fbpx
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Reakcija Hrvatske kršćanske koalicije na process provođenja Cjelovite kurikularne reforme

Autor: dnevno.hr

Odgoj i obrazovanje, uz zdrave obitelji, među ključnim su čimbenicima koji uvjetuju napredak i prosperitet nekog društva

Područje odgoja i obrazovanja je u većini europskih zemalja sklisko područje i vrlo nezahvalno, posebno ako u obzir uzmemo političku perspektivu. Od početka samostalnosti u našoj zemlji izmjenilo se daleko više ministara zaduženih upravo za to područje nego broj vlada.

Također, od početka samostalnosti Republike Hrvatske pokušale su se unijeti izmjene i osvježenja u sustav odgoja i obrazovanja, no ista su, nažalost, bila kratkog vijeka. Najčešće onoliko koliko je trajao mandat pojedinog ministra ili ministrice (Prisjetimo se HNOS-a koji je u načelu bio dobro zamišljen, no ne u potpunosti i proveden.).

Nastavnici i stručni suradnici škola su sjedne strane potplaćeni i podcijenjeni. S druge strane, među njima vlada nezadovoljstvo jer sa svakim novim ministrom dolaze i novi propisi koji se najčešće izravno odražavaju na posao odgojno-obrazovnih djelatnika (i to najčešće povećanjem administracije kojom se moraju baviti kako bi se zadovoljila forma pri čemu nužno pati sam odgojno-obrazovni proces).


Upravo zbog ove dvije činjenice, svaki novi ministar nalazi se u poprilično nezavidnom položaju, s obzirom da u takvim uvjetima treba usmjeravati sustav odgoja i obrazovanja u smjeru koji je unaprijed određen nacionalnom strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije, navode iz HKK.

Hrvatska kršćanska koalicija smatra kako su odgoj i obrazovanje, uz zdrave obitelji, među ključnim čimbenicima koji uvjetuju napredak i prosperitet nekog društva. Sukladno tome, ovim putem želimo naglasiti važnost provođenja cjelovite kurikularne reforme koja neće biti politički obojana i koja će u fokusu imati učenike, njihove roditelje odnosno skrbnike, a potom i nastavnike i stručne suradnike kao tri ključna elementa svakog uspješnog odgojno-obrazovnog procesa. Vjerujemo da Hrvatska ima kvalitetne odgojno-obrazovne djelatnike i stručnjake koji mogu provesti kurikularnu reform na adekvatan i kvalitetan način te se nadamo da će sadašnja ministrica sa svojim stručnim timom učiniti sve da se reforma nastavi na zadovoljstvo svih njenih učesnika.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.