Raspad Laburista! Vukšić: Problemi su nepotizam, koketiranje s desnicom i predsjedništvo bez intelektualnih sposobnosti

Autor: Marko

Što se događa s Hrvatskim laburistima te što je zasmetalo Vukšiću, otkrio je u razgovoru za naš portal.

‘Prije svega, stranka tone’, riječi su kojima je jedan od članova, Branko Vukšić, opisao stanje u kojem se Laburisti nalaze. A da je stanje i više nego ozbiljno svjedoče sukobi otvoreni za javnost, a čini se kako se dojučerašnja treća politička opcija u Lijepoj našoj podijelila na dvije struje. Jedna je ona koja podupire bivšeg šefa stranke Dragutina Lesara, a u toj struji pliva i vd. šefica stranke Nansi Tireli, dok druga struja stoji uz Vukšića. Problemi su počeli, prepričava naš sugovornik nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora kada je podnio ostavku na mjesto predsjednika zagrebačkog ogranka Laburista. Uzrok ostavke ležao je u tome što nisu prešli izborni prag te ušli u vijeće u kojemu bi, smatra, imali značajan utjecaj. “Bio sam kandidat za gradonačelnika Zagreba u ime Laburista, iako Laburisti u Zagrebu zapravo ne postoje. Malo mi je falilo da pređem prag”, prepričava naš sugovornik. Zatražio je potom ostavku i od Lesara jer prije više od godinu dana spoznao je da stranka ide u krivom smjeru. Nisu se, naglašava, pozicionirali niti kao ljevica, ali niti kao desnica već kao stranka centra, što Vukšiću nije ispravno.

“Mi koketiramo s desnicom. Ja sam socijaldemokrat i nisam mogao tako raditi. Druga stvar koja me smeta je nepotizam. Podmeće mi se da sam ja u stranku doveo Lesara mlađeg, ali to je notorna laž. Samo Lesar ima pravo na zapošljavanje jer on je predsjednik stranke. Drugo, kako ja mogu zaposliti Igora Lesara ako on sam i njegov otac to nisu željeli”, pita se Vukšić priznajući da je Lesar junior i njegov grijeh. Digao je naime ruku da ga se u stranci zaposli kao web administratora, ali danas on ima znatno veću plaću nego što je planirano te jednako tako širi glasine kako je on uz Tireli drugi čovjek u stranci. “On je bio tatin sin, a Lesar je dao ostavku kada je uništio stravku. To je njegova krivica. Osim toga, mi smo podkapacirana stranka kojoj nedostaje intelektualaca i stručnjaka. Pogledajte tko su nam članovi predsjedništva, ali to Lesaru nije važno”, smatra Vukšić. Nije mu važno niti što se stranka raspada jer napustili su je Maja Ilčić, Vuljanić te još 80-ak članova.

Sve to pokazatelj je da u redovima Laburista nešto ne valja, a premda je bivši šef na čelo svoje stranke postavio Tireli, on i dalje iza kulisa vuče sve poteze, vjeruje naš sugovornik. Osim toga, statut stranke je šupalj pa je tako aktualna predsjednica na čelu stranke mimo statuta. A rješenje se u statutu ne nudi niti u slučaju smrti ili ostavke šefa stranke. “Tireli ne bi bila saborska zastupnica da je ja nisam postavio za nositeljicu liste u osmoj izbornoj jedinici. Ona se u Saboru prijavljuje na rasprave, a u 90 posto njih nije sudjelovala. Ona je nedorasla poslu kojega radi, nije stručna, a u javnim nastupima stranci nanosi štetu”, drži laburist. Štetu je stranci nanijela podupirući Svjetsku banku, referendum o ćirilici te nepoznavanjem Zakona o radu. Vukšić vjeruje da je suspendiran kako se ne bi mogao prijaviti za predsjednika stranke, a sve to potaknula je njegova izjava da će prijaviti Titeli jer šteti stranci. Dotaknuo se naš sugovornik nekih ideoloških rasprava pa tako kaže da je on bio jedan od triju zastupnika koji su predlagali amandman kojim bi se Zakonom o životnom partnerstvu istospolnim parovima dopustilo posvajanje djece. Tada je dio zastupnika iz njegovih redova napustio sabornicu. “Sve se raspalo, mi smo stranka bez identiteta. Mislili smo da je Lesar sposoban organizator, zato smo ga izabrali za predsjednika, ali stranka se raspada, a meni sude zbog verbalnog delikta. U sabornici smijem kritizirati Milanovića i Karamarka, ali ne i velikog voljenog vođu Lesara. Suspendiran sam zato što sam rekao da je vodstvo Laburista nesposobno”, prepričava Vukšić. Dodaje i da mu pokušavaju podvaliti da želi preuzeti vodstvo, a zapravo se kandidirao voljom dijela stranke jer u Laburistima je veća kriza nego u državi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.