Tomislav Miletic/PIXSELL

ROĐENI SA ZLATNOM ŽLICOM! Duboko dišite: Najbogatiji hrvatski nasljednici

Autor: Iva Međugorac

Nakon više od 40 godina sa čela Zubak Grupe povukao se vlasnik i osnivač tvrtke 65-to godišnji Pavo Zubak koji je odlučio otići iz Uprave na poziciju predsjednika Nadzornog odbora. Na poziciji predsjednika Uprave naslijedio ga je njegov sin Ivan Zubak koji se definitivno može opisati kao jedan od bogatih hrvatskih nasljednika.

U tu skupinu definitivno valja uvrstiti i Davora Lukšića. Njegova obitelj posjeduje rudnike bakra, banku i pivovaru, a iz dalekog Čilea u Hrvatsku su se vratili na velika vrata kupujući niz hotela. Kao takvi, postali su najveći igrači u turizmu. Davor, unuk pokojnog Andronica Lukšića, vodi poslove u Hrvatskoj kontrolirajući njihovih 16 tvrtki, odnosno 162 milijuna eura.

Djeca Emila Tedeschija, bliskog prijatelja bivšega premijera Milanovića, javnosti nisu odveć znana. Kći Liza studirala je u Americi, a u medijima se spominjala tek zbog veze s košarkašem Lovrom Mazalinom. Sin Emil, bivši student Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta posljednji se put u medijima pojavio zbog okršaja sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Obitelj Jake Andabaka povezana je s 38 tvrtki, a prema podacima s Poslovne Hrvatske, upravlja s 15 milijuna eura, nadzirući 55 milijuna eura. Carstvo je razvio na hotelima, a gledajući cijelu njegovu obitelj, zajedno u vlasništvu posjeduju 192 milijuna kuna.

Andabakova kći Ivana bila je direktorica marketinga u koncernu Sunce te je potom postala predsjednica Uprave Izvor osiguranja. Sanja Gagulić članica je Uprave koncerna Sunce i članica NO Izvor osiguranja, a Ana Volk nalazi se na poziciji članice uprave za prodaju i marketing.

Obitelj Gavrilović naslijedila je dvije milijarde kuna vrijednu tvornicu, a povezani su s još tri tvrtke. Na popisu bogatih nasljednika svakako su i sinovi Luke Rajića čiji se otac obogatio upravljanjem Dukatom, tvrtku je prodao Francuzima za oko 2 milijarde kuna, nakon čega je otišao u Švicarsku.

Nagađa se da će mlađi sin Luka naslijediti pozamašan dio očeva imetka, iako zasad ne pokazuje afinitet za time da krene očevim poduzetničkim stopama, već ga se uglavnom može vidjeti na društvenim mrežama gdje se hvali bogatstvom.




General Ivan Čermak jedan je on najvećih hrvatskih naftnih mogula, što ne čudi s obzirom na to da je uspio prodati svoj Tifon, a potom za sto milijuna eura kupiti OMV lanac sa 63 benzinske postaje. Ima i skladište plina, a trguje i nekretninama. Njegov sin iz prvog braka, Hrvoje Čermak, u četrdesetima je i slavan je ponajviše zbog svojih druženja sa Severinom te zbog incidenata s koncerta, više nego zbog kakvog poslovnog uspjeha. Svojevremeno se bavio vožnjom bolida u Formuli 3.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.