Rohatinski spreman svjedočiti u slučaju Hypo banke

Autor: hina

HNB je spreman razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj Hypo banke u Hrvatskoj.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski, povodom medijskih najava njegova svjedočenja u okviru istrage o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške, priopćio je u četvrtak da je HNB spreman, sukladno propisima RH, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj HAAB te da HNB u tom smislu očekuje odgovarajuće upite ili posjet predstavnika austrijskih nadležnih tijela.

– U vezi s medijskim nagađanjima o mojem eventualnom svjedočenju pred Istražnim povjerenstvom Pokrajinskog parlamenta Koruške, želim izjaviti da je u okviru suradnje s nadležnim tijelima Republike Austrije – predviđene međudržavnim Ugovorom o dopuni Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te Memorandumom o suradnji izmedu Hrvatske narodne banke i Saveznog ministarstva financija Republike Austrije i Agencije za nadzor financijskih tržišta Republike Austrije – HNB spreman (kao i dosad), sukladno propisima Republike Hrvatske, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj HAAB -navodi se u pisanoj izjavi za javnost guvernera.

– U tom smislu očekujemo odgovarajuće upite ili posjet predstavnika nadležnih tijela Republike Austrije -poručuje se u priopćenju iz HNB-a.

Očekuje se ukupno 70 svjedoka

Austrijski dnevni list “Der Standard” polovicom ožujka najavio je, pozivajući se na zaključke sastanka četiri stranke koruškoga parlamenta, da će guverner HNB-a Željko Rohatinski svjedočiti o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške.

Po austrijskom listu poziv za svjedočenje u okviru velike istrage Hypo grupe pred povjerenstvom u Klagenfurtu upućen je na adrese ukupno 70 svjedoka, među kojima su i bivši austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser, predstavnici Austrijske središnje banke, Agencije za nadzor financijskog poslovanja u Liechtensteinu, bivši i sadašnji članovi uprave Hypo-grupe, koruški državni odvjetnici i niz političara.

Prema izvorima lista svjedočenje Rohatinskog austrijski su parlamentarci predvidjeli za 14. i 15. travnja. Saslušanja su započela prošli tjedan.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.