Pupovac: Josipović na mene diže hajku, a šuti o novcu koji Katolička crkva dobiva iz pričuve

Autor: K.K.

Gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva, Milorad Pupovac upitao se, između ostalog, zašto predsjednik RH Ivo Josipović ne govori o tome da Katolička crkva dobiva novac iz pričuve te istaknuo kako je protiv njega podignuta medijska hajka.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva, rekao je kako je protiv njega pokrenuta medijsko-politička hajka na čelu koje je bio predsjednik RH, Ivo Josipović i koja je Hrvatskoj donijela veliku štetu.

– Predsjednik nije imao razloga, političkih, ideoloških, ustavnih i zakonskih za hajku koju su predvodili neki ozbiljni mediji. Zbog toga nismo mogli ozbiljno raditi. Nastala je šteta za državu i instituciju predsjednika te je to moglo poremetiti ionako krhki odnos između dviju zajednica – rekao je Pupovac dodavši kako bi ‘volio da ga je mogao odgovoriti od toga’.

Prema riječima predsjednika SNV-a, problem je nastao u člancima koje je objavljivalo njihovo glasilo Novosti o pitanju autorskih honorara gdje je Josipović imao određenu ulogu te je sam predsjednik izazvao pozornost podržavši ACTU koja je kasnije odbijena u svim zemljama Europske unije.

Na optužbu da se novac koji dobiva SNV troši netransparentno i da vodi etno-biznis, Pupovac je objasnio kako taj novac odobrava Savjet za nacionalne manjine i on u tome ne sudjeluje. Dodao je i kako nije istina da posjeduje bogatstva te nabrojao da ima stan u Zagrebu od 47 ‘kvadrata’, a njegova supruga stan od 65 ‘kvadrata’ trošne kuće te ušteđevinu od 20.000 eura.

– Zašto predsjednik ne govori o tome da Katolička crkva također dobiva novac iz pričuve? – upitao je Pupovac dodavši kako već godinama traže da se problem davanja novca iz proračuna riješi.

Rekao je da Savjet za sve nacionalne manjine ukupno raspolaže s 40 milijuna kuna, a od toga 11 milijuna ide za srpske zajednice. SNV od države ukupno dobiva 9 milijuna kuna godišnje, a od Republike Srbije, kaže, dobivaju tek nekoliko desetaka tisuća eura godišnje.

Za kraj emisije Pupovac je iznio mišljenje kako ne smatra da je trebao ići u Knin kako bi ‘priznao pobjedu Hrvatske u ratu’ jer je on Hrvatsku ranije priznao i tu odluku donio još u 90-ima. U emisiju je donio i teniski reket aludirajući na optužbu Ive Josipovića da ucjenjuje svaku vlast. Donio ga je da ga vrati ‘onima koji ga zaista zaslužuju’.




Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.