pixabay

Ruski znanstvenik otkriva: Hrvati i Rusi imaju zajedničke korijene!

Autor: Marin Vlahović

U Hrvatskoj je ovih dana gostovao ruski znanstvenik Denis Jevgenjič Alimov, docent na katedri slavistike i balkanologije Sveučilišta u Sankt Peterburgu. Inače, Alimov je doktorirao na temi „Hrvatsko društvo u epohi pokrštavanja, VII-IX stoljeće“.

Posvetio se istraživanju veza Rusa i Hrvata

Stigao je na poziv hrvatskog povjesničara Damira Agičića i predstavio svoju knjigu “Etnogeneza Hrvata- formiranje hrvatske etnopolitičke zajednice u VII. – IX. stoljeća” na Kliofestu u Zagrebu. Njegov hrvatski kolega Damir Agičić, nije javno eksponirana ličnost, iako se radi o vrsnom povjesničaru i znanstveniku. Za razliku od nekih drugih povjesničara, koji su često prisutni u medijima, Agičić se bavi konkretnim istraživanjima a njegovi tekstovi i znanstveni radove, objavljuju se diljem Europe. Dobitnik je i najviših državnih odličja Poljske za doprinos poljskoj kulturi i popularizaciji znanosti. U svakom slučaju, Alimov i Agičić su ozbiljni znanstvenici, i zbog toga su njihovi rezultati znanstvenih istraživanja zanimljivi široj javnosti.

Prilikom boravka u Zagrebu, Denis Jevgenjič Alimov, odgovarao je na pitanja novinara i o porijeklu Hrvata, za koje tvrdi da nikada, pa ni u pradavna vremena, nisu bili isto pleme sa Srbima.

Hrvati imaju kontinuitet državnosti

Suprotno uobičajenim predodžbama o jakim vezama Srbije i Rusije, Alimov snažne poveznice pronalazi i između Rusa i Hrvata. Naime, prema Alimovu, politički i kulturološki korijeni Rusa i Hrvata, kronološki su povezani.

Interes Rusa za Hrvate, ali i obratno, uistinu ima dugu tradiciju koja seže u vremena od prije tristo-četiristo godina. Iako je dojam da su Hrvati daleki i nezanimljivi Rusima, da su im bliži Srbi i Crnogorci, mene su privukle te neke davne veze koje imaju vrlo zanimljive političke i kulturološke korijene“

U Hrvatskoj postoje dvije dominantne suprotstavljene ideje o hrvatskoj državnosti. Prema prvoj, Hrvatska prije 1991 nije imala nikakve karakteristike države. Po drugoj tezi, Hrvatska je državnost stekla temeljem Ustava SFRJ iz 1974. Ali prema Azimovu, Hrvati imaju višestoljetni kontinuitet državnosti.

„…Hrvatska je bila zanimljiva Rusima ne samo kao slavenska zemlja, već kao prva slavenska zemlja koja je prihvatila kršćanstvo te prva među Slavenima koja je osnovala neku vrstu državne tvorevine. To nije bio interes samo prema Hrvatskoj kao takvoj nego preko toga i prema svojim slavenskim korijenima. U Sankt Peterburgu 1880. godine izlazi knjiga Konstantina Grota – “Izvješća Konstantina VII. Porfirogeneta o Srbima i Hrvatima”. (Rusi Porfirogeneta nazivaju – Konstantin Bagrjanorodni). Konačno, mogu upozoriti i na to da jedino Rusi i Hrvati od svih slavenskih naroda imaju neprekidan kontinuitet državnosti od ranoga srednjeg vijeka do 20. stoljeća. Hrvatska je nakon sklapanja unije s Ugarskom 1102. godine cijelo vrijeme, ma pod čijom vlašću bila, koliko-toliko zadržavala neke oblike i atribute samostalnosti i državnosti. „“

S ovim tvrdnjama ruskog znanstvenika, možemo se složiti, ali problem potpune državnosti, uključuje državni suverenitet i neovisnost. U tom kontekstu, ništa se zapravo nije promijenilo. Hrvatska i danas, kako bi rekao Azimov, koliko-toliko zadržava neke oblike i atribute suverenosti, no po svemu sudeći, s obzirom na razne vanjske utjecaje te mizeran politički status u Europskoj Uniji, i dalje je daleko od potpuno neovisne i suverene, samostalne države.

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.