fbpx

Rizničar Barišić iskoristio pravo na šutnju o ‘kuferima s novcem’

Autor: hina

Budući da Barišić nije želi svjedočiti na glavnoj raspravi, sudsko vijeće odlučilo je pročitati njegove ranije iskaze iz istrage i pregledati snimke ispitivanja u USKOK-u.

Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je priznao USKOK-ovu optužnicu da je novcem državnih poduzeća i institucija izvučenim preko marketinške agencije Fimi media punio HDZ-ov “crni fond”, danas nije želio iznositi svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu ističući da će se braniti šutnjom.

“Koristit ću svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom”, kazao je Barišić pred sudskim vijećem sutkinje Ivana Čalić koja ga je, kao prvog od četiri optuženika koji su priznali nedjelo, pozvala da iznese svoju obranu.

>>>

Izdaja nacionalnih interesa na suđenju Ivi Sanaderu


Budući da Barišić nije želi svjedočiti na glavnoj raspravi, sudsko vijeće odlučilo je pročitati njegove ranije iskaze iz istrage i pregledati snimke ispitivanja u USKOK-u.

Sutkinja Čalić kazala je da će se iskazi čitati odnosno pregledavati kronološki, počevši od snimke Barišićeva prvog svjedočenja u USKOK-u 29. rujna 2010.

Prema dijelovima Barišićevih iskaza iz istrage koji su ranije objavljeni u medijima, HDZ-ov rizničar koji je bio i državni tajnik u Ministarstvu financija te ravnatelj Carinske uprave, kao pouzdanik bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, čelnike državnih tvrtki upućivao je na poslovanje s Fimi medijom. Nakon sklapanja ugovora novac je navodno i osobno u koferima nosio Sanaderu.

Nakon Barišića suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju “Fimi medija” nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.

Uz Barišića to su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije “Fimi media” Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa “Fimi mediju” kao pravnu osobu.
Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je “crni fond” nastao bez znanja stranačkih tijela.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.