Foto: Goran Mehkek / CROPIX

RANGLISTA BIVŠIH MINISTARA! Kakvo iznenađenje: Tko je dobio najmanje glasova?

Autor:

Politički analitičar, i sociolog Slaven Letica osvrnuo se na rezultate parlamentarnih izbora, s posebnom opaskom na bivšu ministricu obrazovanja Blaženku Divjak.

”NAROD JE ODLUČIO: BEROŠ NAJBOLJI, DIVJAKICA, OBULJEN KORŽINEK i PAVIĆ NAJGORI!
Jučer je ministrica znanosti i obrazovanja dr. Blaženka Divjak Smješka na vlastitom facebook profilu najavila odlazak iz politike. Ovako je objasnila taj vlastitu odluku:
„Rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom. Stoga se ja vraćam svojoj akademskoj karijeri i nadam se da će se svi ovi reformski procesi nastaviti. To naravno ne ovisi samo o budućem ministru ili ministrici već i o tome koliko ljudi u sustavu obrazovanja i znanosti žele i bore se za promjene te koliko smo mi kao društvo zreli i odgovorni.“
Odluku o napuštanju politike donijela je potaknuta izuzetno lošim izbornim rezultatima. Izbornu je trku trčala u 3. izbornoj jedinici; ne samo da nije izabrana u Sabor, nego je dobila samo 644 preferencijana glasa. Toliko je preferencijalnih glasova dobila i „STEM revolucija“, odnosno „Škola za život“.
Dr. Blaženka Divjak Smješka vlastito je ministarstvo pretvorila u LABORATORIJ ZA STVARANJE NJENE i HNS-ove političke SLAVE. Toj svrsi i ufanju u dobar izborni rezultat trebalo je poslužiti i 2.000.000 kuna koju je HNS upucao u izbornu promidžbu.
Međutim, katastrofalno osmišljena reforma školstva dovela su je u situaciju da je postala predmetom ojađenosti i bijesa svih dionika procesa odgoja i obrazovanja: učitelja, ravnatelja, učenika, roditelja, pisaca i nakladnika udžbenika i drugih.
Čak ni u trenutku odlaska nije napisala niti jednu samokritičnu rečenicu koja bi pokazala da je ljudsko stvorenje svjesno vlastitih zabluda, slabosti, loših odluka.
Jedina osoba koja je sebe vidjela kao KOPLEMENRTU DUŠU već bivšom ministricom bila je bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Doživjele su sličnu sudbinu. Zasluženo.
Lobiranja za novog ministra ili ministricu znanosti i obrazovanja u punom su jeku, a zasad se kao favoriti različitih pojedinaca i skupina iz redova HDZ-a spominju: dr. Radovan Fuchs, dr. Ivana Franić, dr. Mislav Grgić i dr. Tomislav Sokol. Po meni bi najbolji izbor bila jedna od dvije dame koje najviše znaju o školstvu i znanosti: rektorica zadarskog sveučilišta dr. Dijana Vican ili dr. Nevenka Maras.
Bez obzira koga Andrej Plenković izabere, taj će se susresti s velikim problemom: činjenicom da je bivša ministrica u MZO-u udomila 60-tak stručnjaka i „stručnjaka“ koji su u njoj vidjeli reformisticu bez premca i mane.
Kad je u pitanju narodsko vrednovanje rada dosadašnjih ministara, ono se može nazrijeti na temelju broja preferencijalnih glasova koje su dobili.
OVO JE RANGLISTA BIVŠIH MINISTRICA I MINISTARA PREMA BROJU PREFERENCIJALNIH GLASOVA:
Vili Beroš 35.678
Andrej Plenković 32.208
Zdravko Marić 21.777
Tomo Medved 19.820
Ivan Malenica 12.799
Davor Božinović 12.390
Darko Horvat 5.501
Josip Aladrović 2.549
Predrag Štromar 2.514
Tomislav Čorić 2.166
Mario Banožić 1.869
Goran Grlić Radman 1.389
Davor Bošnjaković 975
Vesna Bedeković 825
Blaženka Divjak 644
Nina Obuljen Koržinek 480
Marko Pavić 377” nabrojao je Letica.

NJIH VIŠE NEĆEMO GLEDATI U SABORU: Evo nekih od najzanimljivijih imena

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.