RUSKI VELEPOSLANIK: ‘U ovoj ozbiljnoj situaciji Rusija spašava Hrvatsku’ | Dnevno.hr
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

RUSKI VELEPOSLANIK: ‘U ovoj ozbiljnoj situaciji Rusija spašava Hrvatsku’

Autor: Dnevno.hr

Ruski veleposlanik pri Republici Hrvatskoj Anvar Azimov dao je intervju za N1 gdje je komentirao temu Agrokora.

Intervju prenosimo u cijelost:

Glavna tema u Hrvatskoj je Agrokor. Vi ste prošle godine u javnosti otvorili tu temu. Kako situaciju vidite danas, mislite li da je moguće postizanje nagodbe?

“Bio sam jedan od prvih koji su vidjeli u kakvoj se kritičnoj situaciji našao Agrokor. Siguran sam da su Sberbank i VTB banka bili više uključeni u prvim fazama kada je nastala kriza, situacija u Agrokoru bi dosad već bila stabilizirana. Sada su Sberbank i VTB banka pristali igrati dominantnu ulogu u poboljšavanju stanja u Agrokoru i to je dobro za Hrvatsku. Da se situacija stabilizira i poboljša u Agrokoru i da on izađe iz krize i preko toga da se osigura i ekonomska stabilnost države. Nije posao veleposlanika da daje savjete vladama. Vlada i vaši politički vođe jako dobro razumiju što treba činiti. Ruske banke spašavaju Agrokor i čudno je da to ne rade države EU-a i SAD, strateški partneri Hrvatske. Zašto se to događa? Zato što je Rusija predan i vrlo pouzdan prijatelj Hrvatske. Zbog kapaciteta Sberbanka i VTB banke siguran sam da će biti sposobni stabilizirati situaciju i restrukturirati Agrokor. U tom će procesu biti spremni surađivati sa svima. Sada je cilj stabilizirati situaciju i ako se u procesu pojave druge banke iz SAD-a ili Europe, one su dobrodošle. No, treba korektno reći da u ovoj ozbiljnoj situaciji Rusija spašava Hrvatsku.”

Kako komentirate mailove iz kojih se moglo vidjeti da bivša potpredsjednica Vlade i bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić nije bila iskrena u prvim razgovorima s predstavnicima Sberbanka i da su hrvatski odvjetnici VTB banke radili i na lex Agrokoru i u tom trenutku nisu radili u interesu VTB banke?

“Ne želim biti uključen u unutarnja pitanja te situacije. No iskreno ću reći da ste imali vrlo talentiranu potpredsjednicu Vlade. Slušao sam je prošlog ljeta tijekom susreta hrvatsko-ruske komisije gdje je na odličan način branila interese hrvatske ekonomije i poduzetnika. Imam vrlo visoko mišljenje o profesionalnim sposobnostima Martine Dalić. Dogodilo se to što se dogodilo, ali mislim da je ona radila u interesu hrvatskih građana i ekonomije. Ona je održavala normalan i prilično otvoren dijalog s predstavnicima Sberbanka. Nikada od njih nisam čuo kritike koje bi se odnosile prema Martini Dalić. Poštivali su je. Ona je bila vrlo snažan i ponekad težak pregovarač, no branila je interes Hrvatske. Pa ne bih komentirao unutarnje stvari i curenje tih podataka. Možda još ne znamo niti cijelu istinu i možda se pojave još neke činjenice. Najvažnije je sada ne gledati u prošlost nego u budućnost i kako popraviti i stabilizirati situaciju”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.