fbpx
Tomislav Miletic/PIXSELL

PUPOVAC UCJENJUJE: ‘Bojkotirat ćemo Jasenovac sve dok ne maknete ustašku ploču’

Autor: T. Budak

Saborska šutnja o sudbini ploče jasan je pokazatelj neodlučnosti pri izboru strane koju bi se moglo povrijediti: dragovoljce HOS-a ili Europu?

“Sve dok u Jasenovcu stoji ploča s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, neće biti uvjeta za sudjelovanje u službenoj komemoraciji žrtvama i sudionicima proboja iz tog ustaškog logora 22. travnja”, zaključila je jučer skupština Srpskog narodnog vijeća koje će zajedno sa antifašistima i dvije židovske organizacije tog dana biti na komemoraciji u Mlaki.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, objasnio je da “ploča s natpisom “Za dom spremni” i komemoracija žrtava Jasenovca ne mogu ići zajedno”.

– Manjine su dale veliki doprinos ulasku Hrvatske u EU. Međutim, nakon službenog ulaska su se javili pojedini krugovi koji smatraju da država ne mora ispunjavati svoje obaveze. Oni koji danas ne mogu otrpjeti manjine, ne žele dobro ni Hrvatskoj, ni njenim građanima – rekao je Pupovac.

Uopće ne treba sumnjati da će Plenkovićeva vlada udovoljiti Pupovcu, a nauštrb poginulih HOS-ovaca kojima je ploča i podignuta.

Milorad Pupovac kirurški precizno pogađa Plenkovićevu slabu točku, a to je udovoljavanje prohtjevima Europske Unije koja, jasno, potencira da se sva potpisana prava nacionalnih manjina ispoštuju.

Upravo zato predsjednik SNV-a u kontekst Jasenovca stavlja “doprinos manjina” i podsjeća na obaveze hrvatske Vlade, jer u suprotnom će se SNV kao i mnogo puta dosad pismeno obratiti europskim čelnicima zbog čega bi Hrvatska mogla dobiti još jednu packu u nizu.

Saborska šutnja o sudbini ploče jasan je pokazatelj neodlučnosti pri izboru strane koju bi se moglo povrijediti: dragovoljce HOS-a ili Europu?

Ovo oklijevanje s odlukom o micanju ploče ide u prilog zaključku da će se hrvatska Vlada ipak radije zamjeriti svojim braniteljima, te ploču kad-tad ukloniti.
Razmišljajući Plenkovićevom logikom, mogli bismo to pojednostaviti i reći: Europa nam treba, a branitelji su svoje dali.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.