Photo: Robert Anic/PIXSELL

REAKCIJA VETERANA NA ISTUP GENERALA MILJAVCA: ‘Nismo mi kao srpski agresori da ubijaju svoje premijere, nego ćemo ih i dalje štititi!’

Autor: Daniel Radman

“Nećemo dopustiti ustašizaciju Domovinskog rata niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma, a u novije vrijeme i etiketiranje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kao ‘teroristima”, poručili su iz Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH uoči današnje konferencije za tisak.

Predsjednik potonje udruge Zoran Maras oktrio nam je što ih je toliko uznemirilo da su odlučili istupiti u javnost.

“Mi kao udruga smo dugi niz godina vremena upućivali na sve anomalije, pokušaje ustašizacije Domovinskog rata, prozivanja hrvatskih branitelja i uspoređivanja s bivšim režimima – komunizmom i ustaštvom”, rekao nam je.

Napomenuo je da su spomenuti problem pokušali riješiti preko institucija te je podsjetio na da su tim povodm održali sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora.

“Tamo je donesen zaključak da će Hrvatski sabor napraviti tematsku sjednicu oko ‘ustašizacije’ i vrijeđanja domovinskog rata od strane zastupnika. Imali smo takvih primjera, od strane Beljaka, Pupovca, Stazića i niza drugih, uključujući i ovu zadnju izjavu kada je predsjednik Tuđaman u Saboru proglašen ratnim zločincem.”

Posebno ga je zasmetao istup predsjednika Generalskog zbora Pavla Miljavca koji je prijetnje plinskim bocama tijekom prosvjeda u Savskoj nazvao ‘terorističkim činom’. Izrečeno je to na N1 televiziji, u kontekstu pucnjave Danijela Bezuka na zgradu Vlade RH, što Maras smatra posve neprikladnim.

“Vezano na zadnji istup predsjednika Generalskog zbora, gdje hrvatske branitelje povezuje s teroristima, želimo pitati generale koji su još ostali u zboru je li to izvdojen stav njihovog predsjednika ili je to njihov stav da se branitelji povezuju s teroristima? Osuđujemo svako nasilje i nećemo dopustiti da nitko napada instuticije ove države, bez obzira koja politička opcija bila na vlasti, pa tako i instituciju predsjednika i premijera hrvatske vlade i predsjednika Sabora. Nismo mi kao srpski agresori da ubijaju svoje premijere nego ćemo ih i dalje štititi! Očekujemo od svih da budemo odgovorni. Osuđujemo napad na hrvatsku vladu, ali je vrlo bitno da mi kao odgovorni ljudi – jučer hrvatski branitelji, danas građani – moramo naći motiv i da saznamo uzroke tog djela od strane počinitelja. Jer ako nećemo znati motiv, nećemo znati spriječiti daljnu radikalizaciju društva”, napomenuo je i dodao da u spomenutoj emisiji osuđuje i istup bivšeg ministra Freda Matića koji, smatra Maras, prosvjednike u Savskoj povezuje za smrt pokojne Nevenke Topalušić.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.