fbpx

RASKOL: Pusićkin HNS napušta Kukuriku koaliciju?

Autor: Marko

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sprema se za bijeli svijet, dok se duhovi u njezinoj stranci polako, ali sigurno bude.

Predizborna godina na hrvatsku političku scenu počinje izbacivati neke nove sukobe i previranja kojima se nitko nije nadao. Nakon razdora u SDP-u, koji se još uvijek nisu primirili, javnost bi narednih mjeseci mogla svjedočiti unutarstranačkim sukobima u HNS-u, stranci vladajuće koalicije kojom rukovodi ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. S predsjedničke funkcije u stranci Pusić uskoro planira otići stoga što je više privlači fotelja glavne tajnice UN-a za što se više nego ozbiljno priprema. Ta funkcija zadovoljila bi sve njene ambicije pa je u skladu s time spremna izboriti se za istu svim mogućim sredstvima, ali i napuštanjem čelne pozicije u stranci. Dok se Pusić sprema za bijeli svijet u njezinoj strančici već se počinju birati nasljednici.

Premda bi šefica diplomacije na čelnoj poziciji u svojoj stranci rado vidjela odanog joj ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, na sjeveru Hrvatske bude se neka nova mlada imena željna vlasti. Riječ je o međimurskom županu Matiji Posavecu koji ambicije ne krije. A uz ambicije kritičan je mladi Posavec prema šefici stranke, kojoj prema vlastitom kazivanju iznesenom u Globusu zamjera to što se nije bavila sjevernom Hrvatskom. Naslućuju se razdori u HNS-u i stoga što se po kuloarima već dulje vrijeme priča ono što je župan u razgovoru i potvrdio. Naime, HNS bi rado napustio vladajuću koaliciju i SDP, a svoje bolje sutra vide u kombinaciji sa Josipovićem, IDS-om i Čačićem.

Od toga novog, trećeg puta ne zazire niti ministrica Pusić koja je u sve žešćim sukobima s premijerom Zoranom Milanovićem, jer ovaj inzistira na prijevremenim izborima, a to inzistiranje definitivno joj ne ide u prilog. U skladu s time posložila je nedavno karte na kavi s Ivom Josipovićem, podbacujući za vanjskopolitičku funkciju čak i svoja pleća. Napustit će stranku, prepustiti je nekim novim mladim kadrovima, a Josipović je pak taj koji sve ostalo mora posložiti. Valja imati na umu da ni Josipović nije naivac pa tako u pregovorima lukavo sjedi na dvjema stolicama. Dok u javnost pušta spinove o svojem trećem putu, s druge strane poručuje kako je njegovo srce na ljevici te najavljuje mogućnost koaliranja sa SDP-om nakon parlamentarnih izbora. No, Josipović se u koaliciji sa SDP-om vidi tek pod jednim uvjetom, onim da na čelu te stranke ne sjedi Milanović.


Svjesni su toga i u Partiji, u kojoj ionako mjesecima kuhaju smjenu predsjednika stranke. Dok oni kuhaju bivši predsjednik obilazi restorane gradeći tim za novu stranku, u čemu mu pomaže i poznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo. Sastaje se bivši predsjednik intenzivno s Nikicom Gabrićem, s kojim je od ranije izrazito prisan. Sam Gabrić za političku kuhinju bivšeg predsjednika prilično je zainteresiran. Za stol je predsjednik sjeo i sa odanom mu kolegicom Mirelom Holy, čiji ORaH polako, ali sigurno vene. Istodobno, stvara se na hrvatskom političkom nebu još nekolicina zvijezda, a zna se da Josipović nema ništa protiv zvijezda. Dok im je šef u pritvoru, članovi Bandićeve udruge vrlo intenzivno pripremaju se za izbore. A kada je Bandić u pitanju, jasno je da su sve opcije moguće. Dio tima za treći put o kojem progovara i Posavec, mogao bi postati i bivši ministar Slavko Linić, a jakog aduta vide i u Jakovčićevom IDS-u, koji se s Milanovićem ionako nikada nije složio. Kako god bilo, očito je kako je pred nama burno, predizborno razdoblje u kojem će svi akteri hrvatske političke scene pokušati ugrabiti dio vlasti, koja je svim navedenima i više od slasti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.