fbpx
FOTO: Facebook

Ravnatelj muzeja: ‘Osjećamo se nesigurno u gradu, ali zaposlenici ne pokazuju strah od oštećene zgrade’

Autor: Lucija Ptičar

Nakon što se pojavila informacija kako je Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu oštećen u potresu u ožujku, ali i naknadnim potresima u prosincu te da nije siguran za posjetitelje, a da je svejedno otvoren za posjetitelje cijelu situaciju komentirao nam je ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.  Potvrdio nam je kako je Muzej oštećen u ožujku nakon čega su sanirani te kvalitetno učvršćeni najugroženiji dijelovi.

Sanacija se pokazala dobro jer, kako kaže Gašparović, u potresu 29. prosinca nije došlo do novih oštećenja u i na objektu te je Muzej za javnost bio otvoren od 8. rujna 2020. do 29. prosinca 2020. Ravnatelj napominje kako je ujedno u tom periodu otvoreno nekoliko izložbi među kojima se posebno ističe izložba “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880.- 2020.” u prisutnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek te predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

“Nakon razornog potresa tri dana prije nove godine poduzete su sve mjere zaštite ljudi i dobara. Odlukom ravnatelja, prema uputi Gradskog ureda za kulturu od 30. prosinca 2020. MUO je bio zatvoren, a djelatnici upućeni na kolektivni godišnji odmor do 8. siječnja 2021. kako bi se sukladno svim sigurnosnim pravilima izvršile provjere stanja objekta od ovlaštenih statičara”, naglašava ravnatelj.


U tom periodu Muzej je pregledan od strane dva neovisna statičara koji su službenim dokumentima utvrdili zone koje je potrebno sanirati što je bilo utvrđeno i nakon potresa 22. ožujka.

“Ostali dijelovi zgrade, a to su prizemlje, atrij, izložbene dvorane i dio polukata, ocijenjeni su sigurnim za boravak ljudi. U službenim izvodima statičara navodi se kako ‘Nove pukotine i novi pomaci nisu registrirani. Vizualnim pregledom ocjenjujemo da su postojeće podupore u funkciji’, također preostali dijelovi muzeja, izuzev navedenih dijelova južnog krila i centralnog stubišta, nisu dodatno oštećeni u recentnim potresima, te se mogu koristiti”, kaže ravnatelj i dodaje da su navedena izvješća proslijeđena Gradskom uredu za kulturu i Gradskom uredu za krizna stanja Grada Zagreba. Također, informaciju o tome kako su zaposlenici prisiljeni dolaziti na posao unatoč oštećenoj zgradi ravnatelj je opovrgnuo.

“Velika većina zaposlenika je odlukom ravnatelja od 8. siječnja 2021., prema uputi GUK-a, upućena na rad od kuće počevši od 11. siječnja 2021., dok je dio zaposlenika koji boravi u sigurnim zonama prisutan na radnim mjestima sukladno svim sigurnosnim i epidemiološkim mjerama”, kazao je Gašparović. Istaknuo nam je kako niti jedan djelatnik nije prisiljen dolaziti na posao ako se osjeća ugroženim ili uplašenim.

“Moram napomenuti da nitko do sada nije iskazao bilo kakve strahove zbog stanja objekta ili primjedbe na trenutnu organizaciju rada. Da se svi osjećamo nesigurno u gradu koji se neprestano trese to je točno i nema veze sa stanjem objekta. Na osnovu nalaza oba statičarska mišljenja, prizemlje u kojem se nalaze izložbene dvorane Muzeja je sigurno”, rekao je ravnatelj.

Dnevno u Muzeju boravi, objašnjava Gašparović, deset do petnaest od ukupno šezdeset stalno zaposlenih koji su nužni za održavanje osnovnih funkcija Muzeja što se najvećim dijelom odvija u smjenama zbog poduzetih epidemioloških mjera i njihova strogog pridržavanja.

“Oštećenja o kojima je riječ, a radi se o puknućima žbuke, najčešće su povezana sa starim otvorima odnosno vratima koja su u nekom trenutku povijesti bila zatvorena ili provođenjem instalacija ili dimnjaka. Najugroženiji dio Muzeja, drugi je kat južnog krila zgrade koji je zatvoren za sve i trenutno se tamo odvijaju radovi uklanjanja ostataka dimnjaka i zidova”, kazao je.  Zato su svi djelatnici koji su raspoređeni na rad od kuće, ističe Gašparović, dužni svaki dolazak u Muzej unaprijed prijaviti kako bismo imali sto postotnu kontrolu nad zaposlenicima koji borave u Muzeju.
U trenutačnoj izložbi “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880.- 2020.” oštećenja kao scenografski element su uključena u izložbu nakon temeljite sigurnosne provjere jednako kao i teško oštećeni muzejski predmeti koji su dio postava izložbe.

“Uza sve navedene mjere i ostale poslove koje je tim Muzeja za umjetnost i obrt do sada obavio u sanaciji i spašavanju Muzeja zadovoljstvo nam je informirati Vas da paralelno pripremamo početak nužne obnove Muzeja”, pohvalio se ravnatelj.
Autor:Lucija Ptičar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.