Ratifikaciju arbitražnog sporazuma podržat će 47 posto Slovenaca

Autor: hina

Potvrdu sporazuma natprosječno podupiru birači stranke Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora, a među onima koji arbitražni sporazum ne prihvaćaju odskaču birači Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Za potvrdu arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu zalaže se 47 posto Slovenaca, 35,5 posto ih je protiv, dok su ostali još neopredijeljeni, pokazala je anketa koju je u srijedu objavio mariborski dnevni list “Večer”.

Telefonsku anketu na 700 ispitanika dobivenih metodom slučajnog odabira i starijih od 18 godina provela je krajem prošlog i početkom ovog tjedna agencija RM PLUS.

Među onima koji su za ratifikaciju sporazuma što su ga lani u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nešto je više ženskih nego muških ispitanika.

Statistike pokazuju

Borut Pahor

Potvrdu sporazuma natprosječno podupiru birači stranke Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora, a među onima koji arbitražni sporazum ne prihvaćaju i smatraju da ga na referendumu treba odbiti odskaču birači Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.




Po anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo” arbitražni sporazum na referendumu bi podržalo 50 posto slovenskih birača, 30 posto je protiv ratifikacije, a ostali su još neopredijeljeni.

Hrvatski sabor ratificirao je arbitražni sporazum krajem prošle godine, dok je postupak ratifikacije u Sloveniji bio blokiran sve do prošlotjedne odluke slovenskog ustavnog suda da je sporazum u skladu sa ustavom.




Parlament bi sada o ratifikaciji sporazuma trebao odlučivati na sjednici sredinom travnja, a onda bi, prema dogovoru premijera Boruta Pahora i čelnika političkih stranaka, o tome u konačnici odlučivali građani na referendumu. Referendum treba raspisati parlament, a prema najavama mogao bi se raspisati za sredinu lipnja.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.