Marko Lukunic/PIXSELL

‘Reforme’ Martine Dalić – daljnja tajkunizacija i privatizacija!

Autor: Iva Međugorac/7Dnevno/28. listopada 2016.

Martinu Dalić je svojedobno u visoku politiku uveo mesar Stjepan Fiolić, koji ju je u suradnji s Božom Biškupićem preporučio bivšem premijeru Sanaderu. Potom ju je savjetovao Borislav Škegro, a prijateljica je i s Davorom Božinovićem koji ju je sada, na nezadovoljstvo HDZ-ovaca, uveo u sam vrh nacionalne politke i to u posljednjem trenutku kada su shvatili da im među potpredsjednicima Vlade nedostaje - žena.

Kada se politika u nekoj državi, temeljenoj na europskim i demokratskim načelima, počne uspoređivati s prostitucijom, jasno je da problemi te zemlje poprimaju zastrašujuće razmjere. Da je u Hrvatskoj “najstariji zanat na svijetu” odavno moralnija profesija, nego li politika koja se svela na pazarsku trgovinu, jasno je svima onima hrabrima koji ostaju i opstaju u našoj maloj bari koja služi kao nastamba za političare debelokošce, koji s desnicom na srcu u svijet ispraćaju mlade i stručne kadrove ne mareći za njihovu sudbinu.

Kadrovskoj križaljci po stranačko-prijateljskoj liniji svjedočila je hrvatska javnost i prilikom sastavljanja nove Vlade u kojoj je glavnu ulogu odigrao premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, koji se baš poput svojih prethodnika okružio čudnim i izlizanim licima, još čudnijih biografija, čija nas je politika i ranijih godina vodila do ruba ponora u kojem se godinama hvatamo za spasonosne slamke koje iz dana u dan sve više popuštaju.

Izrezala HDZ-ovu člansku iskaznicu

Jedno od novih-starih lica koja je Plenković uvrstio u svoj najuži tim, ono je potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, Martine Dalić, čije je imenovanje izazvalo lavinu nezadovoljstva i u javnosti i u HDZ-u. Osim što je vraćena u vrh nacionalne politike, ta zastupnica bankarskog lobija i krupnog kapitala, sada se kani ponovno vratiti u HDZ, za što je zahtjev već predala. A upravo je napuštanje HDZ-a jedna od zamjerki koje iz stranke upućuju ne njenu adresu, jer kako tvrdi naš stranački izvor, napustila ih je kada im je bilo najteže, javno kritizirajući gospodarski program kojeg je nekoliko dana ranije osobno predstavljala.

Dalić je, pak, prema vlastitom priznanju, napustila HDZ u rujnu prije dvije godine jer se nije slagala s Karamarkovom politikom, a kada je odlazila, ispraćena je kritikama Tomislava Čuljka i Andrije Mikulića. Neslaganje s vodstom donekle je razumljivo, ali način na koji je to izvela, štetio je HDZ-u i kampanji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Potom je, navodno, protestno izrezala stranačku iskaznicu.

Sadašnji njen glatki povratak u politiku, HDZ-ovcima je trn u oku i stoga što presudnu ulogu u tome nije odigrao Plenković osobno, već je to učinio Davor Božinović, jedan od njegovih najbliskijih suradnika i to u posljednjem trenutku kada su shvatili da im među potpredsjednicima Vlade nedostaje – žena.

Nova ministrica i šef Plenkovićeva kabineta – koji je šefovao i u Mesićevim odajama – prijateljske su odnose uspostavili još u vrijeme Jadranke Kosor, kada je Božinović bio ministar uprave, a Dalić ministrica financija. Dvojac koji se u to vrijeme dogovarao oko krucijalnih odluka, potom je nastavio njegovati dobar odnos na zajedničkim kavama i ručkovima. Nezadovoljnici u HDZ-u uvjereni su da ona bez Božinovićeve podrške nikada ne bi ušla u Vladu – uostalom, prepričava naš izvor, Plenkovićev izbor bio je – Zdravko Marić.




Situacija se sada okrenula pa je Dalić nadređena mladom ministru financija, što njemu nikako ne odgovara, a problem leži u tome što i ona dolazi iz financijskoga sektora, pa bi je to polje moglo više i zanimati, nego gospodarstvo kojim upravlja. Poznanici opisuju Martinu Dalić kao taštu ženu i damu koja nije timski igrač, pa te činjenice kao i njeno prijateljstvo s guvernerom Vujčićem, otvaraju prostor za sukobe s ministrom Goranom Marićem, koji je često kritizirao guvernera i bankarske krugove s posebnim naglaskom na HNB.

