fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

RAZOTKRIVENI? U tajnosti za Agrokor založili pitku vodu i plodnu zemlju Hrvatske

Autor: dnevno.hr

Ako se dug ne vrati, naša zemlja završit će u rukama Amerikanaca?

Dr. Ivan Lovrinović, poznati hrvatski ekonomist na svom Facebook profilu otkrio je neke zapanjujuće detalje oko slučaja Agrokor, a koje nisu rečene hrvatskoj javnosti. Jedan od zastrašujućih detalja je taj da je hrvatska zemlja kao i hrvatska voda založena za dugove Agrokora te da u slučaju neplaćanja duga mi ostajemo bez zemlje i vode!  Pročitajte javno otkrivene detalje oko Agrokora, profesora Lovrinovića:

‘Prošla su tri mjeseca otkako je Agrokor potpisao ugovor o kreditu od 400 milijuna eura s nekoliko financijera od kojih je najvažniji jedan američki fond.

Ono što bode oči jest informacija od prije tri dana da su tek nakon 90 dana po potpisu ugovora založene nekretnine Jamnice, Belja, Zvijezde i PIK Vinkovci koje do sada nisu bile založene. Mediji su samo šturo izvjestili da je riječ općenito o nekretninama.


Na primjeru Jamnice sasvim je jasno da je ona založila oko 25 hektara zemljišta kao i punionice vode koje se na njemu nalaze u Pisarovini i Svetoj Jani..
Što to znači? Ako Agrokor ne bude mogao vratiti kredit, što je izvjesno, tada upravo ovo što sam naveo prelazi u ruke vjerovnika, a najveći vjerovnik je američki fond. Time bi oni preuzeli i koncesiju na punjenje vode koju je imao. Kod Belja i PIK Vinkovci založena je zemlja. Dakle, voda i najplodnija zemlja za kredit Agrokoru, jer nije izričito zabranjeno i preuzimanje koncesije.

Stvari su jasne. Vjerovnici nisu tražili ovakva jamstva u lipnju kada se potpisivao ugovor o kreditu jer su se očito bojali reakcija javnosti. Napravili su to sada, kada je kredit sjeo. Situacija se privremeno popravila dok se kredit ne potroši, pa je sada lakše plasirati zahtjev za naknadnim jamstvom.
U normalnim uvjetima, nitko ne odobrava kredit bez prethodnog jamstva. Ako to učini, onda je uistinu nešto sumnjivo.

Javnost ima pravo znati što se događa. Martina Dalić kao ministrica očito je glavna osoba koja kroji sudbinu Agrokora. Sjećate se da su mediji pisali da je u njenom stanu pisan Lex Agrokor. Ona je već odavno postala teret za ovu Vladu.

Već se vidi kako pojedine interesne skupine pucaju na pojedine dijelove Agrokora. Sabor o tome ne zna ništa, a od njega se tražilo odobrenje da se aktivira Lex Agrokor.

I na ovom primjeru se vidi da ova Vlada ništa ne rješava i da se u Agrokoru igraju razni igrokazi uz pokroviteljstvo Vlade.

Ako se uistinu ostvari ovakav scenarij preuzimanja koncesije na vodu ili zemlju, tada bi Vlada morala dati ostavku’, napisao je profesor Ivan Lovrinović.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.