RASPAD SISTEMA! Propada stranka Marijane Puljak

Autor: Iva Međugorac

Pokrenut je proces spajanja stranaka Pametno i Stranke s imenom i prezimenom, o čemu se raspravljalo među članovima stranke Marijane Puljak koja se tim povodom oglasila na društvenim mrežama. “Pokrenut je proces pripajanja Pametno i Stranke s Imenom i Prezimenom. Velikom većinom glasova Skupština stranke Pametno sinoć je usvojila predložene izmjene Statuta koje će omogućiti to ujedinjenje.

Ovakva odluka Skupštine samo je potvrda da je spajanje logičan korak koji želi većina naših članova, kao što to žele i birači, koji su to i pokazali na parlamentarnim izborima. Želimo ujediniti resurse, ljude, znanje, iskustvo i energiju u jednu novu snagu koja ima velik potencijal za rast, a time i priliku za snažniji utjecaj na političkoj sceni.

Izuzetno je važno jačati organizaciju, uvoditi nove ljude, prihvaćati i okupljati različite političke opcije koje slično razmišljaju jer se jedino na taj način, ujedinjeni i osnaženi, možemo bolje suprotstaviti korupciji i kriminalu koji već desetljećima upravljaju ovom državom, na nacionalnoj i lokalnoj razini”, napisala je Puljak. Zanimljovo je da Puljak prije par dana nije izabrana za delegata na izvanrednoj skupštini koja je u srijedu odlučivala o spajanju dviju stranaka, a na njenu objavu s društvenih mreža reagirao je splitski gradski vijećnik Jakov Prkić. “Oš mi obrisat komentar? Ne ovaj nego drugi koji bi objavio.” Nije dobio odgovor, ali je kasnije u odgovoru nekom od Marijaninih pratitelja napisao “Danas me okupira sutrašnji nastavak 37. sjednice i tematska sjednica o gradskim tržnicama pa za razliku od moje kolegice nemam vremena. Ali ne napuštam ja bitke bez ispaljenog metka, a municije mi ne fali. Dapače, skladišta su puna.”

Inače, i potpredsjednica Pametnog Kristina Vidan, taođer gradska vijećnica dala je ostavku na potpredsjedničku funkciju u toj stranci obrativši se javnosti priopćenjem u kojem je obrazložila svoj potez.

“Dragi članovi stranke Pametno,
obraćam vam se prvi, ali i posljednji put kao potpredsjednica stranke koja će uskoro otići u povijest neuspjelih trećih opcija koje su potpuno napustile vrijednosti zbog kojih su osnovane.

Zašto to radim sad? Zato što smatram da je politika nezamjeranja i šutke prihvaćenih loših rješenja ono što Hrvatsku drži tu gdje jesmo, na dnu. Sasvim je svejedno gdje se ona odvija, u stranci, poslu, instituciji, obitelji. Ako šutimo i gledamo svoja posla, u ime vlastitog mira, nema napretka, ono loše se neće promijeniti samo od sebe.

Neki od vas će večeras biti delegati na Izvanrednoj Skupštini stranke na kojoj će se promijeniti način izbornog procesa u stranci i nemoralno produžiti mandat krnjem Predsjedništvu stranke iz kojeg je dosad otišlo 6 ljudi (5 s pravom glasa) i ja sam od danas 7.




Voljela bih da ovo pročitate do kraja jer situacija nije takva da bi ste trebali bezbrižno otići na Skupštinu jer vam je netko rekao kao će nam sad rejting narasti na 5% i da su ove promjene super jer ih odobrilo Ministarstvo uprave, a vaše je samo da glasate za to. Vrijeme je da doista pročitate promjene Statuta i razmislite šta one zaista znače za demokraciju i izborni proces unutar stranke.

Kratko ću sažeti probleme koje smo mi u Ogranku Split uočili kao sporne:

– nisu provedeni unutarstranački izbori u roku od 90 dana od parlamentarnih izbora već se krnjem Predsjedništvu produžuje mandat do izbora novog koje će se prema promjenama Statuta odvijati na nedemokratski način,
– iako u Statutu ostaje članak po kojem se svaki član može kandidirati za središnja tijela stranke uvodi se institut liste, dakle na predstojećoj izbornoj Skupštini se neće bilo koji član moći kandidirati za supredsjedatelja, potpredsjednika, tajnika ili člana Predsjedništva već samo onaj tko skupi cijelu listu ili bolje rečeno onaj tko bude pozvan na listu,
– članak o članstvu samo u našoj stranci se mijenja tako da Predsjedništvo može odlučiti, u opravdanim slučajevima, da se može biti član u dvije stranke (koji su to opravdani slučajevima se navodi tako da se otvara mogućnost zloupotrebe),
– više puta je rečeno kako se ovaj članak mijenja kako bi bilo primljeno 6 članova STRIP-a koji će ući direktno na listi u Predsjedništvo (bez stvarnog izbornog procesa i mogućnosti da ne prođu).




Pitanja na koja nismo dobili odgovore:

Zašto nisu bili provedeni unutarstranački izbori u roku od 90 dana kako bi ova priča imala čist start?

Zašto nije rađena anketa da bismo mogli s podacima razgovarati o pozitivnim i negativnim učincima ujedinjenja na rejting nacionalno i lokalno?

Zašto se o promjenama Statuta nije provela široka i duža unutarstranačka rasprava koja bi omogućila da pred Skupštinu dođu i drugačija rješenja već je ostavljeno samo 5 dana za raspravu, tako da ostaje samo prihvatiti gotov čin ili ne?

Zašto nemamo potvrdu nadzornog odbora da su ove promijene Statuta u redu?

Tko su članovi STRIP-a koji će ući u Predsjedništvo, što znamo o njima?

Koji istaknuti članovi STRIP-a neće ući Predsjedništvo i zašto?

I na kraju moje osobno pitanje onima koji guraju ovo rješenje, a koje vodi u raskol stranke je:

Zar je važnija promjena brojčice na ekranu od par postotaka gore dole, koja će se mijenjati bezbroj puta u iduće 3 godine, od budućnosti Splita? Jer raspad stranke Pametno znači upravo to, nenadoknadiv gubitak za budućnost Grada iz kojeg je ova priča počela.

Sve vas lijepo pozdravljam, ne odlazim iz Predsjedništva stranke zbog bolesti, mirovine ili odlaska u inozemstvo kao što se to pričalo za ostale članove koji su otišli. Odlazim jer sam duboko uvjerena kako je put kojim nas ovo Predsjedništvo vodi loš za ovu stranku, loš za Split, a time dugoročno i za Hrvatsku”, stoji u priopćenju Vidan.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.