Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

REKORDNE UPLATE: Evo koliko su lani gastarbajteri poslali novca u Hrvatsku!

Autor: dnevno.hr

Novac hrvatskih gastarbajtera itekako pomaže Hrvatskoj krhkoj ekonomiji.

U prilog činjenici da se sve više ljudi iseljava iz Hrvatske idu najnoviji podaci Hrvatske narodne banke, koji kažu da su rodbini i znancima gastarbajteri 2017. godine uplatili rekordnih 15,75 milijardi kuna, što je 2,1 milijardu eura. U odnosu na godinu ranije riječ je o porastu od 120 milijuna eura, što jasno pokazuje da odlazak na rad izvan granica Hrvatske sve više uzima maha.

Još prije deset godina doznake iz inozemstva iznosile su oko 1,3 miljarde eura, a nešto veći rast zabilježile su tek 2011. kad su dosegnule 1,5 milijardi eura, piše Slobodna Dalmacija.

Od tada se bilježi nešto veći rast koji od 2015. godine (1,88 milijardi eura) počinje rasti svaka godine po 100-tinjak milijuna eura. Podaci o deviznom priljevu novca u Hrvatsku podudaraju se sa službenim brojkama o iseljavanju. Tako se broj iseljenih u 2011. i 2012. kretao oko 13 tisuća, u 2013. emigracija je povećana na 15 tisuća osoba. Sljedeće, 2014. godine iselilo se 21 tisuća ljudi, što je rast od 40 posto, a 2015. Hrvatsku je napustilo 27 tisuća ljudi, što je dodatni rast od 30 posto. Pretprošle godine zemlju je napustilo 39.300 ljudi, što je 45 posto više u odnosu na 2015.

Procjena je da prosječan gastarbajter u godinu dana u Hrvatsku pošalje 6 tisuća eura, a riječ je o novcu uplaćenom na račune, a o iznosima u gotovini može se samo nagađati. Ranije spomenutih 2,1 milijarda eura čini čak 4,4 posto BDP-a, a s gotovinom je taj udjel u BDP-u još veći. Za usporedbu, izravna strana ulaganja u Hrvatsku prošle godine su iznosila 1,3 milijarde eura.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.