Screenshot N1

Pusić o Bleiburgu: ‘To je svinjarija, Austrijanci to više ne žele trpjeti’

Autor: S.V.

Danas u 10 sati u Beču će se povodom zabrane mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga austrijski biskupi obratiti javnosti.

Tom je prigodom N1 ugostio bivšu ministricu vanjskih poslova i članicu stranke Glas, Vesnu Pusić:

“Iznimno mi je žao da tu odluku nije donijela Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatske vlasti, nego obrnuto. Takva slika šteti i Austriji i Crkvi, i oni tu svinjariju više ne žele trpjeti. Komemoracija žrtvama Bleiburga iskorištavana je za rehabilitaciju fašizma, ustašluka, zločina i  zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Bilo bi jako dobro da je to rekla Katolička crkva u Hrvatskoj”, izjavila je Pusić referirajući se na pismo koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.

“Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“, dio je odgovora Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.