fbpx
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI: OŽB Našice pretvorena u covid bolnicu, aktivira se Gradski vrt u Osijeku

Autor: Matea Vidić

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Petar Lagator danas je istaknuo kako je epidemiološka situacija na području županije vrlo ozbiljna.

“Sve mjere Nacionalnog stožera koje su na snazi su dobre i njihova odgovorna primjena može dati rezultate, međutim ukoliko ne bude pozitivnih pomaka Županijski stožer će sukladno svojim ovlastima te mjere još pooštriti, i to ograničenjem broja osoba na svim okupljanjima, odredbama o obveznom nošenju maski u još više situacija, držanju socijalnog razmaka, pranju ruku i drugim oblicima odgovornog ponašanja”, rekao je.

Ističe i kako je radi prilagođavanja novih uvjetima i zbog sve većeg broja oboljelih i preminulih, a u dogovoru s Osječko-baranjskom županijom, KBC-om i ministrom zdravstva Berošem, donesena je odluka da se OŽB Našice stavi na raspolaganju te reorganizira i postane COVID bolnica za Osječko-baranjsku županiju.

“Bolnica je nedavno kvalitetno opremljena zahvaljujući OBŽ, ima centralni razvod plinova te svaka soba ima dostupan kisik potreban u ovim uvjetima. Dogovoren je postupan prijelaz na takav rad, sve do punog kapaciteta Bolnice od 150 postelja s priključcima kisika, no već sada je dio oboljelih od COVID-a u Našicama”, rekao je ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić.

Ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić ističe da je riječ o aktiviranju sekundarnih kapaciteta za COVID, i to prije aktiviranja sportskih dvorana koje su zadnja opcija (nakon iskorištenja svih bolničkih kapaciteta). Naglašava da će svi pacijenti našičke bolnice kojima treba druga vrsta medicinskih usluga biti zbrinuti u KBC-u Osijek.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kaže kako je odlukom da se svi bolnički kapacitet na području OBŽ stave u funkciju za liječenje COVID bolesnika nastala i potreba da se počnu pripremati i dodatni izvanbolnički kapaciteti. Stoga je odlučeno da se za tu namjenu ponovno aktivira dvorana Gradski vrt u Osijeku, u koju će se narednih dana prebaciti potrebna oprema.

Na prijedlog Osječko-baranjske županije potpisan je i sporazum o korištenju centra Gradskog društva crvenog križa u Orahovici za sve pozitivne osobe koje nemaju znakove bolesti (asimptomatske) te za osobe u samoizolaciji. Na raspolaganju je 200 kreveta s mogućnošću proširenja za još 100, a primjena počinje od 1. studenoga.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek danas je obavijestilo građane da je od 1. studenoga za testiranje na SARS_CoV-2 potrebno prethodno naručivanje (tel. broj 031-511-050 svakim radnim danom od 8.30 do 10.30 sati), a odnosi se na kontakte s pozitivnim osobama ili simptomatske bolesnike upućene od strane primarne zdravstvene zaštite ili Službe za epidemiologiju. Naglašava se kako se ne moraju naručivati svi korisnici koji trebaju biti hospitalizirani ili im je potreban test za dijagnostičke postupke u bolnicama.
U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 219 osoba, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije. Testirano je ukupno 574 uzoraka (451 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 123 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.