fbpx

‘Rezanje minusa Linić uvodi kad i porez na nekretnine kako bi Hrvati napokon ostali bez svega’

Autor: Damir Kramarić

Kad svi krenu prodavati stanove, kuće i zemljište, cijene nekretnina će drastično pasti. Tada stupaju na scenu oni koji imaju kapital i koji će za sitniš kupiti ponuđeno. U Hrvatskoj će se tako brzo izmijeniti strukturu vlasništva, pa će se ostvariti plan MMF-a da 80 posto građana živi u iznajmljenim stanovima – pojašnjava Hromin Sturm.

Nije prošlo ni petnaest dana otkako smo na ovim stranicama objavili analizu rada hrvatskog ministra financija pod naslovom 'Evo zašto Linića zovu ekonomskim ubojicom kao i ljude koji za novac uništavaju države', a Slavko Linić već se potrudio uvjeriti sve oko sebe da je najpoznatiji svjetski 'ekonomski ubojica' John Perkins za njega gotovo pa 'mala beba'.
U svega nekoliko dana Linić i Milanović su, da podsjetimo, najavili: smanjivanje plaća u državnom sektoru za tri posto (premda su se sve donedavno zaklinjali da rezanja plaća neće biti), drastično smanjivanje dozvoljenog minusa na bankovnim računima građana (premda se država u isto vrijeme zadužuje debelo iza 'crvene crte'), promjenu zakona o radu i lakša otpuštanja radnika (premda svoje kadrove u preglomaznoj administraciji ne diraju), a prije toga i uvođenje poreza na imovinu građana… Nedavno su, osim toga, napokon priznali da njihova ekonomska politika ne donosi rezultata, te da su projekcije o rastu BDP-bile najobičnije tlapnje bez pokrića (izvjestan je daljni pad BDP-a, te daljnji rast broja nezaposlenih i rast broja blokiranih računa građana i tvrtki).

Zajedno: To je logičan nastavak planirane pljačke hrvatskih građana

Nakon što je HNS-ovac Dragan Kovačević nedavno poručio Liniću da se, pojednostavljeno rečeno, primi knjige iz osnova ekonomije te da prestane svojim potezima stvarati paniku u Hrvatskoj, oštro je na najavu smanjivanja dozvoljenog minusa na bankovnim računima građana reagirao i mr Karino Hromin Sturm, predsjednik sve popularnijeg ekonomskog pokreta 'Zajedno', koji tvrdi da je najavljena Linićeva mjera logičan nastavak planirane pljačke hrvatskih građana i dio plana da se stanovništvu uzme sva preostala imovina za sitan novac.


'Prijeteći bankarima Linić u stvari skriva prave namjere'

– Ministar financija najavljuje Zakon o smanjenju minusa na bankarskim računima građana, a ujedno je, ničim izazvan, objavio i rat bankama uz prijetnju 'da će banke taj rat izgubiti'. Predsjednik Hrvatske udruge banaka nakon toga je u čudu izjavio da ne zna za nikakav rat, jer bankari ništa o tome o čemu Linić govori nemaju pojma. Iza svega se u stvari krije nastavak politike pljačke hrvatskog naroda od strane financijske oligarhije – ističe u uvodu mr. Hromin Sturm, te dodaje da se može zaključiti da ministar Linić najavljujući bankama rat 'puca ćorcima' da bi prikrio glavni razlog smanjenja minusa na računima hrvatskih građana.
– Mjere smanjenja minusa na računima povezane su sa Zakonom o porezu na imovinu, stanove, kuće i zemlju. Jer kad banke smanje minuse na računima građana, koji uglavnom jedva krpaju kraj s krajem zbog čega se i zadužuju u minus, mnogi će morati prodati sve što imaju. MMF i Svjetska Banka od Hrvatske vlade, da podsjetimo, već dulje vrijeme traže smanjenje opće i javne potrošnje, smanjenje plaća, smanjenje mirovina, smanjenje prava radnika, otpuštanje radnika, a ministar Linić ih, po svemu sudeći, bespogovorno sluša. Smanjenjem dozvoljenog minusa građani će doći u situaciju da neće moći podmirivati osnovne potrebe za hranom i računima za struju, plin, vodu… i tada će na snagu stupiti Zakon o porezima na imovinu! Postavlja se pitanje odakle će građani, u tako teškoj situaciji, namaknuti novac za taj novi Linićev porez, kojim će biti obuhvaćene sve kategorije stanovništva – primjećuje predsjednik pokreta Zajedno.

