Davor Visnjic/PIXSELL

Raskrinkavanje afere RIZ: Prisnim odnosima štite se pojedinačni interesi! DORH vrijeme ti je da uđeš u RIZ

Autor: 7Dnevno/12. prosinca, 2014.

Bijeliću, Planiniću i jatacima, DORH će zakucati na vrata.

“Afera RIZ”, u kojoj grupica moćnih uzurpatora uništava firmu, provodi kriminalne radnje, te sustavno isisava novac, sada veći i od 80 milijuna kuna traje više od 30 godina, a nadležne institucije sve to mirno promatraju! Je li konačno došlo vrijeme za akciju DORH-a? Raskrinkali smo glavnog muljatora Milića Bijelića (više pročitajte na ova dva linka >>>Otkrivanje slučaja RIZ: Radnici prosvjeduju, a gazde isisavaju novac na tajne inozemne račune<<<, te >>>MILIĆU BIJELIĆU, gdje je nestalo 88 milijuna iz RIZ-a?!<<<.

U posljednjem članku spomenuli smo i šeficu sindikata koja tako revnosno udara po svakome tko se usprotivi zamislima Bijelića i Planinića, Marinu Gloković. Otkrivamo vam prisni odnos koji gaji s Bijelićem, ali i inozemne račune tvrtke koji bi se trebali naći pod DORH-ovom istragom, uz naravno provjeru poslovanja u Hrvatskoj… Saznajte i što se krije iza lažne priče o Etiopiji…

Ima neka prisna veza između Bijelića i sindikalne povjerenice Gloković

Bijelić je u RIZ-u poznat kao “suknjar”, što bi u prijevodu značilo čovjek koji je zaluđen ženskim suknjama. Čak ga je i jedna radnica (podaci poznati redakciji) tužila za utvrđivanje očinstva svojem malodobnom djetetu.

 

Da bi zadržao svoj utjecaj u tvrtci vješto manipulirajući radnicima, naš izvor tvrdi da se Bijelić služi dobro poznatom retorikom iz laboratorija notornog Kosa o sveprisutnim “vanjskim neprijateljima”, koje u ovom slučaju predstavljaju dioničari iz “prve privatizacije”, ali i država. U tome mu svesrdno pomaže Marina Gloković, sindikalna povjerenica u poduzeću. Njih dvoje inače poslovno odlično surađuju, ali je njihov odnos i znatno prisniji nego što se čini. Inače Bijelić je u RIZ-u poznat kao “suknjar”, što bi u prijevodu značilo – čovjek koji je zaluđen ženskim suknjama. Čak ga je i jedna radnica (podaci poznati redakciji) tužila za utvrđivanje očinstva svojem malodobnom djetetu. Bijelić i Gloković su podmetali priču da djelatnici mogu tvrtku kupiti za 1 kunu i postati njeni vlasnici, kaže nam naš izvor, naglašavajući paradoksalnost i sablažnjivost borbe oko preuzimanja RIZ-a. lako je tvrtki priskrbio milijunske gubitke, Bijelić kao član Uprave u RIZ-a, prima plaću od 25 tisuća kuna. Prema ugovorima koje posjedujemo ona mu je dva puta aneksima i povećavana.
Uz astronomsku plaću raspolaže i korporativnom karticom, sredstvima za reprezentaciju… Navodno i RIZ odašiljači kao i neke druge hrvatske tvrtke, poput Geofizike, u Libiji imaju poduzeće čiju vjerodostojnost je teško provjeriti u poslovnim knjigama, jer se nalaze u nestabilnim zonama. RIZ je osim u Iraku radio i u Jemenu i drugim zemljama.
“Otvaranju RIZ-ove tvrtke u Libiji pomogao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić svojim dobrim vezama s pokojnim diktatorom Gadafijem. Tamo se još uvijek nalazi i poveća količina novca kojeg bi se Bijelić i njegova sindikalna pouzdanica Marina Gloković očajnički htjeli dokopati”, kaže nam naš izvor.

