fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ruski veleposlanik razgovarao s Reinerom: Hrvatska svake godine gubi 40 milijuna eura

Autor: Hina

Obostrano je ocijenjeno kako je, usprkos padu intenziteta u bilateralnim političkim odnosima, trgovačka razmjena i dalje značajna.

Hrvatska svake godine gubi 40 milijuna eura zbog režima sankcija EU-a i Rusije, a odnosi Zagreba i Moskve u padu su, rekao je ruski veleposlanik Anvar Azimov u razgovoru s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom u ponedjeljak.

Azimov rekao da Rusija gleda na Hrvatsku kao na prijateljsku zemlju te izvijestio da će se u ožujku u Zagrebu održati forum ruskih poduzetnika i investitora, priopćeno je iz Sabora. Azimov je dodao da zbog režima sankcija EU-a i Rusije, Hrvatska svake godine gubi oko 40 milijuna eura te izrazio uvjerenje da će ova situacija uskoro biti prevladana.

Obostrano je ocijenjeno kako je, usprkos padu intenziteta u bilateralnim političkim odnosima, trgovačka razmjena i dalje značajna, navodi se u priopćenju. Reiner i Azimov su suglasni kako u tim odnosima iznimno bitnu ulogu igra parlamentarna diplomacija i izrazili želju za njezinim jačanjem.


Predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Reiner sastao se i s indijskim veleposlanikom Sandeepom Kumarom.

“Potvrdivši dobre odnose Hrvatske i Indije, predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Reiner i indijski veleposlanik Sandeep Kumar obostrano su iskazali interes za značajnijim jačanjem gospodarske suradnje dviju zemalja. Indijski veleposlanik je tu želju argumentirao niskom razinom trgovinske razmjene od oko 200 milijuna američkih dolara. Posebno je naglasio važnost suradnje u informacijsko-tehnološkoj industriji koja je pokrenula indijsko gospodarstvo te među ostalim dovela do značajnih promjena u indijskom društvu, prije svega u području prava žena.

Predsjednik Sabora je istaknuo da je Indija, unatoč geografskoj udaljenosti, vrlo prisutna u Hrvatskoj, prije svega svojom kulturom, poviješću i filozofijom.

Reiner se zauzeo za jačanje parlamentarne suradnje s Indijom te naglasio kako postoje i druga brojna područja gospodarstva s prostorom za veći napredak u suradnji. Pritom je spomenuo i potpisani Memorandum o razumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i indijskog Vijeća trgovinskih komora.

Na kraju razgovora, veleposlanik Kumar je rekao da će predsjednici indijskog Zastupničkog doma Sumitri Mahajan predložiti da posjeti Hrvatsku te je zaključno pozvao predsjednika Sabora u službeni posjet Indiji”, navodi se u priopćenju.

 
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.