Marko Prpic/PIXSELL

RASPUDIĆ O SLUČAJU BEĆARAC: Moglo bi vas iznenaditi što je rekao

Autor: Dnevno.hr

“Taj proces s bećarcima trajao je tri godine, možemo misliti koliko će onda trajati proces oko Agrokora”, našalio se na početku emisije Peti dan analitičar Nino Raspudić.
Dodao je i kako je njemu sporno to što se bećarac ogriješio o ravnopravnost spolova, a po njemu samo slučaj “bećarac” dobra je polazišna točka za raspravu i to širu. Kako je nastavio, svaka kultura koristi jezik na drugačiji način i baš stoga potrebno je promatrati širi kontekst.

“Nije isto kada ne što i u kojoj situaciji napravi. Pravo je pitanje da li je policija koja je osiguravala taj skup KUD-ova dio tog skupa ili nije. Ne sviđa mi se ni njegovo izvrdavanje trebao je stati iza svog bećaraca ili se ispričati. Treba biti spreman i platiti ha svoju slobodu. Trebao je platiti tu kaznu”, rekao je Raspudić ističući primjere iz zapadne Hercegovine gdje su gangaši pjevali o Titu i Jovanki nakon čega bi morali odležati svoju kaznu.

Prema Lani Bobić problem leži u tome što je policajka službena osoba. “Ona se nije našla uvrijeđena jer se njoj rušio autoritet službene osobe, nego zato što se i ona našla u ponižavajućoj poziciji zbog njegovih stihova”, poručila je uz opasku da se pjevač vjerojatno ne bi tako obratio muškarcu. Prema njenim riječima, tužno je što se primitivizam brani hrvatskom kulturom i baštinom.
“Zaboravljamo da pravi bećarac traži umjetnike riječi, on jest lascivan, ali ne treba biti prvoloptaško izrugivanje. Ono što me zabrinjava je koliki je taj proces trajao”, rekla je nadalje. Da lascivnost ne bi bila ista kada bi se on obraćao muškarcu, poručila je Marija Selak koja je mišljenja da je bećarac izraz niskih ljudskih strasti napominjući da je bilo dosta licemjernih komentara na ovaj slučaj poglavito od strane ljevičara.

Reakciju na bećarac Selak je usporedila s reakcijom na slučaj Hrvoja Zovka.
“Kada se dogodio taj slučaj, Zovko se obratio urednici na jedan neprofesionalan način, a Sanja Sarnavka koja se bavi ženskom problematikom rekla je kako ne može biti govora o nasilju jer je žena u poziciji moći”, podsjetila je Selak.

Uz to primijetila je i da je Anka Mrak Taritaš kazala kako bi bilo dobro da se na predsjedničkim izborima kandidira muškarac kako se rasprava ne bi svela na to tko ima bolje haljine i trepavice, a problem leži u tome što se takvi ispadi očito toleriraju onima koji dolaze s liberalne scene.

“Meni se čini da je gospodin Čolaković trebao provjeriti ima li testise pa se onda ispričati gospođi policajki ako su je povrijedili njegovi stihovi istaknuo je Petar Tomev Mitrikeski dodajući da bećarac uistinu jest dio hrvatske tradicijske, međutim policajka je službena osoba.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.