Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Razorna politika ‘možemosa’: Upropastili su već tri kapitalna projekta, sada imaju novi cilj

Autor: Željka Babić/7dnevno

Istra je uvijek bila regija poduzetnih ljudi, a posljednjih 20 godina i novih ogromnih investicija u turizam. Nakon socijalističkog “buma” gradnje hotela za masovni turizam u 80-im godinama, u 90-ima se dogodila stagnacija, ali je IDS, koji je uvijek bio “istarski HDZ” svoju regiju podredio tomu da se ponovno turistički razvije.

IDS je cijelu svoju politiku podredio tomu da Istru otvori kapitalu, najprije onomu koji je oživio zamrlu unutrašnjost poluotoka, a onda i onima koji su kasnije počeli ulagati ogroman novac u nove velike hotelske komplekse.

Političke odluke, a posebno prostorni planovi, bili su okrenuti ulazu kapitala. Nije se mnogo pitalo, samo se odobravalo i gradilo. Puno je onih koji misle da je IDS Istru prodao za bagatelu, ali podaci ipak ne lažu – Istra je i dalje baš zbog toga najrazvijenija hrvatska regija i IDS-u se nikad nije moglo odreći da znaju kako dovesti i stvoriti novac.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Upropašten projekt

No posljednjih nekoliko godina, od lokalnih izbora 2021. kad su nezavisne liste i Možemo napravili “bum” u Istri (jer je IDS bio toliko oslabio da je na izborima prolazila bilo kakva alternativa, samo ako u nazivu nije imala HDZ ili SDP), aktivističke i antiinvesticijske inicijative, udruge ili stranke praktički su počele zaustavljati ozbiljne investicije i srušeno je već nekoliko kapitalnih projekata.

Već pune dvije godine koplja se lome u Puli oko projekta Lungomare, gdje je zaustavljena gradnja ekskluzivnog hotela s kompleksom sadržaja, a time je u pitanje došla i gradnja novog nogometnog kampa, odnosno igrališta iza kojeg stoji Hrvatski nogometni savez. Onda su aktivisti zaustavili i radove u Savudriji na širenju projekta Petram čiji su investitori Srbi, odnosno poduzetnik Miodrag Kostić koji je i vlasnik Kempinski hotela u Portorožu, ali i nekoliko banaka u Sloveniji i Srbiji, kada je onemogućena gradnja obalnog puta koji treba povezati hotelske objekte tog ogromnog hotelskog naselja zamišljenog poput Miamija, gdje bi određeni rezidenti imali i stalno boravište, ne samo klasični kratkotrajni hotelski smještaj.

Možemo je izašlo iz ormara: Tomašević više ne skriva svoje namjere?
Sada se na koncu pokušava zaustaviti investicija Nijemaca u malu općinu Kršan na istoku Istre – taj je dio Istre u posljednje vrijeme postao hit jer je potpuno neotkriven i tek poluizgrađen, za razliku od ostatka Istre koja pati od “over turizma”. Projekt je u vlasništvu njemačkog koncerna AMRE, ali lokalni aktivisti i “možemosi” čine sve da ga zaustave – tvrde da investitor vrši nezakonite pritiske na lokalnu vlast kako bi se izmijenio prostorni plan Općine Kršan za gradnju u maloj uvali Stupova od koje se planira napraviti novo “it” odredište.

Sve je planirano

Članice Možemo upravo i tvrde kako postoje sličnosti sa slučajem Lungomare u Puli: promjene prostornih planova na zahtjev investitora, veliko protivljenje javnosti, prenamjena šume, nezakonita sječa stabala. Pozivaju stanovnike na referendum i kažu, zajedno sa zastupnicom Ivanom Kekin, da je tvrtka AMRE kupila 6 hektara neurbaniziranog šumskog zemljišta i sada vrši pritisak na Općinu Kršan za izmjenu prostornog plana koja bi im omogućila gradnju velikog turističkog naselja s 500 kreveta i tri helidroma. Bez dozvole su već posjekli dio šume i počeli graditi cestu.

