Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

RAZOTKRIVENA VEZA PLENKOVIĆA SA ŠAVORIĆEM: Premijer ga predstavio biranim riječima još u veljači 2017.!

Autor: dnevno.hr

Andrej Plenković je o odnosu sa Šavorićem kazao kako su išli u istu srednju školu, pa potom i na fakultet, s time da je Šavorić godinu dana mlađi, da se znaju iz tog vremena, ali nisu neki bliski prijatelji

“Ovo je odvjetnik Boris Šavorić. On uživa moje veliko povjerenje i bit će među ljudima koji će nam pružiti pravne savjete u situaciji povezanoj s Agrokorom”. Tim riječima premijer Andrej Plenković predstavio je ključnog autora Lex Agrokor, tvrdi izvor Nacionala koji navodi da je premijer predstavio Šavorića kao čovjeka od svojeg najvećeg povjerenja. Da postoji povezanost sa Šavorićem dokazuje i jedan od predizbornih spotova koje je 2016. Plenković snimio u Šavorićevom uredu, u neboderu na Trgu bana Jelačića.

Nacionalov izvor tvrdi kako je Šavorić u grupu Borg bio uključen od samog početka i da se pojavio na prvom sastanku koji se u Vladi dogodio krajem veljače 2017., svega nekoliko dana prije nego što se na dramatičnom sastanku u Vladi pojavio Ivica Todorić. Izvor tvrdi da su na tom sastanku osim premijera Plenkovića bili prisutni i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Mosta Božo Petrov te Ante Ramljak i Tomislav Matić iz tvrtke Texo Management, kao i Boris Šavorić.

Šavorić Plenkovićev čovjek od povjerenja?

Ključna stvar sa sastanka je pitanje tko je doveo Borisa Šavorića. Ako je vjerovati izvoru, ispalo je da je Šavorić upravo čovjek od velikog Plenkovićevog povjerenja pa i to baca novo svjetlo na tvrdnje iz Vlade da Plenković s time nema nikakve veze. Postoje jake naznake da je Šavorić angažiran zbog svojih ranijih veza s Plenkovićem, što sugeriraju i iz Mosta iz kojeg su proteklog tjedna u više navrata ponavljali pitanje tko je doveo Šavorića u grupu Borg, sugerirajući da je upravo Plenković zaslužan za to.

Plenković je o odnosu sa Šavorićem kazao kako su išli u istu srednju školu, pa potom i na fakultet, s time da je Šavorić godinu dana mlađi, da se znaju iz tog vremena, ali nisu neki bliski prijatelji. Upitan o snimanju spota u Šavorićevom uredu, Plenković je izjavio kako je snimanje spota u uredu samo jedna od brojnih lokacija gdje je snimano, te da je ta lokacija odabrana slučajno.

Sumnju da bi s angažiranjem Borisa Šavorića ipak mogao biti povezan i premijer Plenković produbljuju jasni dokazi da je Vlada zataškavala tu aferu, pa se otvara pitanje zašto se to radilo i je li to možda bilo tako upravo zato da se sakriju tragovi koji vode i do samog premijera, piše Nacional dodajući kako je Vlada Andreja Plenkovića sudjelovala gotovo punih godinu dana u zataškavanju i skrivanju informacije o tome tko su autori Lex Agrokora.

Na pitanje o autorima zakona nije odbijala odgovoriti samo bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, već i premijer Plenković, koji se, kako ukazuje e-mail prepiska, najmanje tri puta sastao s autorima tog zakona. Glavni kreator Lex Agrokora zapravo je Boris Šavorić, a s njim na nacrtu zakona radili su ili ga barem izravno nadgledali Toni Smrček, njegov tadašnji kolega iz Odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Ante Ramljak i Tomislav Matić iz Texo Managementa, Matko Maravić i Tonći Korunić iz brokerske tvrtke InterCapital, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance te Zoran Besak iz Zadruge za etičko financiranje.




