Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

RASTURIO STATUSOM O ‘RIJEČKOJ PETOKRACI’: ‘To je kao da svastiku proglasite hinduističkim simbolom’

Autor: S.V.

Zagrepčanin Thomas Bauer, poznati poduzetnik, liberal i žestoki navijač Dinama, sjajnim je statusom u nekoliko rečenica “ogolio” petokraku na riječkom nebodaru ismijavajući objašnjenje njezinog značenja:

“Petokraka koja sada krasi riječki neboder je prema autoru ‘simbol borbe za pravednije društvo’. Ja bih rekao da je u Hrvatskoj, čak i ako bismo nekom nesmotrenošću zaboravili 45 godina diktature, to ipak simbol vojske koja je razorila pola Hrvatske, a Vukovar sravnila sa zemljom, također ga valjda pokušavajući učiniti pravednijim.

Tvrditi drugačije je kao svastiku proglašavati hinduističkim simbolom. Osim ako lika plaća Heineken, u što sumnjam jer u krizi moraju pazit na marketinški budžet. Zato ja ne bih branio niti jedan simbol, pa ni taj, ali pobogu, prestanite od nas radit idiote…”, napisao je Bauer.

Podsjetimo, u Rijeci je u nedjelju 20. rujna, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“. Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku. Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći.

Doba moći programski je pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći. Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. rujna, na dan kada je 1943. godine, poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. Skulptura će biti postavljena od 20. rujna do 4. listopada 2020. godine.

Postavljena na vrh Riječkog nebodera ova umjetnička intervencija reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu ovaj samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom.

Umjetnik Nemanja Cvijanović svoj je rad izveo svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji. Krhotine crvenog stakla simbolički preduhitruju vandalizam u kojem petokraka može potencijalno stradati i ukazuju na mogućnost da spomenik sam sebe obrani od uništenja i zaborava.

Nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo, govore organizatori.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.