandidata Hrvatske konzervativne stranke (HKS) za izbore za mjesnu samoupravu, ta se stranka žalila Uredu državne uprave čiji je predstojnik Željko Spudić u petak prigovor vratio GIP-u na ponovno odlučivanje, a predsjednica stranke Ruža Tomašić najavila je s tim u vezi tužbu.

“Rade sve kako bi se opstruirao HKS”, rekla je Tomašić i najavila tužbu. “Ako nas onemoguće u Karlovcu, tužit ćemo odgovorne, nema šanse da to tako prođe”, izjavila je za Hinu Ruža Tomašić.

Tko se može kandidirati?

Naime, HKS je od osnutka krajem 2014. u stotinjak općina i gradova osnovao svoje ustrojbene jedinice, prijavio ih Ministarstvu uprave, ali nisu proveli registraciju te se za kandidacijske liste koriste glavnim žigom stranke. Karlovačko izborno povjerenstvo donijelo je rješenje kojim se kandidacijske liste odbijaju jer u gradu ne postoji organizacijski oblik stranke. Naime, po odluci Gradskog vijeća, kandidirati se mogu samo stranke registrirane u Republici Hrvatskoj koje imaju organizacijski oblik na području grada Karlovca.

Ruža Tomašić se pita kako je HKS mogao sudjelovati na nedavnim izborima u Bapskoj, gdje imaju vijećnika, i kako su mogli izaći na izbore u Dubrovniku. “Kako su tamo prihvatili kandidaturu? Ne tražim ničiju milost. Želim da nas tretiraju po zakonu i da rade pošteno, a ne da nas opstruiraju”, istaknula je, dodajući da “za registracije treba i novca i vremena” pa će se one provesti kad se skupi nešto novca.

Proceduralna pogreška

Predstojnik Ureda državne uprave Spudić rekao je za Hinu kako nije ulazio u bit odluke GIP-a, nego je zasad utvrdio ponajprije “proceduralnu pogrešku GIP-a u radnjama kandidiranja”. GIP je “dužan dati kandidatima mogućnost prigovora na njihovo rješenje, o čemu opet oni odlučuju, a o žalbi na moguće ponovno odbijanje liste odlučivat će njegov ured kao drugostupanjsko tijelo”.




Predsjednica GIP-a Marina Golubić – na pitanje hoće li GIP danas odbiti ili prihvatiti kandidaturu, odgovara da za donošenje rješenja po prigovoru čekaju mišljenje Ministarstva uprave, kamo su poslali upit.

Banija, Dubovac i Zvijezda

Potpredsjednik HKS-a i nositelj liste za gradsku četvrt Baniju Mihovil Stanišić kaže da su i odluka GIP-a o odbijanju kandidacijske liste i odugovlačenje politički motivirani, tj. da GIP tako postupa po diktatu lokalnoga SDP-a i HDZ-a.




Jučer, kad je to rekao u samom GIP-u, članica Zrinka Belavić odbila je optužbe o politički motiviranom odlučivanju jer HKS “jednostavno nije dokazao da u Karlovcu ima svoju podružnicu”, a po odluci Gradskog vijeća od svih stranaka su tražili takav dokaz. Istaknula je kako svatko uvidom u javni registar političkih stranaka Ministarstva uprave može vidjeti da “u Karlovcu nije ustrojen organizacijski oblik HKS-a”.

U Karlovcu će se 12. travnja birati vijeća 12 gradskih četvrti i 25 mjesnih odbora, a HKS se želi kandidirati za tri gradske četvrti – Baniju, Dubovac i Zvijezdu.

HKS je osnovan krajem prošle godine, pošto je predsjednica Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu, izišla iz HSP-a dr. Ante Starčevića.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.