Financirala stranku Pametno

Martini Dalić bi sve ove grijehe neistomišljenici još i oprostili, da se oko njenoga imena nije razvila nebulozna priča koja ruši kredibilitet Vlade. ”HDZ je uvijek bio moja stranka”, tvrdila je prije nekoliko dana, ali svojoj stranci nije uvijek bila lojalna, a to dokazuje i kampanja u kojoj je navijala, te financijski poduprla stranku Pametno iz Splita. O tome svjedoče i dokumenti koji vrlo transparentno prikazuju iznos od 4000 kuna, kojeg je ministrica osobno uplatila na adresu te stranke.




Riječ je, inače, o maloj obiteljskoj stranci čiji su osnivači Ivan i Marijana Puljak. Iako se Dalić sada opravdava kako je financirala drugu stranku, jer je smatrala da zastupa ideje koje ona podržava, u HDZ-u je malo onih koji u njenu priču vjeruju. A i sam je Plenković, tvrdnjom da o donaciji ništa ne zna, pokazao da je to i po njega izrazito neugodna priča. S obzirom da je premijer tek svega nekoliko dana, konstatirati se može da su ga neugodnosti i potreba za opravdavanjem pojedinih kadrova (ipak) prerano sustigli.

Stoga i ne treba čuditi što u HDZ-u sumnjaju u vjerodostojnost Martine Dalić, jer je njeno imenovanje nametnulo niz pitanja koja je javno postavio pravnik Pero Kovačević, pitajući se hoće li ona odlučivati i o INI, referirajući se na funkciju njenoga supruga Nika u Upravi INE iz hrvatske kvote, a usput je postavio i pitanje o mogućem sukobu interesa…

“INA je došla glave Tomislavu Karamarku, a Martina Dalić je imenovanjem za ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade, u potencijalnom sukobu interesa, sukladno odredbama članka 2., stavka 2 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te očekujem da se odmah javno izjasni da neće sudjelovati u donošenju bilo koje odluke, ni u bilo kakvim aktivnostima kao ministrica i potpredsjednica Vlade”, poručio je Kovačević, koji teško da će dočekati javno očitovanje Dalićeve.

Dalićin suprug Niko je u Upravu naše najveće naftne kompanije došao početkom 2011., baš kada je njegova supruga bila ministrica financija u vladi Jadranke Kosor, te se još onda postavljalo pitanje – je li riječ o političkom kadroviranju, pogotovo stoga što je premijerka tada govorila kako namjerava tijekom svojega mandata izbaciti politiku iz najvećih hrvatskih poduzeća i uvesti struku i znanje.

Dalić je kao šefica financija i javno podržala svojeg supruga, a smjenom vlasti i dolaskom Milanovićeve vlade, on je ostao neokrznut, dok su ostali kadrovi Jadranke Kosor – pometeni. Za Dalića potom stižu bolja vremena, pa mu se početkom 2012. udvostručuje plaća i to na 130 tisuća kuna bruto.

Uz veliku plaću članovi Uprave INE dobivaju i godišnji bonus od 370 tisuća kuna, te brojne druge beneficije. Unatoč beneficijama, Niku Dalića su prozivali hrvatski ugostitelji tvrdeći da skupe privatne ručkove po omiljenim resoranima plaća službenom karticom INE, odnosno novcem hrvatske sirotinje.

Uloga Borislava Škegre

No, kako je priča o suprugu Daliću u hrvatskim medijima ubzo gurnuta u drugi plan, tako je Martina Dalić ostala u HDZ-u i nakon izbacivanja njene prijateljice Kosor. Premda je nezadovoljstvo Karamarkovom politikom u njoj tinjalo mjesecima, ranije napuštanje stranke zastavio je njezin mentor, Borislav Škegro, koji je vjerovao da će preko Martine Dalić i bankarskog lobija, u čijim je raljama ona bila, moći nametnuti HDZ-u svoj gospodarski program, a time, jasno, i ostvariti vlastite interese.

