Photo: Patrik Macek/PIXSELL

RESOR U KOJEM SE OBRĆU MILIJARDE! Nova ministrica pred životnim izazovom: S radom mora početi odmah

Autor:

Nova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, nema previše vremena za upoznavanje novog radnog mjesta i nove radne sredine.

Hrvatska je naime u vremenskom tjesnacu, a ukoliko želimo iskoristiti milijarde europskih eura koje bi nam trebale biti na raspolaganju u narednih sedam godina, tada se Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem uistinu mora primiti posla. Kako je Plenković sam prije desetak dana priznao, Hrvatska je doista na nedavno održanom summitu EU premašila svoje ciljeve pa se našoj zemlji iz zajedničke europske blagajne nudi 22 milijarde eura. Iznos je to koji se odnosi na sedmogodišnji proračun za period od 2021. do 2027.godine, te je zapravo dio plana kojim EU svojim članicama osigurava oporavak od krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Europski lideri svoje su planove objelodanili i definirali, no, unatoč tome zeleno svijetlo moraju im dati i u Europoskom parlamentu. Hrvatska će kroz naredne četiri godine prema tom planu imati na raspolaganju i dodatnih 9,395 milijardi eura. Premda ova basnoslovna cifra na prvu zvuči kao razlog za euforiju, valja imati na umu da je ona dio dogovora članica EU koji je postignut kao odgovor na krizu koja je pored nama, Vlada premijera Plenkovića već je napravila pa i predstavila računicu prema kojoj je 70 posto tih sredstava bespovratno, ostatak će Hrvatska moći koristiti kao zajam, ali s povoljnim kamatama.

Novac je to kojega će se sukladno dogovoru morati uložiti u oporavak i daljnji razvoj gospodarstva, a novac će se morati koristiti za očuvanje radnih mjesta, ali i za otvaranje novih radnih  mjesta. Očekuju se i investiranja u zdravstveni sustav kao i osiguranja likvidnosti za tvrtke, a osim toga oko 300 milijuna eura ubrizgati će se u regije i sektore koji će imati problema s prelaskom na okolišno prihvatljive poslove.

Iz Plenkovićeve vlade šuška se da bi dodatnih 400 milijuna eura mogli ubrizgati u razne demografske mjere. Više od četiri milijarde eura iz europskog proračuna moglo bi otići na poljoprivredu, a no za sve to nužne su reforme i izrada jasnog i preciznog plana za raspolaganje s tim europskim novcem.

NOVA VISOKA FUNKCIJA ZA GENERALA KRSTIČEVIĆA: Bivši ministar obrane imenovan posebnim savjetnikom premijera za poslove obrane

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.