‘Pusić je štićenica zločinaca najgore vrste, a Klasića treba provjeriti! Njega su Nobilo i Perković izabrali za glasnogovornika’

Autor: Marko

Slučaj Perković, još uvijek na očigled dijeli hrvatsku javnost i stručnjake. Da je tome tako svjedoče izjave dvaju povjesničara Hrvoja Klasića i Josipa Jurčevića.

Političko-pravne trzavice kojima je hrvatska javnost svjedočila u slučajevima Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su na koncu ipak predani u ruke njemačkoga pravosuđa nisu naštetili odnosu između Njemačke i Hrvatske, stav je to hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Štoviše, hrvatska šefica diplomacije drži da se slučaja Perković u Njemačkoj nitko niti ne sjeća. Svoj stav prva potpredsjednica Vlade iznijela je komentirajući posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Njemačkoj. S druge strane, svoj stav o slučaju Perković za javnu televiziju gostujući u Studiju 4 iznio je povjesničar Hrvoje Klasić, kojemu je društvo u studiju radio i Siniša Pavlović odvjetnik Gisele Đureković udovice ubijenog Stjepana Đurekovića. Povjesničar je stava kako se na suđenje Perkoviću i Mustaču može gledati na povjesničarskoj, pravnoj i političkoj razni. On pak kao povjesničar drži da se prema slučaju pristupa površno. A njegova usporedba ovoga procesa sa serijom Crno-bijeli svijet dovoljno govori o tome kakav pristup ima. No, kako je kazao slučaj je to koji pokazuje koliko je komplicirano bilo to razdoblje. “Nadam se da ćemo raščistiti pitanje arhivske građe. To je za povjesničare izvrsna tema, ali i za društvo”, ustvrdio je Klasić.

Stav odvjetnika Pavlovića, pomalo očekivano nešto je drugačiji. On drži kako nikada nije bilo crnog ili bijelog jer uvijek postoje motivi, uzroci i razlozi, a priči oko Perkovića sud prilazi veoma kompleksno. “Kada se ulazilo u proces moji kolege su prognozirali tri mjeseca suđenja. Mi smo bili oprezniji pa smo govorili oko godinu dana. No, ipak do kraja ove godine nećemo biti gotovi. Realne procjene su kraj proljeća ili početak ljeta sljedeće godine”, kazao je te upozorio kako se strahovito puno vremena gubi na nedostupnost arhive jer prošlo je 32 godine od ubojstva. Bez arhive i dokumenata je teško jer je dosta svjedoka preminulo pa se treba oslanjati na pisane izvore, što se pokazuje kao ozbiljan problem. Klasić je napomenuo da razumije odvjetnika jer njegova frustracija dokumentima traje dulje od dvije godine. “U Beogradu je puno bolje s arhivima. Volio bih da ne moram tamo ići, ali situacija je takva. Nadam se da će ovaj slučaj potaknuti da se počne istraživati takva građa”, poručio je Klasić dodajući kako je on došao u doticaj s dokumentima o Đurekoviću. A ti dokumenti po njemu opovrgavaju tvrdnje da je Đureković otišao u Njemačko zbog kriminala, jer u svim nalazima službe ne piše da je stoga napustio Hrvatsku.

Ipak, povjesničar Josip Jurčević koji je ujedno i autor knjige ‘Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti’ ne dijeli stav svojega kolege Klasića. Štoviše, vrlo je skeptičan prema svemu što ovaj u javnosti iznosi o slučaju Perković, a u razgovoru za naš portal osvrnuo se na tvrdnje povjesničara Klasića, ali i na izjavu ministrice Pusić.

“Iz dosadašnjih javnih istupa koji su objavljeni pa im valjda treba vjerovati Klasić je i službeno, kao stranka uključen u postupak. Odnosno, on je nekakva vrsta povjesničara kojeg je Perković, Nobilo i ta momčad odabrala da bude njihov glasnogovornik. Bilo bi zanimljivo vidjeti s kojim dokumentima argumentira te činjenice. I drugo, da li su ti dokumenti koji su dostupni njemu već u procesu priloženi te da li i drugi imaju pravo na njih. Koliko sam upoznat s njegovim dosadašnjim istupima oko ove teme i oko nekih drugih tema dade se iščitati vrlo naglašena ideologiziranost, ne svjetonazorska vrijednosna pozicija nego ideologizirano polazište. Tako da sve što on kaže treba očigledno dodatno provjeravati”, smatra Jurčević. Posebno se osvrnuo na analizu razloga zbog kojih je Đureković napustio Hrvatsku. Takvo što prema riječima profesora Jurčevića moglo bi se utvrditi na dva načina. “Da Đureković uskrsne pa da to sam kaže, a drugi način zaista da imate argumentiranu dokumentaciju u kojoj je Đureković svjedočio te da imate cijeli zbir dokumenata iz kojih možete tvrditi zbog čega je on napustio Hrvatsku, ako nije iz ovih opće poznatih razloga”, naglašava naš sugovornik. Dotakao se i dokumentacije koja se spominjala u emisiji javne televizije te napominje da Hrvatska doista ima problema sa Srpskim tajnim službama, a to nema veze samo s ovim slučajem. Tome je tako već desetak godina. “Te službe rade protiv Hrvatske, a kada se radi o građi koja postoji u Beogradu postoje određene standardizirane obveze gdje zajedničku građu bi trebali u nekom obliku stavit na raspolaganje i hrvatskim institucijama makar u presliku. Kada se radi o slanju dokumenata iz Srbije u Njemačku, valja očekivati da će Srbija to učiniti”, vjeruje Jurčević dodajući da je to u interesu susjedne države zbog početka pregovora sa EU, ali i stoga što taj slučaj nije u primarnom fokusu njihova zanimanja. Prokomentirao je Jurčević i izjavu ministrice Pusić te napominje kako bi se mnogi Perkovića rado nesjećali, osobito oni koji su trenutno na vlasti, a koji su se zbog toga slučaja kompromitirali ne samo u Hrvatskoj, već i u EU. “Viviane Reding, javno je rekla da strukture vlasti, a to znači Vesna Pusić štiti najgore vrste zločinaca. Prema tome, sasvim je jasno da bi sadašnja vlast veoma rado da se nitko ne sjeća tih sramotnih događanja posljednjih nekoliko godina vezanih za slučaj Perković. A da ne govorim o nekim drugim naslagama koje nisu u skladu s demokratskim i civiliziranim standardima”, zaključuje Jurčević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.