fbpx
Zeljko Lukunic/PIXSELL

REDATELJ BREŠAN ODGOVARA NA NAPADE: ‘Mi filmaši smo samo statisti, o hrvatskom filmu odlučuje politika’

Autor: T. P.

Dodao je da je u devet godina postojanja HAVC-a režirao samo jedan film - 'Svećenikova djeca' - sufinanciranjem HAVC-a, a usporedbe radi naveo je da su mu dva filma koja je režirao od 1996. - 1999., 'Kako je počeo rat na mom otoku' i 'Maršal', bila sufinancirana sredstvima koja mu je odobrio povjerenik za film Antun Vrdoljak

Ugledni hrvatski filmaš Vinko Brešan, redatelj filmova poput ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, ‘Svećenikova djeca’ i ‘Maršal’ te režiser kazališne predstave ‘Ustav RH’ u zagrebačkom kazalištu ‘Kerempuh’, u  razgovoru za Večernji list prokomentirao je situaciju koja posljednjih dana neumorno, ali s razlogom, puni novinske stupce – onu u HAVC-u.

Brešan se svrstao među one filmske djelatnike koji brane rad HAVC-a te u njemu ne vidi problem, nego u onome što se zbiva oko njega.

“Problem je u tome što smo mi filmaši samo statisti, a o hrvatskom filmu odlučuje politika”, kaže Brešan za Večernji.


>>> Smisao postojanja HAVC-a je u naslovu filma ‘Sve džaba’

Dodao je da je u devet godina postojanja HAVC-a režirao samo jedan film – ‘Svećenikova djeca’ – sufinanciranjem HAVC-a, a usporedbe radi naveo je da su mu dva filma koja je režirao od 1996. – 1999., ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ i ‘Maršal’, bila sufinancirana sredstvima koja mu je odobrio povjerenik za film Antun Vrdoljak. Vrdoljak mu je, očito, bio dvostruko naklonjeniji od HAVC-a.

Na napade da kao autor ne može predstavljati hrvatski film, Brešan odgovara navodeći postignuća svojih filmova koja govore sama za sebe:

Film ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ pogledalo je 342 tisuće gledatelja, ‘Svećenikovu djecu’ više od 158 tisuća, a ‘Maršal’ više od 100 tisuća gledatelja. “To znači da je moja tri filma gledalo više od 600 tisuća ljudi. U Hrvatskoj! I sad ja ne mogu govoriti, kao autor, o hrvatskom filmu. Stvarno me zanima popis autora koji to mogu”, rekao je Brešan.

HAVC je, naime, odbio i financiranje njegova novoga projekta u kojem je scenarist Mate Matišić. Redatelj time nije bio zadovoljan, ali je po recenzijama, u kojima su objašnjenja odbijanja, sa scenaristom počeo pisati novu verziju scenarija. Tako je postupio jer, naglasio je, vjeruje u sustav.

O novom v. d.-u HAVC-a Danielu Rafaeliću Brešan ima samo riječi hvale. Slaže se sa svim njegovim izjavama nakon imenovanja, no smatra da on ne odlučuje o sudbini hrvatskog filma.
“Ideja HAVC-a je da kreativci prepoznaju kreativce i njihove projekte i mislim da treba ostati upravo tako”, zaključio je Vinko Brešan.

>>> Hribar: Ivona Juka je psihički bolesna i kopa oči srpkinjama, Hasanbegović mrzi Srbe, ispričavam mu se što nisam bio bezobrazniji
Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.