screenshot/rtl

Radnici sisačke rafinerije žele u Vladu: ‘Od strane MOL-a izvršena je manipulacija brojkama’

Autor: Dnevno.hr

Zbog odluke o zatvaranju Rafinerije nafte u Sisku, radnici rafinerije jutros su se okupili na parkiralištu porte KP-6 te započeli prosvjed.

Krenuli su u povorci, a cisternama su blokirali prometnice. Na skup je došla i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je poručila kako nema alternative te da rafinerija mora opstati, javljaju Vijesti.hr.

“Sve pozivam na podršku. Ne nužno dolazak na mjesto okupljanja, već jednu običnu ljudsku podršku. Dakle, ne molimo nikoga, jer naprosto nema razloga za to. Ako želite i možete doprinijeti pozitivnom stavu, pa makar to bio i “lajk” nama je ok”, poručio je koordinator Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić.

Poručio je da je jedini zahtjev za sada da ih primi netko iz Vlade kako bi, kazao je, iznijeli svoje stav da je od strane MOL-a izvršena manipulacija brojkama odnosno da Rafinerija može pozitivno poslovati.

Na pitanje tko vrši pritisak na radnike, odgovara: “Svakodnevna je pojava zvanje Službe ljudskih resursa prema radnicima, posebno starijima i onima koji imaju nekakvo oštećenje za rad. Neće biti otpuštanja u smislu programiranog zbrinjavanja, ali ovoga ima svaki dan.

Oko 160 radnika u procesu je opuštanja iz cijele Ine.”

Sekulić kaže da će otpuštanja radnika biti tijekom 2019. jer poslodavac želi “umjaniti ovu oštricu koja je danas ovdje vidljiva”.




“Radi se o jednom velikom lutanju, stojimo ovdje s podacima. Imamo Vladu koja tvrdi da će se ovdje nešto napraviti, tvrdili su i prije dvije godine da će se otkupiti Ina, ali ništa se nije dogodilo”, kaže sindikalist.

Članovi Uprave i menadžmenta Ine razgovarali su u utorak s predstavnicima reprezentativnih sindikata o provedbi novog razvojnog programa “Novi smjer 2023.”, koji predviđa i prestanak prerade nafte u sisačkoj rafineriji, priopćila je Uprava Ine.

Predstavnici Sindikata naftnog gospodarstva, Sindikata naftne djelatnosti i Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske su detaljnije informirani o daljnjim aktivnostima vezanima uz održivo poslovanje rafinerija i marketinga, te o pripremi prijedloga programa za radnike, koji bi omogućio edukaciju i prekvalifikaciju radnika.




Razgovaralo se i o eventualnom višku radnika na lokaciji u Sisku, te je naglašeno kako neće biti kolektivnog viška radnika u 2019. godini, navodi se u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.