fbpx
N1 Screenshot

RADA BORIĆ I MRAK TARITAŠ RAZBJESNILE MAJKE: ‘Sramota! Zar trebamo ići krasti i otimati?’

Autor: Iva Međugorac

Prije nekoliko dana saborska zastupnica i šefica Glasa Anka Mrak Taritaš predložila je da se ukine mjera koju, kao pronatalitetnu, provodi Grad Zagreb dovodeći u pitanje status roditelja-odgojitelja. Nakon nje, zahtjevu za ukidanje mjere roditelj-odgojitelj pridružila se gradska zastupnica Rada Borić, a gradski zastupnici Kluba Lijevog bloka poručili su kako od gradonačelnika Milana Bandića traže uvođenje besplatnih vrtića. Kako su kazali zastupnici iz Lijevog bloka, kojem pripada i Borić, od uvođenja ove potpore prije tri godine, smanjen je broj djece u dječijim vrtićima, a prisutan je i trend ispisivanja iz vrtića. Borić pak, drži kako ta mjera potiče rodnu neravnopravnost jer su žene njezine najčešće korisnice te ih mjera odvlači s tržišta rada.

”Procjenjuje se da će više od 300 milijuna kuna koštati mjera roditelj-odgajatelj, a kada bi se samo dio tog novca usmjerio na gradnju vrtića, ali i financiranje vrtića tako da oni budu u potpunosti financirani iz proračuna, na što građani grada Zagreba imaju potpuno pravo jer plaćaju najveći prirez u državi, onda bi to bila prava demografska mjera”, izjavio je pak predsjednik Kluba Tomislav Tomašević dodajući da novac za roditelje-odgajatelje treba preusmjeriti u programe koji će omogućiti zapošljavanje tih roditelja. Rasprava u koju su se uključile Borić i Mrak Taritaš negativno je odjeknula na Facebook stranici ‘Majke-odgojiteljice Zagreb’, gdje se komentari ne prestaju nizati. Neke od njih u cijelosti prenosimo:

“Gospođo Mrak, dajte vi ženama normalne uvjete za život, omogućite majkama da mogu raditi i imati obitelj da ta djeca ne budu više u vrtićima nego doma, da imaju svoje majke, a ne da nas viđaju tri sata u danu. Kada omogućite pristojan život ženama koje rade, ukinite što god hoćete. Ja ih imam dvije, u 6 ih snene nosim u vrtić i kupim u 16 sati. A kad sam druga smjena, moje cure skoro da me i ne vide. Mislite da žene ne žele raditi? Možda pojedine. Ali evo, uzmite radni tjedan majke koja radi i mora putovati na posao. Vjerujte, mrzit ćete sebe kao i ja sebe. I da, za sitniš.”

“Subvencija za troje ili više djece je daleko skuplja nego izdaci za roditelje odgojitelje, zbog toga i je uvedena ta mjera jer je za Grad Zagreb to jeftinija opcija. Zagreb sufinancira 2800 kuna po djetetu vrtić, pa eto čista računica. A da ne velim da su si tako rasteretili vrtiće i još uvijek nema mjesta.”

“Nek’ sebi ukine plaću pa da vidimo kako će izdržati mjesec!”

“Majkama s  četvero djece da se ukine status i da se zaposle za tri tisuće kuna i da plate vrtić i sve ostalo? Još one koje su podstanari… Pa za što da radi, od čega živjeti? Kao da ona daje iz svog džepa, može je biti sram! Zar trebamo ići krasti i otimati?”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.