Screenshot, Izvor: Jatrgovac.com

Rastu nam BDP i potrošnja? Ne vjerujte izjavama vladajućih, evo što kaže Eurostat

Autor: Dnevno

U javnome se prostoru od vladajućih mogu čuti riječi samohvale, kako životni standard u Hrvatskoj raste, kako BDP ide gore. Ipak, kako bi prekinuli niz samoobmanjivanja i laganja da nam je bolje, a očito da nije – evo prvih procjena Eurostata. Pogledom na statističke podatke i usporedbom s drugim europskim zemljama, dobivamo dobar uvid stvarnog stanja u zemlji.

U 2018. godini, Hrvatska je u društvu s Mađarskom i Bugarskom, imala najnižu razinu stvarne potrošnje po stanovniku. Iz Europskog statističkog ureda procjenjuju da je stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u Hrvatskoj u 2018. godini bila 37 posto ispod prosjeka EU-a. To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. kada je bila 38 posto ispod europskog prosjeka. Mađarska je također zabilježila poboljšanje s potrošnjom po stanovniku u 2018. godini 36 posto ispod prosjeka Unije. U godini ranije bila je niža 38 posto. Najlošije i dalje stoji Bugarska, s potrošnjom po stanovniku 44 posto ispod prosjeka EU-a.

Zemlje koje su tijekom 2018. imale veći BDP od europskog prosjeka su: Luksemburg, Irska, Nizozemska, Austrija, Danska, Njemačka, Švedska, Belgija, Finska i Francuska. Hrvatska je uz Rumunjsku i Bugarsku ponovo na dnu ljestvice, s BDP-om po stanovniku 37 posto ispod prosjeka EU-a.

Podaci Eurostata samo su potvrdili ono što već i sami dugi niz godina osjećamo na svojoj koži, a to je da smo na začelju Europske unije po svim ekonomskim mjerilima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.