Pixabay

Radnici uglednog restorana za Dnevno ‘razvalili’ gazdu: Evo što im šefovi poručuju

Autor:

Prava pomutnja nastala je u Đakovu zbog otvorenja restorana ‘Kuća dida Tunje’, o čemu su za naš portal progovorili nezadovoljnici radnici ovog slavonskog restorana. Kako kažu, novi restoran koji se gradi u njihovom gradu trebao je biti prava atrakcija, budući da se na njegovoj izgradnji radilo mjesecima, a u cijelu je priču investiran značajan novac.

”Za manifestaciju Đakovači vezovi, nudio se posao na deset dana, za konobara i kuhara. Svi koji smo se prijavili na posao, posao smo dobili. Na razgovoru za posao nije nas dočekao šef firme Jeko Janković, već menadžer Zoran Pitinac.  Prvo je riječ bila da ćemo raditi za 180/200 kn na dan ako radiš u prikolici sa palačinkama/sladoledom, odnosno dnevnica za konobara je bila 250kn/ dan. Radno vrijeme, koje je istoga dana dogovoreno, bilo je od 18h do 24h, osim zadnja tri dana kada bismo trebali raditi nešto duže, najkasnije do tri sata iza ponoći. Sve je bilo lijepo dok su oni pričali. Istog dana Pitinac nam je tvrdio kako će restoran imati pet automobila za dostavu i čak tri skutera.

No, sve se izjalovilo nakon što smo počeli s radom, deset dana bilo je fizički i psihički ljudi. Ali kao mladi ljudi brzo smo se navikli na tempo, i posao odrađivali bolje nego stariji kolege.

Posljednja dva dana radili smo od 9-10 ujutro do 6 ujutro. Znači, gotovo cijeli dan smo bili tamo”, tvrde za naš portal nezadovoljni radnici.

No, također u razgovoru za naš portal njihove navode demantira prozvani menadžer Pitinac koji kaže kako spomenute tvrdnje nisu točne.

”Za radno vrijeme i dnevnice postoji dokumentacija- ugovori koji su radnici potpisali sa poslodavcem. Svaki radnik je potpisao ugovor na kojem sve piše i ništa nije bilo nejasno kako radnicima , tako niti poslodavcu”, poručuje Pitinac koji se osvrnuo i na tvrdnje da su radnici radili u lošim psihofizičkim uvjetima. ”: Ova tvrdnja nije točna. Radnici nisu radili u nikakvim lošim psiho-fičkim uvjetima, a to što su radnici mislili da je to posao sjedenja i gledanja je druga stvar.  Djelatnost koju su obavljali je usluga hrane i pića. Nikada radnici nisu radili od 15 sati do 6 ujutro. Do 23:55 bi praktično sve završavalo”, kaže naš sugovornik. Djelatnici pak u svojem dopisu napominju kako je najmlađa radnica u vrijeme rada imala 16 godina, ali i na to Pitinac ima vrlo jasan odgovor uz napomenu da je dotična za rad dobila suglasnost od roditelja. ”Ovo vezano za radno vrijeme je apsolutno   netočno. Nakon 1 sat ujutro, nije nikoga više bilo na ulicama, pa ne znam što bi radnici  radili do 6 ujutro i za koga”, pita se Pitinac.

Radnici su se ujedno dotakli i dnevnice te načina na koji se komuniciralo s njima.

”U tih deset dana proživjeli smo i vrijeđanje od strane šefa, a znao je biti jako neugodan. Navesti ću dva primjera: vrijeđanje tjelesne mase, a drugo je, citiram šefa: „Kolika ti je veličina gdje ti stane ona stvar?“. Šef, koji ima ženu i dvoje male djece, govori to djevojci od osamnaest godina. Šef, o čijoj firmi svi pričaju i koji se smatra ličnošću, na svako drugo mjesto u rečenici stavlja riječ „kurac“. Svih deset dana rada vršila se inventura samo na šanku (samo piće), dok se u prikolici sa hranom roba nije brojala”, tvrde radnici, a i na ove konstatacije odgovor je ponudio Pitinac. ” Ove tvrdnje nisu točne. Inventura se radila svaki dan po završetku smjene, svatko je odgovarao za svoj dio posla. Vezano za vrijeđanja i slična naklapanja ne bi se očitovao na to, jer je poslodavac poslovan čovjek, nije vulgaran i nekulturan”, objašnjava naš sugovornik. Ipak, niti tu zavrzlamama nije kraj.

