Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

RIJEKA PRED BANKROTOM: Obersnel priznao da je zatražio pomoć od države

Autor:

Dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel, donio je odluku da će Grad Rijeka koristiti sredstva beskamatnog zajma iz državnog proračuna, s ciljem umanjenja negativnih posljedica epidemije koronavirusa, zbog kojih bi gradska blagajna mogla ostati bez i do sto milijuna kuna. Naime, premda u Rijeci još računaju koliko će im biti manji prihod od poreza, već je sada jasno da će bez državne pomoći biti ugrožena likvidnost i stabilnost riječkog proračuna.

Vlada je tijekom razdoblja trajanja epidemije koronavirusa, a radi izbjegavanja nastupanja štetnih posljedica u pogledu izvršavanja poslova, funkcija i programa u tekućoj godini donijela izmjene i dopune Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2020.godinu. Tim je izmjenama omogućena pravna osnova za isplatu sredstava beskamatnog zajma lokalnoj samoupravi, HZZO-u i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, najviše do visine poreza na dohodak, pripreza i doprinosa, čijeg je plaćanja porezni obveznik oslobođen, odnosno čije je plaćanje odgođeno, ili je pak odobrena obročna otplata, kao i do visine izvršenog povrata preplaćenog poreza na dohodak u provedbi posebnog postupka, objasnili su iz Grada Rijeke za Novi list.

“Naputkom je propisan način ostvarivanja prava na beskamatni zajam, sustav izvještavanja te način vođenja evidencija. Naputak se primjenjuje na sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kojima su uslijed odgode plaćanja i/ili obročne otplate, povrata, odnosno oslobođenja od plaćanja poreza na dohodak, prireza porezu na dohodak i doprinosa, sukladno posebnom propisu kojim se uređuje opći porezni postupak, smanjeni prihodi”, istaknuli su u Gradu Rijeci, koji se donedavno dičio svojim projektima koje su uz velike financijske izdatke realizirali u sklopu projekta EPK. Gradonačelnik Obersnel svojedobno je kanio zadužiti Rijeku za 44 milijuna kuna, kako bi pokrio komponente u financiranju obnove Palače Šećerane i broda “Galeb”.

Ukupna vrijednost dvaju, kako ih nazivaju – kapitalnih kulturnih projekata – a financiranje je osigurano u sklopu projekta “Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” stoji oko 114 milijuna kuna. Dio sredstava, konkretnije oko 55 milijuna kuna, osigurano je iz europskog fonda. Fond za sufinanciranje provedbe EU-projekata na regionalnoj, ali i lokalnoj razini, iskeširao je 700 tisuća kuna, a iz spomeničke rente trebalo se osigurati oko 13,6 milijkuna kuna, dok je kreditom, pak, bilo potrebno osigurati navedenih 44 milijuna kuna. Kako bi argumentirao ovo basnoslovno zaduženje Obersnel je kazao da su za njega dobili izuzetno povoljne uvjete od Zagrebačke banke: kamata je 1,25 posto, točnije, ukupan trošak kamata na deset godina je 3,8 milijuna kuna, dok će Riječani kredit vraćati u 120 jednakih rata, od kojih prva rata dolazi na naplatu u siječnju 2022.godine.

No, stvari u Rijeci, po svemu sudeći ne funkcioniraju na više razina, a pesimizam je obojao sve sfere grada. U vjetar je tako otišla brodogradnja, odnosno Brodogradilište 3. maj, stvari ne funkcioniraju ni u komunalnom sektoru, a problemi se nižu i na kulturnom i sportskom planu.

Obersnel, inače, Rijekom ravna još od ožujka 2000. godine, kada je pobjedom na parlamentarnim izborima, dotadašnji gradonačelnik, Slavko Linić, podvio rep i otišao u Zagreb na poziciju potpredsjednika Vlade. Potom je Obersnel nanizao seriju pobjeda na lokalnim izborima, no, da mu se fotelja ipak počela klimati, dalo se naslutiti na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine, kada je po prvi put izgubio političku većinu.  Obersnel je još u prvom mandatu najavio svojim sugrađanima gradnju autobusnog kolodvora, na kojega Riječani čekaju već 2odi0 gna. U Obersnelovim dugovječnim cipelama, potkrala se i kaznena prijava za slučaj Tržnice Rijeka. Iako su pragvosudni orani ustvrdili da nema elemenata za kazneni progon ljudi iz vlasti, i dan danas se na tu temu gleda s – dozom rezerve.

A kako i ne bi, kada je unosan posao s riječkim Tržnicama dodijeljen u koncesiju tvrtki kojoj je vlasnik bio, Ivan Franolić, nekoć utjecajni SDP-ovac i tajkun. Njemu se Grad Rijeka kasnije zahvalio na suradnji, donoseći odluku da Tržnicama upravlja gradska tvrtka na čijem je čelu Željko Smojver, koji je, pak, godinama rukovodio Autotrolejom, firmom koja danas održava riječki vozni park. Dobro upućeni Riječani tvrde, kako je komunalni sektor spao na niske grane i u velikim je problemima. U problemima je i javni prijevoz, a Rijeci prijeti i zatvaranje Centralne zone za gospodaranje otpadom Marišćine, u koju je ogromna sredstva ulupala i Primorska županija.

Mimo toga, Rijeku muči i demografija, jer grad je, pak, na ispod 130 tisuća stanovnika, a i tom pogledu dio krivice snosi dugovječni gradonačelnik koji je najavljivao, ali ne i realizirao stanove za mlade obitelji. Za taj projek bio je zadužen Vladimir Benac, kojega sada češljaju predstavnici pravosudnih institucija. Istodobno, od drugih najavljivanih projekta, kako za sada stvari stoje – nema ništa. No, iako nije obnovio kolodvor kao što je najavljivao, Obersnel uspješno putuje na sve strane svijeta, pa je od 2016. godine do danas, odradio 79 službenih putovanja na koja je otišlo oko 24 tisuće eura, 2215 dolara, te oko 9000 kuna, točnije sve skupa oko 200 tisuća kuna. Na putovanjima je Obersnel proveo 212 dana, pa je tako boravio u Sofiji, Roterdamu, četiri je dana bio u Barceloni, pet u Malagi, a posjetio je i Pariz.

Samo u ovoj prošloj godini, Obersnel je 10 puta službeno putovao, dok su lani, pak, zabilježena 24 putovanja – od Firence do Marakeša i Innsbrucka. Posjetio je Obersnel i Tokio, Rigu i Berlin, a što su mu spočitavali oporbeni vijećnici. No, bez previše učinka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.