Prvi susret s budućim autorima Lex Agrokora premijer je u Vladi imao 22. veljače 2017. godine, potom se s njima sastao i 6. ožujka te 23. ožujka. Na posljednjem sastanku, piše Nacional, premijer je bio izravno informiran o tijeku pripreme nacrta tog zakona te mu je prezentirana jedna od radnih verzija. Zbog toga bi premijer javnosti trebao dati odgovor na ključno pitanje – koji je bio njegov motiv da s Martinom Dalić sudjeluje u skrivanju informacije o tome tko je pisao ključni zakon kojim je država trebala preuzeti glavnu ulogu u rješenju krize u Agrokoru.

Afeta hotmail otkrila je da je Dalić na Odboru za gospodarstvo Hrvatskog sabora održanom 15. veljače ove godine lagala da je ona autorica zakona, a premijer je tu njezinu laž podržao i nastavio je braniti od napada oporbe i zahtjeva za njezinom smjenom.

E-mailovi koji su izašli u javnost ukazuju na to da su Vlada i Ministarstvo gospodarstva lagali kad su rekli da je u različitim fazama izrade prijedloga nacrta zakona o pojedinim pitanjima traženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka. Upravo suprotno, tvrdi Nacional, navodeći kako su u prvom redu Boris Šavorić i Toni Smrček iz Odvjetničkog ureda Šavorić i partneri najprije napisali svoju verziju zakona, a potom su je slali ostalim pozvanim stručnjacima iz grupe Borg i Martini Dalić, koja je nakon povratnih konzultacija s pravnicima iz Ministarstva gospodarstva tražila određene preinake te prilagođavanje pravnog jezika.




Umiješanost premijera

U konačnici, nacrt zakona vidio je i sam Andrej Plenković, jer e-mailovi pokazuju da je premijer bio u tijeku što se događa. “Premijer moli da sutra dođete u Vladu u 15:30h, stoji u e-mailu koji je Martina Dalić poslala sudionicima s mailing liste ali i ministru Zdravku Mariću. Nakon evidentne rasprave o detaljima izrade zakona, skupina se ponovno sastajala ponovno, ali bez Plenkovića, i to najprije 13. ožujka u 18 sati u Ministarstvu gospodarstva, a potom i 19. ožujka u 20 sati u tvrtki InterCapital kod Tonćija Korunića i to tada već s prvom verzijom “Šavorićeva zakona”.

Sljedeći susret s premijerom bio je 23. ožujka, a nakon još nekoliko dorada zakon je poslan na e-mail adresu premijerove savjetnice za pravna pitanja Dubravke Vlašić Pleše te je potom 31. ožuka usvojen na Vladi. Nacional dalje piše kako je bilo potrebno da svi, uključujući Dalić i Plenkovića, skrivaju autore Lex Agrokora jer je Ante Ramljak kao vladin povjerenik za Agrokor prethodno zapravo sam sudjelovao u kreiranju svojih ovlasti, a da su njegovi bivši partneri iz tvrtke Texo Management, ali i tvrtka InterCapital dobili unosne poslove od glavnog savjetnika za restrukturiranje, tvrtke AlixPartners koju su također sami izabrali. Iznos koji su i Texo Management i InterCapital uzimali tjedno se kretao oko 250 tisuća kuna, odnosno milijun kuna mjesečno.

Umjesto da takvu situaciju prepozna i barem naknadno spriječi, čak i da u početku nije bio upoznat s tim podatkom o njihovom angažmanu, premijer se doveo u situaciju da bi ga se moglo smatrati suodgovornim za prikrivanje i zataškavanje ovog sukoba interesa i kriminala u “svilenim rukavicama”.

Nacional piše kako su svi akteri afere Hotmail, ali i premijer Andrej Plenković, ako ne odmah, onda odmah po donošenju zakona morali postati svjesni spornih uloga i potencijalnog sukoba interesa pa i optužbi za ozbiljni kriminal koji bi im se mogao staviti na teret, jer ne postoji nijedan razlog da se javnosti godinu dana skrivaju autori jednog od najvažnijih zakona u novijoj hrvatskoj povijesti, čije ćemo učinke i posljedice tek vidjeti.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.