”Srednjoškolci su, kako je dogovoreno, trebali raditi na školski ugovor. Dvije učenice su školski ugovor izvadile u Osijeku, a jedna u Našicama, ali na kraju sve bivaju prijavljene na mirovinsko, bez obzira na dogovoreno. To je omogućilo da izgubimo zdravstveno osiguranje – za što nam nitko nije rekao! To je dovelo do toga da lijek koji inače ne bismo trebali platiti, plaćamo. Uostalom, bili smo i izvan gradova (more), gdje nam se moglo nešto dogoditi, ali mi smo bez znanja bili bez zdravstvenoga”, navode nezadovoljni radnici, a i na ovo tvrdnju zatražili smo komentar od strane prozvanog restorana.  ”

”Došlo je do nesporazuma kod prijave radnika. Pogriješilo je knjigovodstvo. Naravno da smo se ispričali usmenim putem tim radnicima”, objašnjava Pitinac čije se ime spominje i u nastavku razgovora s djelatnicima.

”O dobivanju plaće je riječ bila prvo 25.7, pa 25.8. Prva uplata bila je 131 kn, na što smo se svi šokirali. Kada smo Zorana nazvali i pitali što je to – on je odgovarao da je došlo do zabune, da ne zna što je to itd. Zatim smo čuli da se radi o nekakvom minusu. Na naše pozive Zoran je odgovarao da postoji 40,000 minusa. Svakome je govorio različitu šifru nedostatka. I to tako što je minus bio na mesu koje navodno nije naplaćeno. Radnici su optuženi da je netko ukrao, ali oni to ne mogu dokazati jer se inventura mesa nije radila, tako da je vrlo moguće da je to izmišljeno. Krajem osmog mjeseca, Zoran Pitinac, nakon naših brojnih poziva saziva sastanak sa osobama kojima je smanjena plaća. To su bili svi konobari koji su još na ruke u kovertama dobili 92,5 kune. Te toga dana saznajemo kako su dvije osobe radile na crno. Donio je i papir s popisom onoga što nije plaćeno (prodano je i netko od konobara je to stavio u svoj džep- kako oni kažu), a najlakše je zaključiti da je popis lažan prema tome što se na njemu nalazi manjak 134 dnevna kolača, a u 10 dana se prodalo tri- potvrđuju naši kuhari. Onda možemo lako zaključiti o izmišljenom minusu mesa- za koje nas je još lakše prevariti. Ljuti, još toga dana tražimo sastanak sa šefom Jerkom Jankovićem, a na to Zoran odgovara da trenutno nije u Đakovo, govori da je na putovanju. Taj sastanak se još nije dogodio, iako nam je to obećano i Jerko Janković je viđen u Đakovu”, kazuju buntovni djelatnici, a njihov nadređeni i na ovo nudi svoju verziju priče.

”Plaća za 6 mjesec je isplaćena 25.07.2018. za 29.i 30.06. Plaća za 7 mjesec je isplaćena 17.08.2018. prije dogovorenog roka. U ugovoru stoji klauzula da poslodavac mora isplatiti radniku plaću do 25 u mjesecu za prošli mjesec. Radnici svi imaju potpisane ugovore i svatko je dobio svoj primjerak”, kaže Pitinac dodajući da su i ostale tvrdnje netočne jer radnici su bili upoznati sa svim informacijama o inventuri. Inventura mesa odnosno hrane je napravljena i utvrdio se manjak hrane koji je njima dan na uvid i očitovanje. Radnici se još nisu očitovali pismenim putem o napravljenom manjku”, poručuje Pitinac dodajući da je sve navedeno zapravo neistina kojoj je cilj nanijeti štetu poslodavcu. A sukladno tome, ogradio se i o tvrdnji o tome kako je nevaganje hrane dogovoreno ranije kako bi šef više novca spremio u džep, jer vlasnik prema njegovim riječima ima više djelatnosti te mu restoran koji se spominje u priči nije jedini izvor prihoda.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.