HRT

Radin i Dujmović se posvađali u studiju HRT-a!

Autor: Dnevno.hr/HRT

Ne mogu vjerovati da sam dočekao dan kad Radin i Pupovac prebrojavaju krvna zrnca zaposlenih u Hrvatskim šumama i HEP-u, rekao je Tihomir Dujmović.

Koliko će trajati proces konzultacija kod Predsjednice Republike? Kada će Andrej Plenković doći s potpisima na Pantovčak? Zapinju li pregovori HDZ-a i Mosta na podjeli resora u novoj Vladi? U emisiji su gostovali: Davor Bernardić  saborski zastupnik SDP-a, Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine, Ivan Lovrinović, saborski zastupnik (Promijenimo Hrvatsku), Mato Palić , stručnjak za ustavno pravo i novinar Tihomir Dujmović.

Bilo je lijepo i sunčano za razliku od prošlog listopada, prokomentirao je Furio Radin jučerašnje konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Zastupnici nacionalnih manjina još su u pregovorima, sve ide normalnim tijekom i razmijenili smo prioritete, rekao je. Osvrnuo se na izjave Milorada Pupovca o tome kako bi nacionalne manjine trebale biti zastupljene u radu državnih i javnih poduzeća, primjerice u Hrvatskim šumama. Radin smatra kako je normalna stvar da se mjesta u upravnim odborima dobivaju po zaslugama i sposobnostima, ali da treba vidjeti zbog čega nema drugih nacionalnosti u tim odborima.

Ne mogu vjerovati da sam dočekao dan kad Radin i Pupovac prebrojavaju krvna zrnca zaposlenih u Hrvatskim šumama i HEP-u, rekao je Tihomir Dujmović. To je najskandaloznija stvar koju sam ikada čuo. Radin mu je odgovorio da je ipak čudno kako nema drugih nacionalnosti i nadodao kako ima puno toga skandaloznog u njegovu pisanju.

Dujmović smatra da su pregovori krenuli krivim putem od samog početka. 15 dana se razgovara, a mi ne znamo o čemu, rekao je. Pregovarači izlaze sa sastanaka i izgovaraju rečenice kao da su Marsovci, dodao je. Nismo još dobili niti jedan konkretan stav i na puno pitanja nema odgovora. Ja ne razumijem o čemu se razgovara, rekao je. Jako mu je čudno to da se još nije razgovaralo o ministrima i neshvatljivo mu je da se još ne zna nijedno ime. Bojim se da se iza tog brda nešto valja, rekao je.

Hrvatska je umorna od sastavljanja vlade, smatra Davor Bernardić. Ili gospodin Plenković nije sposoban formirati vladu u kratkom roku ili kupuje vrijeme za HDZ kako bi u raspodjeli ministarstava dobio više.Smatra da je i jedno i drugo neprihvatljivo i očekuje da se ova trakavica ne nastavlja više. Rekao je da je SDP, ukoliko se vlada ne uspije formirati, spreman s potencijalnim partnerima razgovarati o budućnosti Hrvatske.

Kada je riječ o unutarstranačkim izborima, Bernardić ističe kako SDP ima više od jednog kandidata za predsjednika stranke, što nije bio slučaj u nekim drugim strankama. Izaći ćemo iz ovoga jači i spremniji,rekao je.

Ivan Lovrinović je rekao da nitko još nije kontaktirao članove stranke Promijenimo Hrvatsku. Očito je da Plenković planira sastaviti vladu s Mostom i nacionalnim manjinama, dodao je. Prokomentirao je potez Kreše Beljaka- pokušao je oslabiti poziciju Mosta koji, kao i prošle godine, vodi ove pregovore. Ne poznaju se Most i HDZ od ovih izbora, oni se izvrsno znaju. Kao bivši član Mosta, rekao je da ne može po njemu bacati drvlje i kamenje jer ima tamo izvrsnih ljudi. Smatra da pregovori s HDZ- om traju dugo jer je očito riječ o kadrovskim pitanjima.
Radin je prokomentirao kako sa zastupnicima nacionalnih manjina razgovara samo HDZ, a ne i Most.Nema nikakvog interesa Mosta da razgovara s nama. Dujmović smatra da je to tako jer Most ne pristaje na sudjelovanje manjinaca u izvršnoj vlasti.

Mato Palić je pojasnio što se i u kojim rokovima događa dok se vlada ne formira. Nakon što su objavljeni konačni rezultati izbora počeo je teći rok od 20 dana za sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora. Drugi rok će početi teći kada netko od predsjednice dobije mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade, a to će vjerojatno biti Plenković. Ukoliko on u roku od 30 dana ne uspije formirati vladu, ona mu može, ali i ne mora, produžiti taj rok za još 30 dana. Ako ni tada ne uspije, predsjednica mandat povjerava nekome drugome tko potom također ima 30 dana za sastavljanje vlade. Situacija u kojoj nitko ne uspijeva dobiti mandat za sastaviti vladu ne može trajati neograničeno dugo, to može trajati najviše dva mjeseca.

Palić se nada da će ovi pregovori uroditi nekim plodom i da će se postići suglasnost. Ne vjeruje da je bez potpore Mosta moguća dugoročno stabilna vlada.
Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.