fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ruski veleposlanik stigao u Vladu, je li razlog Agrokor?

Autor: DM/dnevno.hr

Uoči današnje sjednice Vlade u Banske je dvore jutros stigao ruski veleposlanik Anvar Azimov. Zadržao se dvadesetak minutam, a zatim je napustio zgradu Vlade i otišao bez ikakvih izjava.

Nekoliko minuta prije njega, u Vladu je stigla i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

O sastanku, temama i zaključcima zasada nema nikakvih službenih informacija.


Da podsjetimo, u ponedjeljak je Azimov gostovao na HTV-u u emisiji Romana Bolkovića “1 na 1” gdje je rekao kako Hrvatska i Rusija nemaju otvorenih pitanja, što se tiče međunarodnih i regionalnih tema, no da  postoje tri otvorena bilateralna pitanja, o čemu smo već pisali.

Prvi problem o kojem je ruski veleposlanik opsežno raspravljao tiče se otvaranja Ruskog kulturnog centra u Zagrebu. Problem nastaje u tome što ruska strana traži potpisivanje Međunarodnog ugovora na temelju kojega će se otvoriti takav centar, dok hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa takvu mogućnost. Azimov napominje kako je Rusija otvorila takve centre u devedeset država svijeta, dok je u Hrvatskoj 20 država otvorilo svoje centre; i to zemlje s kojima Hrvatska ima mnogo slabije povezanosti nego s ruskim slavenskim narodom. Rusi očekuju da se taj problem riješi što prije.

Drugi se problem tiče zgrade Ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Naime, dok je hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi dobilo na korištenje jednu od najljepših zgrada u centru, u neposrednoj blizini Kremlja, gdje naši diplomati imaju veoma povoljne i ugodne uvjete za rad; rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj već dvadeset godina boravi u istoj kući koja je u privatnom vlasništvu. U njoj se ne mogu obavljati nikakve preinake bez suglasnosti vlasnika, a osim toga, prokišnjava krov, a podrum zna biti poplavljen. “Ako nam hrvatska strana uskoro ne ponudi ništa, morat ćemo vam uskratiti zgradu u Moskvi jer će vam biti jako teško plaćati 80.000 eura mjesečno za najam, a onda ćete morati naći neko drugo zdanje”, rekao je Azimov.
Treće se otvoreno pitanje odnosi na remont helikoptera Mig-171Š koje je Rusija ustupila Hrvatskoj zbog duga bivšeg SSSR-a prema bivšoj Jugoslaviji. Azimov očekuje da posao remonta moraju dobiti ruske tvrtke koje jedine imaju originalne rezervne dijelove, dozvole i licence za takav posao.

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.