Bagere je zbog utvrđenih nezakonitosti zaustavila inspekcija – no oni moraju zauvijek otići, poručile su nedavno Kekin i Dušica Radojčić, ona ista koja je u Puli podržavala nezavisnog gradonačelnika Filipa Zoričića, a onda okrenula ploču i postala najagresivniji protivnik pulske vlasti. “Možemosi” jednostavno ne daju da se dalje gradi u Istri i igrat će na kartu aktivizma, prosvjeda i referenduma, kako bi potjerali sve nove investitore.
Ekipa iz Možemo se zaletjela: Benčić nema baš nikakve šanse

Inače, prostorni plan Općine Kršan na tom dijelu netaknutog priobalja od Vidikovca Plomin do granice s Općinom Mošćenička Draga odakle se pruža pogled na Opatiju i Kvarner već otprije predviđa turistički razvoj izgradnjom dvaju novih velikih turističkih naselja, za koja su izrađeni i urbanistički planovi uređenja – UPU Fratrija i UPU Brestova. Njima se planira značajna izgradnja ugostiteljsko-turističkih sadržaja. Prvim je predviđena gradnja turističkog naselja s 1000 kreveta, a drugim 960 kreveta, i u Možemo misle da je to i više nego dovoljno. Za uvalu Stupova kažu da će biti – nova Vruja.

Imaju i podršku lokalnog stanovništva jer tvrde da tvrtka AMRE nije željela ulagati tamo gdje je već predviđena izgradnja turističkih sadržaja, već su kupili zemljište na kojem gradnja nije dopuštena i sad se nadaju pritiskom promijeniti prostorni plan.

Nema dokaza

Nije, doduše, javno podastrt ni jedan dokaz o tome da je bilo tko pokušao podmititi ili ucijeniti bilo koga iz Općinskog vijeća Kršan, niti postoji ikakva izjava ili svjedočenje vijećnika o tome, ali ipak postoje kaznene prijave DORH-u, među ostalim i zbog toga što se ne poštuje ni županijski prostorni plan Istarske županije.

Prema prostornom planu Istarske županije, područje na koje je oko bacila tvrtka AMRE označeno je kao krajobrazno značajno područje – to je ista klasa kao što su i parkovi Brijuni ili Učka.

BACILI SU SVE U VJETAR? Tomaševićeva ekipa želi osvojiti Hrvatsku, ali nešto je pošlo po zlu: ‘Je li bio svjestan toga kad je u sve ulazio, mislim da jest’

“Dopuštanje takve prenamjene izravno krši sva načela, ciljeve i svrhu prostornog planiranja”, poručuju iz Možemo. Ali zašto im je sporna baš ova investicija, a ne i ulaganja u druga dva projekta u samoj blizini ovoga, to nije objašnjeno. U svakom slučaju, ovo je već treći veći projekt koji su aktivisti u Istri zasad uspjeli stopirati.

Tvrtka AMRE želi uložiti oko 100 milijuna eura u gradnju desetaka vila s bazenima i triju helidroma. Vlasnici su Nijemac rusko-ukrajinskog podrijetla Alexandar Malinkovich i Zagrepčanin Josip Milić, koji je posljednjih desetak godina radio u Njemačkoj. Oni traže urbanizaciju 60.000 četvornih metara šumskog zemljišta, a načelnik općine Kršan Renato Carić je, kaže, suzdržan.

Prije toga, u Općinskom vijeću dogodio se cijeli kraval jer je zahtjevom šest vijećnika – bivšeg načelnika Valdija Runka i njegovih kolega s nezavisne liste Ivana Vozile i Šemse Mujića, dva IDS-ovca i jednog SDP-ovca, investitorima dopušteno da se obrate vijećnicima na sjednici, drugih šest iz Carićeve kvote je de facto bilo protiv, a sve je na kraju spalo na onog jednog jedinog HDZ-ovca u Vijeću, Darka Androića.

Nove krize

Taj je bio protiv i to je stvorilo klimu za stopiranje projekta. Dodatna je nezgoda što dvije trećine plaže u uvali Stupova pripadaju Istarskoj županiji, a jedna trećina Primorsko-goranskoj jer je riječ o graničnom području. Sad će se u sve još morati uključiti i ta druga županija. Načelnik Carić, da doskoči ovoj nevolji i pobjegne od svoje odluke, predlaže referendum, a na kraju će morati odlučiti Ministarstvo graditeljstva – opet HDZ.

Tako u Istri stagnira cijeli niz investicija pa je pitanje hoće li i ovi investitori pobjeći, a sve rezultira velikim političkim sukobima u malim općinama kao što je Kršan i novim krizama vlasti u ionako politički destabiliziranoj Istri.

Autor:Željka Babić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.