Akciju Dalićinog odlaska iz HDZ-a, priča se po stranačkim kuloarima, vodili su upravo bivša premijerka, ali i Sanja Obradović Mazal, te nekadašnji Sanaderov spin doktor, Ratko Maček. Njena prijateljica Sanja Mazal, trebala je Dalić ugurati i u Ured predsjednika, kao savjetnicu Ive Josipovića, kojemu je kasnije vodila kampanju za predsjedničke izbore.

Da je politika začarani krug u kojem se neprestano vrte ista, ili barem slična imena, dokazaju dobri poznavatelji prilika u HDZ-u koji prepričavaju da je glavnu aktericu ove naše priče, u visoku politiku uveo mesar Stjepan Fiolić, koji ju je u suradnji s Božom Biškupićem preporučio bivšem premijeru Sanaderu.

Kada je Sanader nesretno proklizao u jamu svojih grijeha, Dalić se zbližila s Kosor s kojom je i danas u prijateljskim odnosima, a zbližiti se pokušala i kasnije s novim vodstvom HDZ-a. No, to joj nije pošlo za rukom zbog Karamarkove prisnosti s Božom Prkom, kojem je nudio fotelju ministra financija kojoj se Dalić nadala. No, bio bi to, narodski rečeno, izbor sveden na onu – od dva zla, biraj gore.

Da nam se s Martinom Dalić ne piše ništa dobro, detektira i nezavisni ekonomski analitičar, Drago Jakovčević: “Mislim da ćemo nastaviti istu politiku, a to je politika koju vode svjetske institucije MMF, Svjetska banka i Bruxelles, odnosno bruxelleska komisija. To neće biti dobro, jer one zemlje koje su se odmaknule od tih preporuka i njihovih politika, napravile su gospodarski rast i postigle preporod ekonomije, poput Poljske i Mađarske, a one zemlje koje ih slušaju, ne uspijevaju se odlijepiti od dna. Gospodarski rast je nizak, prisutni su velika nezaposlenost i veliki odlijevi stanovništva u druge zemlje koje su otvorene za višak radne snage.

Povratak Martine Dalić je znak da će se i dalje štititi okupatori Hrvatske – velike banke, monetarni faraoni i tajkuni. Neće se čuvati mali štediše, mali dužnici, mali i srednji poduzetnici, nego samo krupni kapital, znači oligarski monetarni faraoni”, konstatirao je Jakovčević, koji je Dalićino ranije napuštanje stranke dočekao s – oduševljenjem.

“Njen odlazak je bio izvrstan za HDZ, jer je njen ekonomski koncept zapravo bila daljnja tajkunizacija i privatizacija svega onog u Hrvatskoj, što još nije bilo privatizirano. Ona je taj svoj koncept vješto pokušavala prodavati pod egidom ‘reformi’, a zapravo je bila riječ o nastavku Milanovićevog modela ekonomske politike”, rekao je Jakovčević, odajući da se HDZ time riješio zastarjele i loše karike, otvarajući priliku da postane sušta suprotnost svim prethodnim vladama, što danas novo vodstvo očito nema u vidu.

Na oprezu sindikalisti i – građani

Dalić je, inače, bila ministrica u eri Jadranke Kosor kada je u godinu dana zadužila državu za 25 milijardi kuna, bez da se itko može sjetiti što je to konkretno poduzela za gospodarski oporavak zemlje.

Stigma koja prati Martinu Dalić, teško se može skinuti, a kako ona niti ne radi na tome, tako je i dalje prati glas glasnogovornice i političke zastupnice bankarskog lobija i krupnog kapitala, što je pokazala i nakon sudske presude u korist udruzi Franak. Tada se javno suprotstavila odluci, pokazujući bezosjećajnost prema građanima koji su se našli u teškoćama zbog bankarskih kamata, koje su sve samo ne poštene.

Dalić je tako i dalje pobornica radikalne, neoliberalne gospodarske politike, koja podrazumijeva i masovna otpuštanja u javnoj upravi. Od imenovanja Dalić novom ministricom i potpredsjednicom Vlade, strahuju i sindikalisti koji poručuju da će biti na oprezu, a na oprezu trebaju biti i građani koji su – gladni kruha, a siti politike – već odavno naučili kako ignorirati probleme koji stižu “zahvaljujući” politici, političarima i njihovim kadroviranjima.

Autor:Iva Međugorac/7Dnevno/28. listopada 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.