Rolf Holub: Sanader i Haider obavljali su poslove za Hypo

Autor: dnevno.hr

Za malverzacije se saznalo još 2006. kada su suradnici iz Hrvatske skrenuli Rolfu Holubu pozornost na nepravilnosti u poslovanju s leasingom, na što je on obavijestio Nadzor financijskog tržišta (FMA).

Mutni poslovi Hypo grupe u Hrvatskoj godinama su bili nešto o čemu se znalo, ali nije previše raspravljalo.Prvi koji je javno progovorio o svemu bio je Rolf Holub, šef frakcije Stranke zelenih u koruškom parlamentu.

Za cijelu aferu saznalo se još 2006. kada su suradnici iz Hrvatske skrenuli Holubu pozornost na nepravilnosti u poslovanju s leasingom, na što je on obavijestio Nadzor financijskog tržišta (FMA). Uz pomoć Joška Vlašića iz Zelenih uspio je doći i do informatora iz Hypoa.

Godinu kasnije njegova je stranka sastavila opsežan dokument o spoznajama o afero Hyypo, koje su se redom pokazale kao točne. Na čelu istražnog povjerenstva našao se upravo Rolf Holub.

– Državno odvjetništvo nastoji razriješiti kriminalne aktivnosti, a istražno povjerenstvo koruškog parlamenta istražuje političke okolnosti koje su dovele do afere kako bismo mijenjali zakone i spriječili da se takve okolnosti opet pojave – objašnjava Holub zadatak svog povjerenstva.

Sporna prodaja – nestale milijarde eura

Kao prijelomne točke u aferi, navodi za Večernji list Holub, bile su prodaja Hypo-a BayernLB-u, te poslovi Hypo-a u Hrvatskoj. Naime, pokazalo se u istrazi da je stvarna vrijednost Hypo-a 4 milijarde eura manja od one po kojoj je prodan BayernLB-u.

Na upit o tome kakve su interese 2007. u tome imali Ivo Sanader i Edmund Stoiber, bivši predsjednik Kršćanske socijalne unije, Rolf Holub odgovara:
– Pristanak o prodaji Hypa BayernLB-u morale su dati nacionalne banke u svim zemljama, tako i HNB, koji nije bio oduševljen bavarskim vlasništvom nakon iskustva s Riječkom bankom, gdje je ranije nestao novac. Stoiber je morao otvoriti nekoliko vrata, a interes mu je bila bavarska logika da se Hypo pod svaku cijenu mora kupiti zbog širenja tržišta. Koliko dugo je Sanader na tome surađivao, ne znam, ali je neke stvari za Hypo u Hrvatskoj po svoj prilici obavljao u suradnji s Jörgom Haiderom.

Za sugovornika Večernjeg ključan je utjecaj politike u cijeloj priči jer, kako navodi, ‘bez političkih veza Jörga Haidera u Hrvatskoj i u istočnoj Europi širenje Hypa ne bi bilo moguće. Vjerujem da je on otvarao vrata poslovima i da se dijelio novac određenim političkim strankama za njihove predizborne kampanje. Uslijedio je scenarij ‘ruka ruku mije’.

Navodno je Stoiber prijetio da će uskratiti svoju podršku Hrvatskoj u pristupnim pregovorima ukoliko ne da svoj pristanak za prodaju Hypoa BayernLB-u.
Stari znanac

U započetom istražnom postupku, kao svjedoci iz Hrvatske pozvani su Željko Rohatinski i Vladimir Zagorec, za kojeg se smatra da je mogao imati veze s Hypom u procesu pranja novca preko Lihtenštajna.

– To je moglo ići tako da dobije kredit bez jamstava ili da nikad ne otplati dobiveni kredit. Ne znam koliko je daleko DORH otišao u istraživanju Zagorčeve uloge, no mi ćemo mu poslati listu pitanja i tražiti odgovore u pisanom obliku. Istražujemo jesu li direktive da mu se dodjeljuju krediti dolazile iz Klagenfurta, Hrvatske ili možda Lihtenštajna. Prema nekim mojim podacima, čini se da je procjena o riziku često bivala poništena iz Klagenfurta kako bi mu se dodijelilo kredite – kaže predsjednik povjerenstva Holub.

Zbog velikog broja podataka koje treba obraditi i opsežne mreže ljudi upletenih u aferu, ali i nedostatka od 4 milijarde eura, istraga će potrajati najmanje godinu dana

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.