Hromin Sturm: Sada je posve očito da je Linić najobičniji pijun MMF-a

Analizirajući prethodne Linićeve javne istupe on pronalazi poveznicu između riječi 'da su hrvatski građani bogati jer se šire u svojim velikim stanovima', s poznatom formulom MMF-a prema kojoj je normalno da 80 posto građana živi u iznajmljenim stanovima, a samo 20 posto u vlastitima.
– Porez na nekretnine očito se planira uvesti u isto vrijeme kada i drastično smanjivanje dozvoljenog minusa na bankovnim računima s ciljem da se hrvatski građani tim mjerama do kraja ogule, te da im se za sitniš uzmu i zadnje vrijednosti koje još imaju. Jer kada svi krenu prodavati stanove, kuće i zemljište, prema osnovnom ekonomskom zakonu ponude i potražnje, cijene nekretnina će drastično pasti. Tada stupaju na scenu oni koji imaju kapital, i koji će u pola cijene ili za još i manje, kupiti ponuđene nekretnine. U Hrvatskoj će se tako u svega nekoliko godina izmijeniti strukturu vlasništva, pa će se ostvariti plan MMF-a da 80 posto građana živi u iznajmljenim stanovima – pojašnjava Hromin Sturm.
– Svi oni koji su kupili stanove u švicarskim francima ne mogu više otplaćivati kredite i žele se riješiti stanova. Prodaju ih u bescjenje jer im je jeftinije riješiti se stana za čiju otplatu su morali izdvajati cijelu mjesečnu plaću. Prije više od deset godina upozoravao sam na valutnu klauzulu kao protuustavnu kategoriju koju nezakonito poslovnim bankama odobravaju guverneri HNB. Ovo danas je eskaliralo do te mjere da se putem takvih mjera nastavlja pljačkati hrvatski narod. Zato pozivamo udrugu Franak, koja okuplja veliki broj oštećenih zajmoprimaca, da podnesu Ustavnu tužbu protiv ove neustavne klauzule, jer je jedino kuna nacionalna valuta. Zamislite da u SAD-u neka banka u kreditni ugovor stavi valutnu klauzula na euro ili kineski juan. Mislim da bi ga odmah strpali u ludnicu – dodaje Hromin Sturm.

'Smanjite kamate na postojeće, a ne na buduće kredite, kojih ionako neće ni biti!'

Predsjednik ekonomskog pokreta Zajedno, koji je u zadnjih nekoliko mjeseci doista narastao u relevantnu građansku snagu, potom primjećuje da mediji koji podržavaju mjere ministra Linića o ograničavanju najviše kamatne stope na stambene kredite na pet posto, ne vide da to neće donijeti uštede onima koji su se kreditno zadužili kako bi kupili svoju nekretninu.
– Ovdje se ne radi o onima koji su već ostvarili kredite, već o najavi budućih kredita koje građani ionako dižu sve manje, jer ih ne mogu otplaćivati. U ovoj teškoj ekonomskoj situaciji potrebno je da banke smanje kamatu na postojeće kredite kako bi građani mogli preživjeti ovu krizu, a novi krediti (kojih će ionako biti sve manje) nisu toliko ni bitni – pojašnjava Hromin Sturm, te potom podsjeća da uskoro na red dolazi najavljeni scenarij sa Zakonom o strateškim investicijama koji predviđa da se onaj tko ima 20 milijuna eura može upisati u zemljišne knjige zaobilazeći sve druge zakone.
– To je nastavak politike guranja hrvatskog naroda u dužničko ropstvo, politike koju dosljedno provode ministar financija Slavko Linić i Vlada Zorana Milanovića – ističe u zaključku mr. Karino Hromin Sturm, autor 'Strategije razvoja Republike Hrvatske' te predsjednik ekonomskog pokreta 'Zajedno'.
Bankari nemaju pojma zbog čega im Linić odjednom prijeti ratom
Želeći javnosti predočiti koliko su Linićeve izjave o tobožnjoj brizi za građane i ratu protiv banaka prozirne, Hronim Sturm je posebno citirao predsjednika Hrvatske udruge banaka Zoraba Bohačeka koji se čudom čudio Linićevim najavama 'pokretanja rata protiv banaka'.
– Ja sam zbunjen i ne znam da uopće postoji rat. Stvarno ne znam otkud to dolazi. Banke su jasno rekle kako podržavaju inicijativu da se smanji prekoračenja minusa na tekućem računu. Već sedam godina govorimo da je to najskuplja vrsta kredita, rekao je Bohaček, ne krijući pritom da su banke na minuse građana banke prošle godine zaradile preko deset milijardi kuna. No, ničim izazvane ratoborne izjave i prijetnje ministra Linića bankare su iznenadile, jer znaju da se problem, s jedne strane, mogao riješiti postepeno i mirno, te da Linić, s druge strane, u pravilu ne ulazi u rat s bankarima zbog običnih građana.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.