Screenshot, Efraim Zuroff, izvor YouTube

RAZBIT ĆE ČEKIĆEM SPOMEN-PLOČU STEPINCU? Lovac na naciste prijeti!

Autor: Dnevno, B.V.

Čelnik jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal, samoprozvani lovac na naciste i čovjek koji negira srebrenički genocid Efraim Zuroff, u razgovoru za sprski Kurir napao je postavljanje spomen-ploče Alojziju Stepincu u Jeruzalemu. “Spomen-ploči Alojziju Stepincu nije mjesto nigdje u svijetu, a kamoli u Jeruzalemu. Učinit ću sve što mogu da što prije bude uklonjena”, rekao je Zuroff.

Spomen-ploča postavljena je na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije čiji je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac. Ploča se nalazi u poznatoj ulici Via Dolorosa kojom je bl. Alojzije, 23. srpnja 1937., nosio križ tijekom križnog puta.

Zuroff je rekao kako je prošli četvrtak saznao za spomen-ploču hrvatskome blaženiku jer mu je netko poslao fotografiju. “To je odvratno. Ne znam tko je to učinio i tko je to mogao učiniti, vrlo sam tužan”, istaknuo je. “Ne mogu uzeti čekić i razbiti ploču, ali ovoga ću tjedna učiniti sve što je u mojoj moći da ona bude skinuta.”

Iz Srbije i dandanas optužuju Alojzija Stepinca. Srpski patrijarh Irinej Gavrilović izričito tvrdi kako Stepinac ne smije postati svetac “zbog velikog zla koje je počinio”. Stava je kako je Stepinac “svesrdno podržao stvaranje NDH, hvalio njezino vodstvo i višestruko sudjelovao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je vladala u toj državi”. I Aleksandar Vučić rekao je da je Stepinac “jedan od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu”. Da povijesna ironija bude veća, Stepinac je jedan od najzaslužnijih pojedinaca za spašavanje života nebrojenih Srba od 1941. do 1945. godine. Ulje na vatru medijskoj kampanji protiv Stepinca, međutim, dolijevaju i poput ljudi poput Zuroffa, koji se vode određenom ideologijom i ne poznaju dovoljno našu povijest.

Američka povjesničarka židovskog podrijetla dr. Esther Gitman proučavanjem povijesnih dokaza i činjenica stala je u Stepinčevu obranu, rekavši sljedeće: “Stepinac je u spašavanju Židova pokazao veliku hrabrost”. Gitman je 2015. objelodanila niz dosad nepoznatih povijesnih dokumenata koji pokazuju kardinalovu dosljednost i ustrajnost u spašavanju ugroženih, posebice Židova, tijekom Drugoga svjetskog rata.

Sudski proces protiv Stepinca bio je montiran i bez ikakve osnove. Jugoslavenske vlasti optužile su ga da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH. Zagrebački Županijski sud u srpnju 2016. godine, samo desetak dana nakon prvog sastanka Mješovite komisije, u cijelosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.