PROČITAJTE PUPOVČEV BILTEN! U njemu prozvao mnoge Hrvate, evo koji su mu branitelji stali na žulj! | Dnevno.hr
Nikola Cutuk/PIXSELL

PROČITAJTE PUPOVČEV BILTEN! U njemu prozvao mnoge Hrvate, evo koji su mu branitelji stali na žulj!

Autor: S.V.

Srpsko narodno vijeće unutar svoje organizacije ima poseban sektor za praćenje “onih koji ih ne vole”. Pupovčev bilten je svake godine sve opširniji, pa je tako ove godine izdan na čak 73 stranice.

Srpsko narodno vijeće bilježi sva prošlogodišnja djelovanja protiv Srba u Hrvatskoj i to od najsitnijeg grafita, preko medija koji su izvještavali o onome što se Pupovcu ne sviđa pa sve do objava na društvenim mrežama koje u sebi sadrže govor mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini.

Bilten SNV-a nazvan „Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2017”, podijeljen je u 12 cjelina, od kojih je svaka detaljno i pomno analizirana, a često i popraćena grafikonom. Tako se navode „grafiti i znakovlje koji sadrže govor mržnje i etničku netrpeljivost, govor mržnje i etnička netrpeljivost na sportskim natjecanjima, govor mržnje i etnička netrpeljivost u medijima, govor mržnje i etnička netrpeljivost na društvenim mrežama, javne akcije koje imaju obilježja netrpeljivosti prema Srbima, etnička netrpeljivost i historijski revizionizam u izjavama javnih osoba, vrijeđanje i prijetnje upućene Srbima i srpskim institucijama u RH, fizički napadi (broj napadnutih osoba) i slično…

Najveća zamjerka portalu Dnevno – desna orjentacija?!

Sada već tradicionalno, SNV navodi internet portale kao vodeće širitelje mržnje i netrpeljivosti:

„Diskriminatorni sadržaji u 2017. godini objavljeni su na desecima konzervativnih i desno orijentiranih portala, kao što su Hkv.hr, Priznajem. hr, Sloboda.hr, Maxportal.hr, Croative.net, 7dnevno.hr, Hrvatski-fokus. hr, Tjedno.hr, Hu-benedikt.hr, Kamenjar.com, Portal.braniteljski-forum.hr, Krugovaldomovina.info, Braniteljski portal.com, Projektvelebit.com, Hop.com.hr, Hrvatskoobrambenostivo.com, Hrsvijet.net, Dragovoljac.com. Kao i prethodnih godina, najveći broj spornih sadržaja objavljen je na portalima Dnevno.hr, Narod.hr i Direktno.hr” uz posebnu napomenu vezanu za naš portal kojem se, po svemu sudeći, zamjera „desna orjentacija”:

„Novinari i uredništvo portala Dnevno.hr u 2017. su zadržali desnu orijentaciju te i dalje objavljuju diskriminatorne sadržaje, doduše u manjoj mjeri nego što je to prije bio slučaj”, navodi bilten koji, čini se, vrlo demokratski radi na tome da svi mediji u Hrvatskoj budu „lijeve orjentacije”.

Sada već kao po navici, u kontekstu širitelja mržnje prema Srbima navode se različite stranke i imena poput Dražena Keleminca i Željke Markić te brojna novinarska i povjesničarska imena kao što su Zvonimir Despot, Velimir Bujanec, Marko Ljubić, Tihomir Dujmović, Josip Jurčević…

“Nepoćudni” branitelji

Pod povećalom SNV-a su i neka zvučna braniteljska imena poput Damira Markuša (HOS), Steve Culeja i Željka Glasnovića.

„Uoči lanjskih lokalnih izbora grad Kutina bio je oblijepljen letcima kojima se birače pozivalo da daju glas HDZ-ovu kandidatu za gradona- čelnika Zlatku Babiću, a na letcima se nalazila ratna fotografija Damira Markuša, kandidata za dogradonačelnika Kutine i vukovarskog veterana. Markuš je na fotografiji odjeven u maskirnu uniformu, na ramenu mu je jasno istaknut simbol HOS-a, a u ruci drži crnu zastavu s HOSovim grbom na kojem je istaknut ustaški pozdrav “Za dom spremni”. “Draga braćo i sestre Hrvati, došao je čas za obračun s ostatcima crvenog režima koji na čelu s Rudićem (SDP-ov kandidat za gradonačelnika, op. a) vraća Kutinu u jugokomunistička vremena. Izađite na izbore i podržite prave hrvatske sinove i kćeri, ljude koji će znati opravdati vašu podršku. Prvi među njima je heroj Damir Markuš, zvani Kutina, dragovoljac HOS-a koji se borio protiv srbo-komunističke agresije pod našim povijesnim pozdravom ZA DOM SPREMNI i koji ga živi svojim svakodnevnim radom. Podržite Zlatka Babića, Hrvata, obiteljskog čovjeka, inženjera i vjernika bez moralne mrlje, koji će znati odgovoriti svima koji su protiv interesa Hrvata i Kutine. Podržite i Sonju Repić, našu uzdanicu iz redova U ime obitelji, veliku pobornicu Željke Markić koja se bori protiv ubijanja Hrvata prije njihovog rođenja. Hrvatska je iznad svega, samo Bog je od nje veći, a hrvatski narod preči”, pisalo je na letku. U istom periodu u Kutini su se pojavili i grafiti podrške HDZ-ovu kandidatu uz pozdrav “Za dom”, koji je bio nacrtan ispod spomen-plo- če postavljene u znak sjećanja na postojanje zgrade sinagoge Templ. Isti grafit pojavio se i na još nekoliko lokacija”, precizira bilten.

Bilten SNV-a u cijelosti možete pročitati OVDJE

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.