Bijeliću, Planiniću i jatacima, DORH će zakucati na vrata

Kada se sve to, pa i ono navedenou prijašnjim člancima ima u vidu, jasno je zašto Planinić, Bijelić, šefica sindikata i ostali članovi te RIZ-ove “glasne manjine” sada, preko radničkog dioničarstva, žele zamaskirati sve što su ranije uradili. Ako bi uspjeli u svom naumu, ne samo što bi došli u posjed nekretnina goleme vrijednosti, nego bi automatski prikrili nepravilnosti u nesavjesnom trošenju novca, ali i vlastiti kriminal međunarodnih razmjera. Stoga je u ovom slučaju, tzv. briga za radnike, samo izlika kako bi se neformalna skupina koja sada vlada RIZ-om oprala od odgovornosti i domogla nesrazmjernog bogatstva. Međutim, “igru” su shvatili i u Vladi te im, kako se čini, ne pada na pamet nekolici tamošnjih menadžera i sindikalnih aktivista pokloniti RIZ s nekretninama milijunske vrijednosti! Uostalom, kada bi tako nešto samo i pokušali, s obzirom na sve ono što je o RIZ-u sada izašlo u javnost, bilo bi to kazneno djelo! Stoga je krajnji čas da Državno odvjetništvo započne s istragom u RIZ-u, za koju što ima i previše dokaza i svjedoka – od članova bivših uprava koji su morali otići do samih zaposlenika koji u privatnim razgovorima ne dvoje kako su se u njihovoj firmi događale kriminalne radnje velikih razmjera. Pritom Dorh ne bi trebao dugo čekati jer RIZ zbog loše Uprave koja ga vodi, tone sve dublje, a i hrvatska javnost ima pravo znati kako je potrošeno 88 milijuna kuna koje je RIZ-u uplatilo Ministarstvo financija.

DORH treba istražiti tok novca isisanog u inozemstvo

Upućeni u financije RIZ-a tvrde da bi Državno odvjetništvo, osim provjere poslovanja u Hrvatskoj, trebalo dobro pročešljati i račune koje RIZ najvjerojatnije ima i u inozemstvu. Postoji, naime, sumnja da novac od nekolicine značajnih poslova obavljenih u inozemstvu nije ni došao na važeće račune tvrtke, nego se još uvijek nalazi vani na tajnim računima. Također je potrebno istražiti, jesu li neki ugovori fiktivni, posebice oni koji se tiču consultinga. Neki od upućenih u djelovanje RIZ-a, sumnjaju i u izvlačenje novca iz tvrtke upravo preko tih fiktivnih ugovora. Također svako malo iz RIZ-a u javnost dospije neko otvoreno pismo u kojem zaposlenici zapravo traže – pomoć. Optužuju Upravu, ali i neke druge “operativce” u tvrtki, zbog atmosfere straha koja tamo vlada. Svatko onaj koji ne bi prihvatio prijedloge te neformalne skupine oko budućeg rada tvrtke i stavio potpis na papir koji mu se nudi ili se ne bi pojavio na prosvjedu, stoji u radničkim dopisima, za-pravo se izlaže riziku da dobije otkaz. Kako se uglavnom radi o inženjerima koji nisu skloni “mitingašenju”, a što od njih često traži sadašnja Uprava, stvarno bi bilo krajnje vrijeme da država pokrene svoje mehanizme i spasi RIZ od, kako se nerijetko navodi, “organizirane kriminalne skupine” koja uništava taj nekadašnji ponos hrvatske industrije.

Insajderska mafija rastače RIZ: Lažna priča o Etiopiji skriva tajnu od 50 mil. USD

Nedavno je u Jutarnjem listu objavljen tekst, bolje reći dezinformacija, kako je država stopirala tvrtku RIZ odašiljač u osvajanju Etiopije. Kako tvrde u Jutarnjem, bivši predsjednik Uprave Željko Marić, započeo je razgovore s Etiopijom, potpisao pismo razumijevanja, no naišao je na nerazumijevanje čanova Nadzornog odbora, pa je eto, projekt oko prodaje znanja i tehnologije Etiopiji – propao.

