Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

RASPOLOŽENJE BIRAČA U PROSINCU: HDZ stabilno, Grbin ide silaznim putem, Penava stabilizirao Domovinski pokret

Autor: Daniel Radman

Vladajući HDZ i dalje ima stabilnu potporu, dok drugoplasirani SDP pod pod vodstvom Peđe Grbina i dalje bilježi pad rejtinga, pokazalo je istraživanje CroElecto koje je tijekom prosinca provela tvrtka “2×1 komunikacije”.

Za HDZ bi ovog prosinca glasovalo 28,41 posto birača, dok SDP ima gotovo dvostruko manju podršku, njih bi zaokružilo 14,62 posto birača. U istraživanju se pokazalo da SDP bilježi značajno manje glasova nego dosad u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj.

Pored toga, među ispitanicima koji bi glasali za neovisne liste i kandidate (6,07%) dominiraju ispitanici skloni Davoru Bernardiću i Rajku Ostojiću.

Domovinski pokret iznad praga

Trećeplasirana stranka je Možemo s 10,62% potpore te se čini kako Tomaševićevoj platformi i u Zagrebu popularnost prestaje rasti. Most, s druge strane, bilježi blagi rast. U prosincu mu je rejting na 8,55%, a mostovci već dugo nisu bili bliže dvoznamenkastom postotku. Domovinski pokret 2021. godinu zaključuje s 5,79% potpore.

Stranke iznad jedan posto potpore su Hrvatski suverenisti (1,79%), IDS (1,66%), Fokus (1,66%) te HSU (1,3%), a blizu tog postotka su HNS i HSP (po 0,97%). Neodlučnih ispitanika je već standardno mnogo, točnije 14,34% u prosincu.

Istraživanje je provedeno između 1. i 8. prosinca na na reprezentativnom uzorku od 1.041 ispitanika, a statističko odstupanje iznosi 3 posto.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.