Pusić: Da, četiri Hrvatice su na teritoriju ISIL-a. Pitanje je treba li ih sankcionirati ili spasiti!

Autor: A. Pranjić

Informacije o njima se prate preko hrvatskih službi i u suradnji sa stranim službama, rekla je Pusić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je da se u redovima terorističke organizacije nalaze četiri Hrvatice.

”Nisu išle kao borci nego kao supruge, odnosno udale su se ili žive sa borcima ISIL-a. One su na teritoriju ISIL-a – kazala je ministrica Pusić. Informacije o njima se prate preko hrvatskih službi i u suradnji sa stranim službama, rekla je Pusić.

”Pratimo i njihovu komunikaciju eventualnu sa bilo kime u Hrvatskoj” rekla je Pusić i pritom pozvala da se njihovi roditelji previše ne uznemiravaju jer već “imaju dovoljno muke i briga”. Ministrica je rekla: ”Možete misliti kako je njihovim roditeljima. Sva četiri slučaja pratimo”. 

Ovo je situacija u kojoj se radi o ljudima “koji su se išli boriti na strani ISIL-a, već su otišli iz obiteljskih razloga”. Oduzimanja putovnica hrvatskim državljankama je kompliciranije pitanje jer “jedino Velika Britanija ima jasan plan o oduzimanju putovnica”, rekla je Pusić i nadodala da se ”druge zemlje EU još konzultiraju” oko toga kako reagirati.

”Zasad nemamo situaciju u kojoj bi imali direktno borce. Pitanje je radi li se tu o ženama koje treba spasiti ili sankcionirati”, rekla je Pusić.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.