Screenshot/Youtube

PUPOVČEVE NOVOSTI O BAD BLUE BOYSIMA, PETERNELU, BUJANCU: ‘Rada Borić žrtva je pandemije mržnje’

Autor:

Nedugo nakon zagrebačkog potresa, konkretnije 25.ožujka zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić ustvrdila je kako se ne bi trebalo obnavljati  crkve pogođene potresom. Nakon što je njena objava naišla na lavinu kritika i negativnih reakcija, ista je promptno izbrisana. Međutim, na slučaj Rade Borić osvrnuli su se u tjedniku srpske nacionalne manjine Novosti, u kojem navode kako je Borić žrtva pandemije mržnje.

U tekstu autorice Tamare Opačić premijeru Plenkoviću zamjera se što se nakon zagrebačkog potresa građanima obratio s ‘Hrvatice i Hrvati’ što je, kako se navodi, pozdrav kojim desnica poziva na obračun s domaćim izdajnicima. Teza je to koju autorica potkrepljuje citatima pitanja koje su uputili aktivisti za ljudska prava te bivši predsjednik HHO-a, čelnik ogranka NHR-a u Splitu Martin Pauk, novinar Velimir Bujanec te zastupnik Željko Glasnović.

Pupovčeve Novosti pandemijom mržnje smatraju to što se dio javnosti zapitao gdje su sada lijeve nevladine udruge na koje se troši javni novac u vrijeme kada BBB-ovci pomažu prenositi tek rođenu djecu iz optećenih bolnica. Posebnom žrtvom Novosti navode upravo zastupnicu Borić. ‘

‘Napali me Novosti i cijenjena Rada Borić ! Hvala puno! Bilježim se unaprijed i za drugi put!”, poručio je kratko referirajući se na navedeni tekst analitičar i naš kolumnist Igor Peternel.

‘I ovoga puta ta je uloga dodijeljena aktivistima za ljudska prava, prije svega feministkinjama, predstavnicima nacionalnih manjina i istaknutim osobama s političke ljevice. Njihove fotografije, popraćene salvama uvreda i prijetnji, već danima se valjaju društvenim mrežama i desničarskim medijima. Sve je počelo na dan potresa u Zagrebu, kad su se gotovo sinkrono počeli pojavljivati popisi nevladinih organizacija i zahtjevi za njihovo skidanje s proračuna. ‘Bebe u šatorima! BBB (Bad Blue Boys, op. a.) prenose dječicu! Gdje su sada sve te ženske udruge, Solidarne, Babe i sigurne kuće na koje se troši javni novac? ‘Spasi me’ spašava sebe u izolaciji?’ među prvima je poručio Igor Peternel, donedavni član Hrvatskog helsinškog odbora.
Istog dana, također preko Facebooka, s nešto detaljnijim popisom oglasio se splitski ogranak stranke Neovisni za Hrvatsku. ‘Gdje su nestale Sanja Sarnavka, Jelena Veljača, Vlatka Pokos, Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Milorad Pupovac, Korak, Pride, Iskorak, Kontra, Babe, Žabe, Borićka, Antifa Zagreb, besmrtni odredi, CMS, Dobrodošli, Kuće ljudskih prava i ostali liberalni ‘humanisti’ prikopčani na proračun?! (…) Povukli su se kao miševi, jer inače imaju takav obrazac ponašanja’, poručio je predsjednik ogranka Martin Pauk, pa pozvao Vladu da sredstva namijenjena udrugama iskoristi za ‘amortizaciju udara na privatno poduzetništvo’.

Da lista ‘neprijatelja’, koju su u narednim danima nadopunili vrh HSP-a i Velimir Bujanec, dopre do šire javnosti pobrinuo se Željko Glasnović, koji je s improvizirane saborske govornice prošlog petka opet lamentirao o moralnim tifusarima, štakorima, antifa-krkanima i jugozomboidima. Posebno se okomio na Radu Borić, zastupnicu u zagrebačkoj Skupštini, koja se nakon potresa založila za obnovu bolnica, a ne crkvi.

Poruku za nju imao je i stanoviti Mladen iz Rijeke, koji se narednog dana javio u emisiju ‘Demokracija’. ‘Tko je ta Borićka da uopće ima što govoriti hrvatskom pučanstvu? To je dno dna isto kao i Vili Matula, Veljača ili naša riječka Peovićka (Katarina Peović, op. a.). U drugim državama to bi bilo ohlađeno s metkom u čelo’, poručio je on u eteru Vinkovačke TV, pa dodao kako treba provjeriti ‘manjinske udruge koje petokolonaškim sistemom rade protiv interese hrvatske opstojnosti’.”
‘Oni najviše govore o osobnom i društvenom neuspjehu onih koji ih izgovaraju. Osobnom, jer takvi ne razumiju niti prihvaćaju Ustavom zaštićen politički pluralizam kao temeljnu vrijednost ove države kojim je zajamčena sloboda političkog djelovanja, kao i sloboda udruživanja i djelovanja kroz udruge. Društveni neuspjeh ovdje se vidi u tome da u hrvatskoj javnosti, nakon 30-godišnje tranzicije prema demokraciji, još žive ideje da se nasilnim isključivanjem političkih neistomišljenika može riješiti ma koji društveni problem”, poručila je Borić.

Rada Borić se obrušila na Kartela i Esih: Tko se boji Tomaševića?
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.