Rončević ‘ne želi preuzeti odgovornost’

Autor: dnevno.hr

Krunski USKOK-ovi svjedoci bit će, među ostalim, i članovi povjerenstva Ministarstva obrane zaduženog za izbor najboljih vozila.

Predstavnici USKOK-a u uvodnim su govorima na suđenju u “Aferi kamioni” na zagrebačkom Županijskom sudu najavili su da će optužbe protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova zamjenika Ive Bačića dokazati iskazima brojnih svjedoka, dok je obrana uvjerena da će optužnicu srušiti dodatnim vještačenjem koje će dokazati da su jedino najskuplji Ivecovi kamioni udovoljavali potrebama hrvatske vojske.

Krunski USKOK-ovi svjedoci bit će, među ostalim, i članovi povjerenstva Ministarstva obrane zaduženog za izbor najboljih vozila koji su tijekom istrage, po tvrdnjama zamjenika ravnatelja USKOK-a Darka Žegarca, izjavili da je povjerenstvo služilo samo kao pokriće, objavljuju dnevne novine.


Žegarac je ustvrdio da je bivši ministar pokušao prikriti svoju odgovornost, što je vidljivo i iz pisma koje je uputio predsjedniku republike Stjepanu Mesiću te naredbe glavnom inspektoru Hrvatske vojske generalu Jozi Miličeviću da uništi sporne dokumente. Svoje bi tvrdnje Miličević kao svjedok trebao potvrditi i na glavnoj raspravi.

Bez preuzimanja odgovornosti

Bačićev branitelj Ivo Farčić ustvrdio da je cijeli postupak nabave kamiona proveden u skladu sa zakonom. Kamioni marke Man nisu imali traženu nosivost od pet tona, ona je bila gotovo 700 kilograma manja, a koriste i ograničeno gorivo koje ne bi odgovaralo potrebama misija u zemljama kao što su Afganistan ili Čad, kazao je.

Te je tvrdnje, nakon prvog dana suđenja, ponovio i bivši ministar Rončević, ističući kako zbog toga na sebe “nije želio preuzeti odgovornost za tuđe živote”.

Rončević i Bačić su na početku suđenja kazali da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.