fbpx
Photo: Robert Anic/PIXSELL

RAVNATELJ BOLNICE U ZABOKU OČITOVAO SE O PROZIVKAMA: Evo kako komentira navode o propustima

Autor: Iva Međugorac

Pozivajući se na zaštitu privatnosti pacijenata, ali i na Zakon o zaštiti prava pacijenata na naš upšit o propustima u zabočkoj općoj bolnici očitovao se ravnatelj Tihomir Vančina.

”Konstatacija počinjenja propusta nije moguća temeljem tvrdnji zabrinutih djelatnika već poslodavac ima obvezu u slučaju ukazivanja na sumnju određenog propusta provesti postupak utvrđivanja činjenica temeljem kojih se donosi adekvatna odluka”, poručuje ravnatelj bolnice te naglašava rasprava o znanstvenom stanju pacijenata spada u domenu povjerljivosti te isključivo pacijent može davati informacije o svojemu stanju.

”Nije potpuno jasno pitanje o upoznatosti s tužbama protiv bolnice jer radi se o tematici u kojoj nezaobilazno sudjeluje ravnatelj, Upravno vijeće opće bolnice Zakob i bolnice hrvatskih vetera,a Krapinsko-zagorska županija koja dobiva podatke o svim sudskim postupcima kroz izvješće o poslovanju Bolnice te Ministarstvo zdravstva RH kojemu se upućuju dopisi na temu sudskih postupaka. Tužbe su na žalost realnost prisutna u svim znanstvenim ustanovama, ali neprihvatljiv je vaš navod o nizu propusta jer vjerovatno vam je poznato da tužba, da ne spomenemo provotno samo prijavu na znači i presudu kojom se bolnica proglašava krivom”, objašnjava Vančina te naglašava kako se sve prijave procesuiraju na propisan način.


Kontaktirali nas djelatnici bolnice

Na koncu ranvatelj iskazuje žaljenje time što djelatnici koji su nas kontaktirali nisu iskoristili svoje pravo i obvezu te postupak pokrenuli unutar institucije u kojoj rade. Podsjetimo, prije nekoliko dana naš su portal kontaktirali djelatnici bolnice progovarajući o navodnom nizu propusta u operativi ginekološkog odjela zbog čega su oštećene minimalno dvije žene.

”Prvoj pacijentici u travnju ove godine razderan je mokračni mjehur te debelo crijevo, urolozi su ‘zakrpali mokračni mjehur’, ali kirurzi su na žalost ženi morali napraviti anus preater, odnosno umjetni anus” objasnili su djelatnici naglašavajući kako je kroz slične probleme prošla i druga žena.  ”Operirana je istom tehnikom, presječen joj je ureter te je žena završila na reoperaciji šteta je bila tolika da urolozi nisu uspjeli spojiti ureter te je učinjena nefrektomija”, objasnili su ističući kako je njihov problem manjak kadrova, radi kojih se nerijetko susreću s nepravičlnostima, propustima pa i tužbama.

”Pacijentice koje spominjemo su mlade žene, a ova što se događa mora se zaustaviti radi dobrobiti drugih pacijentica, svi u bolnici o tome pričaju, svi se zgražaju nad time, ali nitko ništa ne poduzima”, konstatirali su djelatnici.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.