Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pupovac opalio po Karamarku i Kolindi: S Gotovine i Markača treba skinuti odgovornost za zločine

Autor:

Milorad Pupovac baš se raspričao. Polemizirao je tako o svemu pomalo.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac obrušio se na retoriku Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a i njegove izjave o onima koji ne vole Hrvatsku. Za sebe Pupovac kaže da je posvećen Hrvatskoj jer 25 godina njegova djelovanja posvećeno je ‘našem društvu’.

“Bojim se onih koji mjere koliko tko voli zemlju i mislim da se trebamo plašiti onih koji razumiju zemlju na taj način ljubavi – rekao je Pupovac u Intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju. Po njemu, krajnje je vrijeme da se Hrvatskoj doista i posvetimo te da vidimo tko kakvu ideju Hrvatske ima. Ne samo ideju već i viziju izlaska iz ovoga stanja. Ne treba licitirati tko više, a tko manje voli, poručio je.

Osvrnuo se i na huškačku retoriku Vojislava Šešelja koji je nedavno u Beogradu zapalio hrvatsku zastavu. Po njemu kod nas su mnogi to jedva dočekali.

“Šešelj je primjer nezavršenog posla Haaškog suda, a ima i primjera loše završenog posla Haaškog suda”. rekao je Pupovac. Dodao je da Haaški sud ima izlaznu strategiju tako da ne sudi i izbjegava suditi. Šešelj je netko koga treba kao huškača i prenositelja mržnje izolirati, drži Pupovac. Vlade su po njemu dužne posvetiti se suđenjima za ratne zločine. Podsjetio je kako je Šešelj jednake poruke slao i iz zatvora, a za njegovo ponašanje odgovornost snosi sud u Haagu. Dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića na inauguraciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pomoglo je poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa. Ali onda se pokazalo da treba malo kako bi stvari otišle u krivom pravcu. “Paljenje zastave je vrlo ozbiljno. To je znak nepriznavanja države”, rekao je Pupovac. Progovorio je i o ćirilici u Vukovaru te naglasio da nas dokumenti UN-a i EU obvezuju na poštivanje prava manjina. Naglasio je i kako valja ići prema pomirenju te da je stoga bio u Vukovaru kako bi izrazio privrženost prema stradanjima hrvatskog naroda. “Ne treba pogoniti ćirilicu u Vukovaru i kad se prestane progoniti ćirilicu u Vukovaru, onda će se naći razumno rješenje”, rekao je.

Pupovac je rekao da u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu nisu stradali samo Židovi pa stoga imenovanje savjetnice za holokaust, što je učinila predsjednica Grabar-Kitarović, neće biti dovoljno da bi se suočili sa svim zločinima genocida prema Srbima i Romima. Govoreći o imenovanju savjetnika za manjine rekao je da se stvar ne rješava savjetnicima nego politikom. S dvojice generala Gotovine i Markača treba skinuti odgovornost za zločine počinjene u Domovinskom ratu, naveo je.

“Ozbiljno je pitanje treba li Hrvatskoj još jedno vijeće za sigurnost kad već ima dva, u kojima predsjednica ima iznimno važnu ulogu. Drugo je pitanje: ako je rečeno i u oslobađajućim presudama i u prvostupanjskim presudama da su zločini počinjeni, i zločini protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika i zločini etničkog čišćenja, i ako je rečeno od strane najviših predstavnika vlasti kako će Hrvatska procesuirati te ratne zločine, zašto to ne uradi? Zašto ostavlja taj teret na dvojici ljudi koji su zbog toga bili osuđeni u prvostupanjskoj presudi pa u drugostupanjskoj oslobođeni? Zašto ne napravi taj korak? Ne bi onda nitko tu stvar povezivao s dvojicom generala. A ovako, nemojte to pitati mene, nego pitajte one koji taj posao nisu uradili i koji te ljude drže taocima tih nekažnjenih zločina”, objasnio je Pupovac. Potom je objasnio da predsjednica posjeduje odgovornost da s njih i sa svakoga drugoga skine odgovornost te bilo koju povezanost sa činjenicom da za počinjeni zločin nisu kažnjeni.

S dozom sarkazma u svojem prepoznatljvom stilu dotakao se i micanja Titove biste s Pantovčaka. Podsjetimo, umjesto Tita predsjednica se odlučila za Stjepana Radića. Pupovac pak kaže kako mi umjesto sadašnjosti i budućnosti gradimo prošlost i to ljepšu, naškiju i istinitiju nego što ona jest. To je projekt hrvatskog ropstva, kazao je dodajući da prema preambuli Ustava u Hrvatskoj treba imati mjesta i za Radića i za Josipa Broza. “Biti u kući Josipa Broza na Pantovčaku, a njega izbaciti iz te kuće, nije osobit projekt”, kazao je. O Titu treba kritički govoriti, ali voditi ratove protiv onih koji ne predstavljaju nikakvu političku snagu, a tolerirati one koje je Tito pobijedio u Drugom svjetskom ratu, znači ući u “jedan opaki savez kapitalizma i, nažalost, neemancipatorskog nacionalizma”.

Pupovac se osvrnuo i na nedavno osnivanje novih stranaka na ljevici.”Sačuvaj me Bože tih spasitelja ljevice. Ja sam nešto više Marsovac nego što su oni lijevi”, zaključio je.

Autor:

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.