No, činjenica je da su to sve laži, opasne konstrukcije i smišljene insinuacije, jer istina je samo to da je bilo nekih preliminarnih razgovora i to samo na razini poslovne odluke Uprave, a tema nikad nije ni došla do Nadzornog odbora, pa je samim tim nije ni mogao proglasiti hohštaplerajem, kako dezinformira Jutarnji, pa im nije kriv ni NO, ni DUUDI ni CERP, nego nekompetentna i nesavjesna Uprava, i to ona ista od davnih davnina. Viču: Drž’te lopova, a lopov u kući A priča o ESOP-u i Etiopiji zapravo prikriva jednu drugu priču, strogo čuvanu tajnu Milića Bijelića i nekolicine oko njega. To je priča o 50 milijuna američih dolara koji se i danas, kao potraživanje RIZ-a, nalaze u Etiopiji, što je bio i pravi razlog pregovora. No, kako nije prikazan u Elaboratu o pretvorbi, novac treba, preko sumnjivih veza i novoosnovanih kompanija u inozemstvu, prenijeti na račune za koje znaju samo notorni Milić Bijelić i ekipa oko njega. I ne samo to, taj isti novac oni žele upotrijebiti za projekt Maksimir i tako – mafija završava u vlastitom dvorištu. Stara priča- Drž’te lopova, a lopov u kući!!! No, članovi Uprave RIZ odašiljača d.d. uporno pokušavaju ishoditi ESOP program radničog dioničarstva, kako bi s nekolicinom plaćenih poltrona prikrili financijske malverzacije unatrag nekoliko desetljeća!? Naime, sadašnja, zapravo stara Uprava, koja je na člu RIZ-a boji se svih novopridošlih kako ih ne bi raskrinkali, počevši od novih Uprava, NO-a, revizora i članova Skupštine Društva. Pa čim se pojavi netko novi, oni upregnu Sindikat i člnicu Marinu Glokević, pa Radničko vijeće na čelu sa Siroglavićkom, a onda svi zajedno upregnu radnike u istoj stvari – u prikrivanje krađe” Treba naglasiti da se ovdje radi o potpuno izopačnim funkcijama – umjesto da Sindikat i RV štite radničke interese, oni manipuliraju s njima u interesu insajderske mafije na čelu s Milićem Bijelićem.

Radnici su zapravo u strahu od manipulatora koji im prijete otkazima – nekolicina vrsnih inženjera su dobili otkaze nekoliko mjeseci prije pune mirovine, kao i mladi inovativni inženjeri koji su imali svoja mišljenja o racionalizaciji troškova proizvodnje. Eto, koliko je njima stalo do poslovanja dok istodobno obveze iz poslovanja i gubici samo rastu, pa su sada veći od polovice temeljnog kapitala. Represije, prijetnje, otkazi… Tako, kad dođe nova Uprava, manipulatori – protestiraju, pa dođu članovi novog NO-a, a oni ih maknu sazivanjem nelegalnih sjednica NO-a i nelegalnih Skupština. Predsjednici NO-a i Skupštine pak fizički zabrane ulazak u prostorije za vrijeme održavanja Skupštine Društva. Revizoru koji utvrdi nepravilnosti u poslovanju i knjiženju poslovnih promjena, te tijeka novca, ne plate posao, pa ga ucjenjuju. Onda opet vrate starog revizora i upregnu ga u prikrivanje svega navedenog. A on je usput u sukobu interesa jer je u vrijeme izrade revizorskih izvješća kupio nekretninu u Božidarevićevoj ispod svake cijene, za 600 eura bez natječaja… Tako je grupa starih muljatora udaljila sve druge od sebe, sami upravljaju tvrtkom, a dobili su i svoju Upravu i svoj NO, a i dalje su im svi drugi krivi. Pa onda opet pišu neistine po medijima, pišu institucijama, manipuliraju istinom i blate sve koji su ih raskrinkali. I tako u krug dok ne dobiju, ako uopće dobiju ESOP, a zatim će napraviti ono čega se, tobože, boje od svih privatnih, državnih i građevinskih mafija – uskratit će radnicima plaće, poslati ih na burzu, zatvoriti firmu i prodati lokaciju.

 

Tako će zauvijek ostati tajna o njihovom nesavjesnom poslovanju, zlouporabi poslovanja, te tijeku novca i izvlačenja preko konzultanata, društava kćeri i off shore kompanija još od stare Juge, pod vodstvom istih ljudi koji i danas vode RIZ. Stalno vrše pritisak zbog ESOP-a, jer im se jako žuri, a žuri im se jer su i radnici već shvatili o čemu se radi pa se boje da više neće moći s njima manipulirati za vlastite interese. Potom istu temu vrte proizvodeći nove i nove neistinite priče. I tako će to ponavljati kao u filmu “Beskrajni dan”, sve dok im jedno jutro, napokon, Andrija Jarak ne zakuca na vrata.

Autor:7Dnevno/12. prosinca, 2014.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.